Graubünden

Swipe

Het Nationale Park van Zwitserland

Het Zwitserse Nationale Park ofwel het Nationale Park van Zwitserland ligt tussen de rivier de Inn en de Italiaanse grens en is ca. 170 km2 groot. Het werd in 1914 gesticht. Er komen 640 hogere plantensoorten, 30 soorten zoogdieren en ruim 100 vogelsoorten voor. Veel Zwitserse landschappen en vegetatiegordels zijn in het gebied vertegenwoordigd; planten en dieren leven er in hun natuurlijke omgeving.

Dieren die men onder meer kan zien zijn steenbokken, gemzen, alpenmarmotten, gemshazen, edelherten, reeën, hermelijnen, vossen, marters en allerlei vogels. De flora is in de tweede helft van juni op haar mooist: edelweiss, gentiaan, rode alpenroos, gele anemoon, paarse campanula's en talloze andere planten. De laatste beer in het gebied werd helaas in 1904 doodgeschoten. De bezoeker moet zich aan strenge voorschriften houden: niet de wegen verlaten, geen dieren vangen of planten uitgraven (het meenemen van botanische trommels is verboden) en niet jagen en vissen.

Val Müstair

De weg vanaf Zernez over de Ofenpas gaat in talloze haarspeldbochten naar de Val Müstair (Münstertal) langs bezienswaardige dorpjes als Tschierv, Fuldera en Valchava.

Valchava

In Valchava staat een laatgotische kerk, een 17de-eeuws raadhuis en een Talmuseum in Chasa Jaura, een huis uit de 18de eeuw. Het is een goed uitgangspunt voor wandelingen.

Een excursie kan worden gemaakt naar hét op 1920 m hoogte gelegen dorpje Lü.

Santa Maria

In Santa Maria, met witte huizen, staat een kerk uit 1492.

Müstair

Müstair (Münster), 40 km van Zernez en de laatste plaats voor de Italiaanse grens, ontleent zijn naam aan de benedictijnenabdij Müstair die waarschijnlijk door Karei de Grote rond 780790 werd gesticht. Het werd in de 12de eeuw in een klooster voor de benedictinessen veranderd. Het complex is nog grotendeels middeleeuws en omvat twee binnenpanden en de kloosterkerk St. Johann. De cyclus van Karolingische fresco's uit ca. 800 (enige bevinden zich in het Schweizeri sche Landesmuseum in Zürich) behoren tot de oudste van Europa en zijn kunsthistorisch van grote betekenis. De kerk bevat verder een 12de-eeuws beeld van Karei de Grote. De Heiligkreuzkapel, met een klaverbladvormige grondvorm, is een bijzonder Romaans bouwwerk. In het museum bij het klooster zijn marmeren fragmenten van Karolingische sculpturen geëxposeerd.

Verbindingen

Auto: het Nationale Park is gratis toegankelijk en kan betreden worden bij Schanf, Scuol, Scharl en langs de weg naar de Ofenpas (Passo del Furon) vanuit Zernez. Een goede route om het park te bezoeken is de genoemde verkeersweg die vanaf Zernez dwars door het park naar de Ofenpas (2149 m) gaat tot Müstair aan de grens met Italië. Aan de zuidkant ligt de Stelviopas (Passo dello Stelvio), die met 2757 m de hoogste pas van het gehele alpengebied is. Hij ligt ten dele op Italiaans gebied. De pas is slechts drie maanden per jaar sneeuwvrij. Langs de weg staan emmers met water voor eventuele koeling van radiateurs van auto's. Er zijn mogelijkheden om te overnachten en de auto te parkeren.

Bus tussen Zernez en Müstair (door het Nationale Park).

10 prachtige bestemmingen in Het Nationale Park van Zwitserland en Zwitserland