Granada

Swipe

De omgeving van Granada

Bij verschillende bureaus kun je georganiseerde tours boeken zoals boottochten, zoetwatervissen en kajakken op het meer.

In Reserva Natural Volcán Mombacho vind je het laatste tropisch nevelwoud in het zuidelijk Pacifisch gebied. Er is een koffieplantage en je hebt prachtige uitzichten op Granada en het meer met zijn eilanden. Je kunt een wandeling maken rond een begroeide krater, één van drie km en de uitdagende Pumaroute van zes km. Voor de laatste heb je een gids en een goede conditie nodig. Overnachten kan in een dormitorium van het biologisch station dat op 1200 m hoogte ligt. Dit biedt je de kans om een nachtwandeling door de omgeving te maken. Over het algemeen zie je dan meer dieren dan overdag. In het gebied komen brul- en kapucijnapen en meer dan 175 vogelsoorten voor. Daarnaast groeien er orchideeën en is de Mombachosalamander er inheems. De afslag ligt ter hoogte van km-paal 50 aan de weg Granada-Nandaime, bij de splitsing El Guanacaste. Neem een bus naar de Pueblos Blancos of Nandaime. Vanaf de parkeerplaats gaan speciale pick-ups naar boven; 9552-5858, www.mombacho.org.

Las Isletas is een archipel van 360 vulkanische eilanden in Lago Cocibolca. Ze liggen vlak bij Granada. Je kunt een boottocht maken en bij een van de kleine eilandjes aanleggen. Een aantal is in particuliere handen en sommige eigenaars hebben er exorbitante woningen opgetrokken. Onderweg zie je volop watervogels. Boten liggen in Puerto Asese aan het eind van de malecón.

Isla Zapatera vormt met twaalf andere eilanden een nationaal park en een belangrijke archeologische vindplaats. Hier vond men de beroemde basalten sculpturen. Deze staan nu in het San Franciscoconvent.

Laguna de Apoyo, het waterparadijs in een vulkanische krater, is een geweldige plek om te zwemmen. Het is een van Nicaragua’s natuurreservaten en staat bekend om zijn vele vogelsoorten, biodiversiteit en landschap.

Een wandeling naar dit ongerept stukje natuur begint op de ongeasfalteerde weg achter de begraafplaats. In anderhalf uur passeer je houten woningen van de onbemiddelde bevolking, vruchtbare gronden, groen, prachtige uitzichtspunten over Granada en het Meer van Cocibolca. Uiteindelijk kom je uit op de kraterrand waar het Meer van Pogo opdoemt. Vanaf dit punt loop je binnen een half uur door een bosrijke omgeving vol met vogels naar de oever van het kratermeer. Hier is het goed toeven aan en in het heldere water. Er zijn geen faciliteiten dus neem voldoende voedsel en water mee. Het beste is om vroeg te vertrekken en daarmee de ergste warmte onderweg te vermijden. Vanaf het Parque Central wandel je in ongeveer 25 minuten naar de begraafplaats. Hiervoor loopt een weg, naar rechts over de brug, die uitkomt op de zandweg die naar de kraterrand voert. Vlak voor deze rand sla je rechtsaf, voor een huis langs, om zo op een mooi uitzichtspunt en een aansluiting op de weg naar beneden te komen. De weg naar de kraterrand stijgt langzaam maar de afdaling naar het water is stijl en goed schoeisel onontbeerlijk. Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen.

Om naar de geciviliseerde kant van het meer te komen kun je de bus naar het dorpje El Valle de la Laguna nemen dat bovenaan de kraterrand ligt. Deze vertrekt om 9.30 en 12.30 (zondags 13.30) uur en de rit duurt een uur; C6. Een betere route volgt de bus naar Masaya die je na 25 minuten bij een splitsing naar het dorp kan afzetten. Vanaf hier is het met een passerende bus naar El Valle nog 15 minuten (C3). Vanaf de kraterrand kun je links over de asfaltweg in een half uur naar beneden lopen. Bij het meer gaat een zandweg naar links en een geasfalteerde weg naar rechts.

Vanuit El Valle gaan er tot 17.00 uur iedere 40 minuten bussen naar Masaya. Vanaf de splitsing kun je een willekeurige bus of minibus terug naar Granada nemen.

