Gozo

Swipe

De westkust van Gozo

De westkust van Gozo is spectaculair; huizenhoge kalkrotsen en fjordachtige inhammen en baaien worden afgewisseld door laag in zee uitlopende plateaus die het gebrek aan zandstranden compenseren. Op veel plaatsen staan nog wachttorens uit de tijd van de ridders.

Een verkenning van de westkust kan het beste beginnen in dopen als Għarb of St. Lawrenz. Van daaruit lopen wegen en paden naar de kust. Bent u op het openbaar vervoer aangewezen, dan zijn beide dorpen bereikbaar met de bus. Informeer wel wanneer de laatste bus teruggaat, want dit zijn echte uithoeken. De bus missen levert een hoop gedoe op.

Niet ver van Għarb staat misschien wel de meest besproken kerk van Malta, de Ta’ Pinu Basiliek. Ta’ Pinu wordt wel het Lourdes van Malta genoemd vanwege de regelmatige bedevaarten die ernaar worden ondernomen. En de vele wonderen die naar men zegt daarbij plaatsvinden. Blinden kunnen na een bezoek weer zien, lammen kunnen weer lopen. Het bewijs wordt geleverd door een hele wand met overbodig geworden prothesen. De kerk ligt in een verder volledig verlaten gebied waardoor de markante contouren nog meer aan kracht winnen.

De historie van de kerk is niet veel anders dan van andere bedevaardskerken. Op 22 juli 1883, zo wil het verhaal, hoorde een eenvoudige boerin bij een bezoek aan een kleine kapel langs de weg de stem van de heilige Maria. Talloze malen daarna werden gebeden verhoord. Toen bleek dat men met bidden ook de pest van het eiland had weten te bannen, werd besloten de bescheiden kapel te vervangen door een heuse kerk.

De bouw werd in 1920 door honderden eilandbewoners ter hand genomen na een lange voorafgaande periode waarin over heel Gozo geld werd ingezameld. Na elf jaar was de kerk eindelijk gereed. Een jaar later verleende paus Pius XI het gloednieuwe godshuis de status van basiliek; hij hield er achter het altaar een eigen zetel aan over.

De kerk is in neo-romaanse stijl opgetrokken een gebouwd met grote gele blokken kalksteen. De vrijstaande klokkentoren heeft een postmoderne uurwerk. Het interieur is modern en strak en doet op geen enkele manier nog denken aan de 16e-eeuwse kapel waar het allemaal mee begonnen is en die in het interieur is geïntegreerd.

Aan dezelfde westkust vindt u ook de befaamde Azure Window. Het is eerder een deur dan een raam in een ver in zee uitstekende rotsformatie. Daartussen speelt de azuurblauwe zee een nimmer eindigend spel en laat met wit opspattend schuim soms zijn tanden zien. De kolommen waarop de overspanning met een lengte van een kleine honderd meter en een dikte van twintig meter rust, hebben een diameter van meer dan veertig meter. Deze geologische curiositeit is ontstaan onder invloed van de brekende golven gedurende vele duizenden jaren. Azure Window is een schitterend doorkijkje dat misschien wel het meest gefotografeerde deel van de Maltezer kust is. In vrijwel alle hotels kunnen excursies naar Azure Window worden geboekt.

Leuk om te bezoeken aan de westkust is het vissersdorp Xlendi dat aan een ondiepe baai ligt, Xlendi Bay, omsloten door torenhoge rotsen. Bij laag water valt er iets te ontwaren dat op een strandje lijkt. De naar het lijkt willekeurig neergeplante flats verstoren het beeld een beetje, maar daar moet je doorheen kijken. Xlendi is een uitstekende locatie voor watersport. Het water in de baai is wonderlijk helder – op veel plaatsen kun je tot wel 30 meter diep kijken. Duikers komen af op de schitterende koraalriffen en onderwatergrotten. En misschien ook wel op de vele wrakken van Romeinse galjoenen die hier in de baai moeten liggen. Die zzijn echter beschermd Maltees cultuurgoed.

10 prachtige bestemmingen in De westkust van Gozo en Malta