Graubünden

Swipe

Het Prattigaudal

Tussen Landquart en Klosters strekt zich het Prattigaudal uit.

Masans

Bij Masans, aan de overkant van de rivier, kunt u een bezoek brengen aan het kasteel Neuhaldenstein uit het midden van de 16de eeuw.

Trimmis en Says

Bij het ten oosten van de weg gelegen Trimmis kan men een omweg maken naar het ca. 5 km oostelijker gelegen Says. De uit één rijbaan bestaande steile weg gaat langs diepe kloven en passeert eerst Obersays. Vanuit Says heeft u een weids uitzicht over het dal van de Rijn met de hoge bergmassieven aan beide zijden van de rivier, zoals de westelijke Calanda (2806 m) en de oostelijke Hochwang (2533 m).

Zizers

De weg ten noorden van Trimmis passeert het tussen wijnbergen gelegen Zizers met twee kerken en met twee burchten: het Unteres Schloss, met een achthoekige zware toren, en het 17de-eeuwse Oberes Schloss, met een bezienswaardig interieur.

Igis

Voorbij Igis (met een burchtruïne) duiken in de verte de vier torens van het kasteel Marschlins op: het is de enige waterburcht van Graubünden. De muren en torens van het kasteel stammen uit de 13de eeuw, het interieur is 17de-eeuws. De weg naar Klosters volgt het Landquartdal, passeert bij steile rotsen het riviertje de Klus en komt vervolgens uit in het Prattigaudal. Op de achtergrond ligt het Ratikonmassief, met de toppen van de Schesaplana (2964 m) en de Sulzfluh (281/m).

Grusch

In het oude dorp Grusch, met statige herenhuizen, herbergt het Haus zum Rosengarten (1650 m) het Museum van het Prattigaudal.

Schiers

In Schiers mondt het zijriviertje de Schraubach in de rivier de Landquart uit. De witte laatgotische zaalkerk St. Johann werd in 1522 gebouwd. In de pastorietuin markeren stenen de plattegrond van vroegere kerken uit de 5de en 6de eeuw. Via Faljauna bereikt men over een zeer bochtige weg de Stalserberg (1588 m).

Kublis

De stijgende weg met talloze uitzichten gaat vervolgens verder naar Kublis, waar een laatgotische kerk uit 1472 staat.

Serneus

Daarna klimt men over een afstand van 11 km bijna 400 m en bereikt u Klosters (1206 m). Onderweg is er een afslag naar Serneus, bekend om de zwavelbaden.

Klosters

Klosters is zowel 's zomers als 's winters een belangrijk toeristisch centrum. De kabelbaan naar de Gotschnagrat (2300 m) verzorgt via de Gotschna-Parsennaf daling een verbinding met het uitgebreide Parsenn-skigebied tussen Klosters en Davos. Andere banen en sleepliften komen tot dicht bij de top van de Madrisa (2826 m).

In het van alle faciliteiten en gemakken voorziene dorp staat een kerk uit de 13de eeuw. Het gebedshuis diende oorspronkelijk als kloosterkerk van de premonstratenzers. De beschilderde stergewelven dateren uit de laatste jaren van de 15de eeuw; de gebrandschilderde ramen uit 1928. In het Nuttlihüsli uit 1564 is een Heimatmuseum gevestigd.

Verbindingen PRATTIGAUDAL

Auto: van Chur gaat de oude weg door het dal van de Rijn langs de dorpen Masans, Trimmis, Says, Zizers en Igis naar Landquart. Het is natuurlijk ook mogelijk om via de moderne autoweg van Chur naar Landguart te rijden. Busverbindingen Chur-Masans-Trimmis Zizerslgis-Landquart; Landquart-Schiers-Pany-Küblis-Klosters-Davos.

Treinverbinding: Chur-Landquart-Seewis Statt-Schiers-Kiiblis-Klosters-Davos Dorf-Davos Platz. Nieuw is de autotreinverbinding tussen Klosters Selfranga en Sagliains.

10 prachtige bestemmingen in Het Prattigaudal en Zwitserland