Je kunt ook aan het Apoyomeer overnachten. The Monkey Hut, een initiatief van hospedaje The Bearded Monkey, ligt links na de splitsing bij het meer. Het is een huis met tuin aan de oever en geschikt om af te huren met meerdere personen. Op het terrein staat ook nog een volledig ingerichte cabaña. Er is een parkeerplaatsje en er zijn kano’s en kajaks. Het huis voor twaalf personen is te huur voor $200 per dag zonder cabaña maar je kunt ook individueel en op dagbasis in The Monkey Hut verblijven. Een matras op de veranda kost $8 per nacht, een plek in de dorm $10 en kamers zijn $16 tot $18 per persoon en $23 tot $25 voor twee personen, met fan en gemeenschappelijk sanitair. In de cabaña zijn badkamer, magnetron en koelkast aanwezig en hij wordt verhuurd voor $45 aan twee personen en $70 aan vier. Drankjes zijn ter plekke te koop maar voedsel dien je zelf mee te nemen. Op maandag, woensdag en vrijdag vertrekt er om 10.30 uur een truck vanaf The Bearded Monkey die om 18.00 uur weer terugkeert, $1 per rit. Als je op dagbasis verblijft vraagt men $6 voor gebruik van de faciliteiten, zoals de kajaks en de keuken; reserveringen via 9887-3546 of bij hospedaje The Bearded Monkey.

La Orquidea is in mei 2005 geopend en de arcadebogen, crèmekleurige muren en het rode dak geven dit hospedaje een mediterraan tintje. Je kunt bij de gastvrije, Noord-Amerikaanse eigenaresse terecht op een gemeenschappelijke kamer voor $10; een kamer met fan, tweepersoonsbed en badkamer kost $25. Voor een sprookjesachtige overnachting betrek je voor $10 de piepkleine torenkamer met fan. Een deel van het huis verhuurt ze ook; $50 voor één kamer met tweepersoonsbed, airco en gebruik van een fraaie badkamer, een grote woonkamer, keuken met koelkast en een mooi terras; $100 voor dit hele deel waartoe twee slaapkamers behoren. Vanaf de gezellige patio met hangmatten en zitjes kijk je uit over het meer. Ook hier dien je je eigen voedsel mee te nemen; een gezamenlijke keuken ligt aan de patio. Een wasmachine is aanwezig. Bij de splitsing onder aan het kratermeer ga je linksaf en volg je het zandpad zo’n vijftien minuten. Je kunt gehaald en/of gebracht worden voor $35 per rit. Van 10.00 tot 17.00 gebruikmaken van de faciliteiten in en rond het huis kost $5 p.p.

Het onderzoeksstation Proyecto Ecologico bestudeert een parasiet die de tilapiavis overdraagt. Tilapia komt hier oorspronkelijk niet voor maar men gebruikte Laguna de Apoyo als kweekvijver. Hiermee stelde ze de lokale vis bloot aan de verwoestende parasiet die vissen de ogen doet uitvallen. Gebrevetteerde duikers kunnen hier duiken onder begeleiding van de onderzoekers; $55 voor twee tanks, inclusief uitrusting. Heb je zelf uitrusting dan is de prijs $45.

Bij het station horen ook een eenvoudig hospedaje en een Spaanse taalschool. Kamers met fan en gemeenschappelijk sanitair kosten $18 per nacht voor één persoon, inclusief ontbijt, en de tweede persoon betaalt $3 bij; een kamer met badkamer en tweepersoonsbed kost $25. Lunch en diner kosten $3 per maaltijd; vegetarisch op verzoek. Kajaks zijn te huur voor $10 per halve dag. Sla bij de splitsing linksaf en neem de eerste zandweg rechts, ga daarna direct links; 9868-0841 en 882-3992. www.guegue.com.ni/eco-nic.

