Graubünden

Swipe

Het Engadin

Het 95 km lange Engadin ofwel het dal van de rivier de En (Inn) is een belangrijk toeristisch gebied met een eigen sfeer, taal en bouwstijl. Blauwgroene meren tussen bossen en witte dorpen rijgen zich in het Engadin aaneen. Grofweg noemt men het gebied ten noorden van Zernez en Susch (inclusief het Zwitserse Nationale Park) het UnterEngadin en het gebied ten zuiden van Zernez en Susch het OberEngadin. Het Unter Engadin is eeuwenlang moeilijk toegankelijk geweest. Dit is de reden dat veel oude gebruiken en tradities zich hier hebben gehandhaafd.

U vindt hier bijvoorbeeld huizen die beschildert zijn met sgraffito. Een sgraffito is een schildering op een donkere muur die met witte kalk is bedekt, waarbij de donkere partijen door het wegkrabben van de witte kalk zijn ontstaan. Deze beschilderde huis en boerderijgevels zijn kenmerkend voor het Engadin en worden Engadiner huizen genoemd. Typerend voor deze huizen is verder dat alle functies onder één dak zitten, dat wil zeggen: woonruimten, opslagruimten, bedrijfsruimten en een binnenplaats. Het dorpsbeeld is zo uniek dat het als geheel onder monumentenzorg (Heimatschutz) is geplaatst.

Unter-Engadin

Ten noorden van Susch (waar de weg vanaf Davos over de Flüelapas het dal bereikt) ligt een aantal bijzondere dorpen.

Guarda: Het bezienswaardige Guarda heeft een goed bewaard gebleven dorpsgezicht; veel huisgevels zijn met sgraffitowerk bedekt.

Ardez: In Ardez staan ook Engadiner huizen, maar tevens een kerk uit de overgangsperiode van laatgotiek naar Renaissance. Op de top van een heuvel, te midden van hoge bergen, staat de toren van het vroegere kasteel Steinsberg uit de 12de eeuw, die in 1499 door de Oostenrijkers werd verwoest. Ook Scuol (Schuls) heeft hetzelfde type huizen.

Unterschuls: In Unterschuls is in het voormalige klooster Cha Granda uit 1704 het Heimatmuseum gevestigd.

Tarasp: In een zijdal liggen Vulpera en Tarasp. Bij Tarasp ligt op een bergtop van 1499 m hoogte, die de omgeving beheerst, het ndeeeuwse kasteel Tarasp. Een deel van het gebouw is nog middeleeuws, een ander deel dateert uit de 17de eeuw en later. Het kasteel vormde tot 1803 een Oostenrijkse enclave en herbergt thans een museum.

Verbindingen UNTERENGADIN

Bus-verbindingen: Zernez-Susch-Guarda-Ftan (dalstation kabelbaan)-Scuol (dalstation kabelbaan); Scuol Sent-Val Sinestra (wandelroute over de 2768 m hoge Fimberpas naar Galtür in Oostenrijk); Scuol-Ramosch-Strada-Martina-Vinadi-Compatsch-Samnaun.

Treinverbinding Zernez-Susch-Scuol.

Ober-Engadin

De weg van Susch (Süs) in zuidelijke richting gaat door een bosrijk dal naar Zernez aan de Spöl, een dorp dat na een grote brand in 1872 in één stijl is herbouwd. De hervormde kerk heeft een aantrekkelijk interieur met stucwerk en wapenborden. Het kasteel Wildenberg heeft een toren uit 1280, maar stamt voor het overige uit de 17de en 18de eeuw; het is het stamslot van het geslacht Wildenberg. In het dorp is een museum met een natuurhistorische verzameling betreffende het nabije Nationale Park gevestigd.

De weg in zuidwestelijke richting volgt het Engadin Ota (Ober-Engadin), het Boven-Engadindal, en steekt voor het dorp Brail de Inn over. Het dal is in het begin betrekkelijk nauw, maar verwijdt zich in zuidelijke richting.

Zuoz: Het dorp Zuoz, de vroegere hoofdplaats van Ober-Engadin, heeft het oude karakter goed bewaard, in het bijzonder rond het dorpsplein met de zogenoemde Plantahuizen, de dorpstoren en de kerktoren. De plaats was reeds in de Karolingische tijd bewoond, maar werd in 1499 tijdens de Zwabenoorlog verwoest. Er zijn nog verscheidene kerken en kapellen en talloze boeren en patriciërshuizen. Vroeger stonden er ongeveer twintig woontorens, waarvan resten in de huizen bewaard zijn gebleven, zoals in het Huis Poult en het Huis Willy.

DORPSRONDLEIDING. Ma. 16 uur; vertrek vanaf de Dorfbrunnen.

La Punt: Het dorp La Punt ligt aan de samenvloeiing van de Inn en de Albula, aan het begin van de weg naar de Albulapas. La Punt heeft eveneens bezienswaardige huizen, zoals het met kantelen gesierde Casa Mereda uit 1642 met woonhuis en schuren onder één dak. De gereformeerde barokke kerk uit 1680 heeft een ongewone toren.

Bever: Enige kilometers verder is bij Bever de aftakking van de befaamde Albula spoorweg, die in de jaren 18961903 met talloze tunnels werd aangelegd en die uiteindelijk op de lijn AndermattChur uitkomt.

Samedan: In Samedan staat aan het dorpsplein het Planta-Haus uit 1600, dat thans een Reto-Romaanse bibliotheek huisvest. In de St. Peterskerk, met Romaanse toren en laatgotisch schip, staan en liggen 33 grafplaten met het wapen van de familie Planta. De Gevangenistoren deed in de 12de eeuw dienst als woontoren.

Celerina: Bij Celerina (Reto-Romaans: Schlarigna) is de aftakking naar Pontresina en de Berninapas. Langs de weg naar eerstgenoemde plaats ligt de San Giankerk, waarvan de toren nog de beschadigingen van een blikseminslag in 1682 heeft. In de oorspronkelijk Romaanse zaalkerk bevinden zich talloze muurschilderingen uit de 15de eeuw. Het dorp gaat er prat op dat het met acht uren zonneschijn op de kortste dag het zonnigste wintersportcentrum van Engadin is. Het dorp heeft typische Engadiner huizen en een dorpskerk uit 1669.

Verbindingen OBER-ENGADIN

Treinverbinding Zernez-Zuoz-Madulain-Bever-Samedan-Celerina-Sankt Moritz (zie ook onder Het Nationale Park van Zwitserland).

Bus via dezelfde route.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Het Engadin en Zwitserland