Graubünden

Swipe

Ilanz

Aan de weg ChurAndermatt ligt llanz (Reto-Romaans: Glion). llanz wordt de 'eerste stad aan de Rijn' genoemd en komt reeds voor in oorkonden uit 765. Het is van oudsher een knooppunt van wegen en een marktplaats. Degenen die in vroeger tijden over de Lukmanierpas wilden trekken konden alleen bij dit stadje door de rivier de Rijn waden. Vandaar dat men in de 14de eeuw het stadje met een ringmuur versterkte. Van deze omwalling zijn nog resten te bezichtigen.

Stadspoorten

Ook zijn twee stadspoorten bewaard gebleven: de Rotes Tor (1717) en de Obertor. De Obertor dateert uit 1513, maar werd na een brand in 1717 gewijzigd. Aan de binnenzijde van de Obertor hangen de wapens van Schmid von Grüneck, die in het grote aangrenzende huis (1594) woonde. Aan de buitenzijde bevindt zich het wapen van de stad (de Rijnstroom tussen de bergen).

Regionaal Museum

In het regionale museum van de streek Surselva (Casa Carniec) staan gebruiksvoorwerpen uit de streek tentoongesteld.

INFORMATIE REGIONAAL MUSEUM. Geopend: di„ do., za. en de eerste zo. van de maand 14-17 uur, gesloten in de maanden nov., dec. en mei.

U kunt in llanz ook een bezoek brengen aan de Margarethenkerk en het Casa Gronda, herkenbaar aan een toren met een uivormig dak.

llanz ligt in een breed dal, waar de zuidelijker gelegen dalen van de Lugnez en Valser beginnen. Er zijn in de omgeving veel mogelijkheden voor wintersport en in de zomer kan men er uitstekend wandelen.

Lugnezdal

In het Lugnezdal (Lumnezia) ligt Villa. Rond het gesloten, vierkante dorpsplein staan bezienswaardige huizen.

Igels

In het terrasgewijs gebouwde Igels staat de gotische Maria Hemelvaartkerk uit 1504 en de Sebastiankapel uit 1494, met uit hout gesneden 18de-eeuwse altaren.

Lumbrein

In Lumbrein bevindt zich een barokke kerk en een woontoren.

Vrin

Het laatste dorp in het dal is Vrin, met eveneens een barokke kerk en houten huizen.

Valserdal

In het Valserdal, waar een goede weg doorheen leidt, ligt eveneens een aantal aantrekkelijke dorpjes.

Pitasch

In Pitasch staat een 12de-eeuwse kerk. De buitenzijde van de kerk is versierd met schilderingen van SintMartinus en SintChristoforus, gemaakt door de Meester van Waltensburg (zie Waltensburg).

Uors

Ook in Uors staat een kerk met schilderingen. De kerktoren van Surcasti maakte vroeger deel uit van een 12de eeuwse burcht.

Vals

Bijna aan het einde van het prachtige dal ligt de enigszins deftige Walliser nederzetting Vals, waar minerale warmwaterbronnen te vinden zijn (27 °C). Aan het dorpsplein staat de San Pietro e Paulokerk met een 18de-eeuws altaar.

Het Gandahaus, een voormalige Walliser boerderij, herbergt een collectie voorwerpen uit het lokale leven. Vanuit het nabijgelegen Valé vertrekt een stoel tjeslift naar Gadastatt. Ongeveer 10 km verder eindigt het dal in het stuwmeer Zervreila, met een dam van bijna 1900 m breedte.

INFORMATIE RIVERRAFTING. In de omgeving van llanz worden riverrafttochten georganiseerd over de rivier de Vorderrhein. De meeste tochten eindigen in Reichenau. Informatie bij het toeristeninformatiekantoor llanz.

Verbindingen

Auto: de totale lengte van de smalle en bochtige weg door het Lugnezdal naar Vrin is 22 km.

Bus: llanz heeft busVerbindingen met het Lugnezdal (tot aan Vrin), het Vlaserdal (tot aan Zervreila), Obersaxen, Riein en Ladir.

Trein: llanz is een halteplaats aan de spoorlijn ChurAndermatt.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Ilanz en Zwitserland