Gozo

Swipe

Het Xagħra-plateau

Het Xagħra-plateau is het gebied rond het dorp Xagħra dat ca. 5 km ten noorden van Victoria ligt. Met Rambla Bay als landingsplaats, vestigden zich hier meer dan 4000 jaar voor onze jaartelling verschillende stammen, waarschijnlijk afkomstig uit (het huidige) Italië of van Sicilië.

De belangrijkste cultuurhistorische exponent van deze vroegste bewoning van Gozo, is het tempelcomplex van Ġgantija. Het is veruit het grootste tempelcomplex van de archipel en in zijn soort het oudste ter wereld. Het wordt gedateerd tussen 3600 en 3300 v.Chr. De tempelbouwers in Malta en Gozo waren dus al tientallen eeuwen eerder in de weer dan de farao’s in Egypte en de bouwers van Stonehenge in Zuid-Engeland. Het tempelcomplex ligt ten westen van het eerder genoemde dorp Xagħra. De tempel is over de weg goed bereikbaar en bewegwijzerd.

Ġgantija is gebouwd op de top van een heuvel en opgetrokken uit zacht globegirina kalksteen. Voor de corridors is echter een hardere steensoort gebruikt, koraalkalksteen. Het complex bestaat uit twee tempels, omsloten door een gemeenschappelijke buitenmuur van platte, rechtopstaande stenen.

Aangenomen wordt dat de tempels niet alleen werden gebruik binnen een bepaalde dodencultus, maar ook voor het aanbidden van verschillende goden. De graftombes van de twee tempels binnen de ommuring zijn niervormig een hebben elk een eigen ingang en altaar. De stenen wanden waren oorspronkelijk voorzien van een rode lemen pleisterlaag. Evenals sommige stenen waren die voorzien van spiraal- en puntmotieven.

Veel van de decoraties die nu te zien zijn, zijn replica’s; de originelen bevinden zich in The Gozo Museum of Archeology in Victoria en deels in The National Museum of Archaeology in Valletta.

Vrijwel vrijwel elke toeristenplaats kan een excursie naar Ġgantija worden geboekt.

10 prachtige bestemmingen in Het Xagħra-plateau en Malta