Gozo

Swipe

Het plateau van Ta’ Ċenċ

De zuidkust van Gozo tussen de stadjes Xlendi en Ngarr, heeft een geheel eigen karakter. Het is ruiger en onherbergzamer dan het westen of noordoosten. Centraal in deze streek ligt Sannat; iets meer noordelijker Xewkija. Het kustgebied ten zuiden van Sannat wordt gevormd door een langgerekt rotsplateau dat 145 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Dit is Ta’Cenc, het hoogste punt van het eiland.

Vanaf dit punt kijk je uit over de Mgarr Ix-Xini-vallei. In het voorjaar wil op deze grote open en winderige vlakte nog wel eens wat groeien, maar de felle zon maakt daar vroeg in de zomer doorgaans snel een eind aan. Wat lang stand houdt is Malta’s nationale plant, de centauria spatulata, ofwel ‘oog van de zee’. De paarsblauwe bloemen zijn altijd naar de zee gericht. Tussen de stenen groeien wat vetplanten en cactussen.

Het plateau van Ta’ Ċenċ leent zich voor een avontuurlijke verkenning. Met als startplaats bijvoorbeeld luxe Hotel Ta’ Ċenċ. In de omgeving van dit complex zijn restanten van dolmen en tempels aangetroffen; iets meer naar de kust zijn cart-ruts te vinden. De grindwegen en karrensporen op het plateau zijn niet geschikt voor gewone auto’s. Onervaren wandelaars hebben het op een dergelijke ondergrond ook niet makkelijk. Zorg altijd voor voldoende water en goede lokale kaarten. Mobiele telefoons hebben hier niet altijd bereik.

10 prachtige bestemmingen in Het plateau van Ta’ Ċenċ en Malta