De Pueblos Blancos is een groep dorpjes die onder Masaya en ten westen van Granada ligt. Het is een toeristische trekpleister vanwege de uitkijkpunten, kunstnijverheid en de wit- en pastelkleurig gepleisterde huizen. Ook organiseren de bewoners regelmatig culturele activiteiten die als kleurrijk bekend staan. In het gebied wordt koffie verbouwd en men vervaardigt er meubels. Langs de weg vallen vooral de schommelstoelen en andere zitmeubelen op die te koop worden aangeboden. Het lint dorpjes is vanuit Granada makkelijk bereikbaar met lokale bussen. Neem een willekeurige bus naar Jinotepe en stap uit bij de plaats van je keuze. Tussen de dorpen rijden regelmatig bussen en microbussen.

Diriomo is een van de eerste bestemmingen die de bus vanuit Granada na zo’n 45 minuten aandoet. Hij stopt in het centrum en verschillende andere bussen passeren dit punt iedere twintig minuten. Genoeg mogelijkheden dus om terug te keren of verder te reizen naar een volgend dorp.

Aan de oostzijde van het plein staat Iglesia de Nuestra Señora Virgen de Candelaria. Dit gebouw uit de negentiende eeuw is in de jaren negentig fraai gerestaureerd. Helaas is de kerk in 2000 beschadigd door de aardbeving in Masaya waardoor de voorzijde voor een deel in de stutten staat. Opvallend zijn de stukken ongepleisterde muur in de gevel. Het interieur is goed onderhouden en de altaren zijn een kijkje waard. De patroonheilige Señora de Candelaria heeft haar naamdag op 2 februari. De festiviteiten hieromheen beginnen 21 januari en eindigen op negen februari. In deze periode verkleedt men het heiligenbeeld van de Maagd iedere dag dus haar garderobe is aanzienlijk. Noord-Amerikanen doneren hiervoor gul.

Op de noordwesthoek van het plein ligt la Casa de las Cajetas waar ze de typische cajetas, lekkernijen van rijst, melk en suiker, in cadeauverpakking verkopen.

Een filiaal van Golden Pizza ligt aan de zuidkant van het plein; voor smakelijke pizza’s, hotdogs en sandwiches.

Een half blok noord vanaf de noordoosthoek van het plein zit comedor La Divina Providencia. Je eet daar niet van de kaart maar vraagt wat ze op het vuur hebben. Of probeer Dinner Malu, op het eind van dit blok.

Op de noordwesthoek van het plein zit Enitel; geopend van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur op maandag t/m vrijdag en op zaterdag alleen in de ochtend.

Bij Connexíon Total kun je internetten. Een half blok oostwaarts vanaf de noordoosthoek; C12 per uur; iedere dag open van 8.00 tot 21.00 uur.

Maria Lourdes Morales stelt haar huis beschikbaar als hospedaje. Ze heeft een keurige kamer voor C100 per persoon; vanaf de zuidoosthoek van het Parque Central, twee blokken zuid, tweede blok west aan de rechterkant, naast het witte huis. De omheining is okergeel.

Als je vanaf de noordwesthoek van het plein twintig minuten richting het noorden wandelt, kom je vanzelf op het plein van het slaperige Diriá. Vanaf de zuidoosthoek van dit plein is het nog twintig minuten lopen naar een mirador, ofwel een uitkijkpunt. Onder je strekt het kratermeer van Apoyo zich uit en aan de overkant, over de kraterrand heen, zie je het meer van Nicaragua liggen. Bij helder weer doemt ook Granada op. Je kunt er rustig genieten van het uitzicht op het terras van een van de uitspanningen/restaurantjes. Daar hangt ook een gedenkplaat met de anekdote over cacique Diriangen en zijn eerste ontmoeting met de Spaanse veroveraars op 17 april 1523. Dit opperhoofd liet zijn mensen geschenken brengen. In ruil daarvoor kregen zij de boodschap dat ze de Spaanse koning moesten gehoorzamen en zich bekeren tot het christelijk geloof.

Om met de bus verder of terug te reizen loop je vanaf de zuidwesthoek van het plein één blok zuid en twee blokken west. Vraag de chauffeur van een willekeurige bus of microbus naar je bestemming.

Vijf minuten met de microbus (C7) verderop ligt het ware mekka voor aardewerk en geweven voorwerpen, San Juan de Oriente. Je loopt direct de hoofdstraat in. Uitstallingen van kleurrijk aardewerk met precolumbiaans design, geweven tassen en andere artesanía bepalen het straatbeeld. Een uitgebreide sortering voor redelijke prijzen heeft Centro de Artesanía coop. Quetzalcoatl, aan de rechterkant.

