Graubünden

Swipe

Disentis

'De mens kan zijn eigen ik slechts ontdekken als hij naar Gods stem luistert', aldus de heilige Benedictus.

Benedictijnenabdij

In Disentis staat de omstreeks 700 gestichte benedictijnenabdij St. Martinus. Omstreeks het jaar 700 wilden de monnik Sigisbert en de dorpeling Placidus het klooster St. Martinus bouwen. Helaas werden zij vermoord door de regent Viktor uit Chur. Vijftig jaar later liet bisschop Ursicin een klooster boven de graven van Sigisbert en Placidus bouwen. Hij werd zelf abt van deze benedictijner gemeenschap. Onder de keizers Otto 1 en Frederik 1 Barbarossa groeide het klooster uit tot een belangrijke machtsfactor als beschermer van de toegang naar de Lukmanierpas. In de late Middeleeuwen speelde het een voorname rol tijdens de oprichting van de Grauer Bunden van het latere Graubünden. Helaas werd het klooster regelmatig verwoest. Het huidige klooster in Disentis dateert uit 1712 en werd door de bekende bouwmeester Caspar Moosbrugger gebouwd.

In het klooster wonen momenteel 40 monniken die werkzaam zijn in de abdijschool (175 scholieren), de tuin, de werkplaatsen en de resterende gebouwen; zij buigen zich over theologische, culturele en wetenschappelijke vraagstukken. Zij leven en werken volgens de regels van de heilige Benedictus.

Kloosterkerk

De kloosterkerk St. Martin heeft een indrukwekkend barokinterieur met talrijke barokke altaren en versieringen. De vergulde altaren (1572-1735), het overvloedige stucwerk op wanden en plafonds, de grote schilderingen, de welluidende orgels en de rijk versierde preekstoel zijn van een bijzondere schoonheid. Opmerkelijk zijn de plafondschilderingen van Fritz Kund. De barokke fresco's onder de arcaden zijn van een onbekende schilder en stellen taferelen uit het leven van Jezus van Nazareth voor.

De grote deur links achter in de abdijkerk geeft toegang tot een lange en hoge gang die naar het kloostermuseum en de Mariakerk leidt. Reeds sinds de 7de eeuw bezoeken pelgrims deze aan Maria gewijde plek. De talloze oude en nieuwe votiefplaatjes (exvoto) tegen de achterwand van de Mariakerk getuigen van het vertrouwen van de pelgrims. Er hangen ook votiefbordjes met Nederlandse teksten: 'Tot O.L. Vrouw van Barmhartigheid. Uit dankbaarheid voor het examen 1973.'

In het kloostermuseum kunt u onder meer kennis maken met religieuze kunst, kristallen en mineralen uit de omgeving van Disentis en historische voorwerpen. Voorts presenteren de monniken een overzicht van de geschiedenis van het klooster, INFORMATIE KLOOSTERMUSEUM. Geopend: di., do. en za. 14-17, Kerstmis-Pasen wo. 14-17 uur, op feestdagen gesloten.

Sogn Gionskerk

In de barokke Sogn Gionskerk staat een fraai laatgotisch altaar uit 1489. Het kunstwerk werd gemaakt door de bekende altaarbouwer Ivo Striegel. De kerk werd in 1980 gerestaureerd.

Wintersportgebied

Disentis is tegenwoordig een bekend wintersportgebied, maar wordt ook zomers door veel toeristen bezocht. U kunt vanuit Disentis per kabelbaan naar het bergstation Caischavedra zweven. Vanaf deze plek kunt u prachtige wandelingen maken.

Goudwassen

In het vulkanische granietgesteente in de omgeving van Disentis zitten goudaders verborgen. Vandaar dat u kunt deelnemen aan een excursie goudwassen (goldwaschen: informatie bij het plaatselijke toeristeninformatiekantoor).

Kristallen en mineralen (van de Uniun Cristallina) kunt u gratis bewonderen in het Aparthotel Rhatia.

Januaristorm

Het gebied van Disentis, Sedrun en de Lukmanierpas heeft nogal te lijden gehad van de januaristorm van 1990, die over grote delen van Europa raasde. Op veel bergen waren alle bomen omgewaaid (de getallen liepen in de honderdduizenden), waardoor het lawinegevaar toenam. Met de aanplant van nieuwe bomen probeerde men het lawinegevaar te bezweren. Dit is redelijk gelukt.

VERVOER DISENTIS.

Auto: Vanaf Waltensburg stijgt de weg via Trun en Rabius (waar het naar het zuiden lopende Somvixertal ofwel Val Sumvitg begint) naar Disentis. In Disentis begint de weg die door het dal van de Medel en over de Lukmanier een verbinding met Biasca en uiteindelijk Bellinzona vormt.

Bus: Verbindingen Disentis/MustèrFuorns LukmanierpasBiasca en Disentis/ MustèrCavardiras. Postautobussen: bij het treinstation.

Trein: Disentis is een halteplaats aan de spoorlijn ChurAndermatt (Rhatische Bahn); hier stopt onder meer de Glacier Express, de Bernina Express en de Engadin Express.

Sedrun

De weg van Disentis naar Sedrun stijgt van ruim 1100 m naar 1404 m. Sedrun is het hoofddorp van het Tavetschgebied (Reto-Romaans: Tujetsch), dat zowel in de zomer als in de winter veel wordt bezocht.

Oberalppas

De weg slingert door een onherbergzame omgeving naar de Oberalppas (2044 m), waar de grenslijn tussen de kantons Graubünden en Uri loopt. In talloze bochten daalt de weg vervolgens af naar Andermatt (1444 m).

10 prachtige bestemmingen in Disentis en Zwitserland