Volg je de straat rechts dan vind je vlak voor de bocht een klein, knus kerkje en in de eerste straat links hierna een bar en restau-rant-dancing.

Aan de overkant van de hoofdweg ligt Catarina. Houd hier links aan richting het centrum en in het tweede blok aan de linkerkant vind je hotel Jaaris. Dit hotel heeft vijf eenvoudige maar nette tweepersoonskamers met douche, toilet en fan voor C150. Hiervandaan naar rechts, één blok oostwaarts ligt de terrakleurige kerk. Opvallend zijn hier de wit- met goudkleurige altaren en de plafondschilderingen over onder andere de opstanding van Christus.

Loop vervolgens twee lange blokken richting het oosten voor een prachtig uitzicht over Laguna de Apoyo. Je passeert winkels met artesanía, verscheidene cafetíns en bijzonder veel verkooppunten voor tuinbenodigdheden. Dit uitzichtpunt over het meer is duidelijk toeristischer dan dat van Diriá en hier vind je dan ook nog meer eetgelegenheden, bars en zelfs een discotheek. Het is een geliefde plek voor de lokale bevolking. De toegang tot het terrein bedraagt de luttele som van C1. De laatste bus naar Granada gaat om 17.00 uur vanaf de hoofdweg. Mocht je deze missen dan kun je voor C7 nog een bus naar de splitsing bij Guanacaste nemen en dáár op de laatste bus naar Granada stappen die om 18.00 uur passeert; C16.

Het grote en opvallende beeld van Sandino bij de entree van Niquinohomo geeft al aan dat deze volksheld iets met dit plaatsje te maken had. En inderdaad, het was zijn geboorteplaats. Aan de noordwesthoek van het plein ligt zijn geboortehuis dat nu fungeert als museum en bibliotheek. Open op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur; entree vrij.

Eén blok west van de noordwesthoek zit cybercafé La Esquina; C15 voor één uur internet. Bussen gaan circa ieder kwartier in beide richtingen aan de hoofdweg, drie blokken noord vanaf de noordwesthoek. Er zijn geen hospedajes in deze plaats.

Vijftien minuten met de bus verderop (C5) ligt het wat grotere Masatepe. Hier organiseren de inwoners veel culturele activiteiten. Circa acht blokken vanaf de hoofdweg ligt het Parque Central met een kerk opgedragen aan de donkere patroonheilige Señor de Trinidad. De binnenzijde is net als het fraaie exterieur lichtblauw. Er staat een mooi, houten altaar. Het patroonsfeest valt op 22 mei en de festiviteiten daaromheen duren twee weken.

Een filiaal van bank Bancentro zit in het vierde blok aan de rechterkant vanaf de hoofdweg. Internetcafé Cyber Explorer ligt verderop, even voor het plein en is op zondag gesloten. Bussen gaan van de westkant van het plein naar Managua en deze stoppen na vijftien minuten ook in San Marcos (C7).

De heilige Marcus heeft zijn patroonsfeest op 25 april. De okerkleurige kerk in San Marcos, aan hem opgedragen, oogt goed met de levendige beelden in de gevel. Op het plafond zijn schilderingen aangebracht.

Vanaf de noordwesthoek van het plein één blok noord ligt La Casona, een prima plek voor verschillende soorten koffie en gebak. Veel keus voor ontbijt en lunch. De hele week geopend van 11.00 tot 23.00 uur. Hiervandaan een half blok oost ligt restaurant El Portal waar men ook appartementen met koelkast en magnetron verhuurt per nacht; $30. Ze zijn ingericht met drie bedden.

Internetten kun je bij Cybercafé Infinito, anderhalf blok oost vanaf de noordoosthoek; C10 per uur en iedere dag open van 8.00 tot 12.00 en 13.00 tot 21.00 uur.

Vanaf de noordoosthoek van het plein één blok oost gaan bussen naar Masaya en iets verderop bussen naar Granada. Microbussen rijden in 35 minuten naar Masaya voor C17.

10 prachtige bestemmingen in De omgeving van Granada en Nicaragua