Graubünden

Swipe

Waltensburg

De weg voorbij llanz volgt de Vorderrhein en passeert op enige afstand het hooggelegen Waltensburg (Reto-Romaans: Vuorz). In de 19de-eeuwse San Desiderio e Leodegarkerk kunt u fraaie vroeggotische muurschilderingen bewonderen. Zij worden tot de mooiste van Zwitserland gerekend. Men noemt de verantwoordelijke kunstenaar daarom de Meester van Waltensburg. Aan de zuidkant van het exterieur werden in 1972 schilderingen ontdekt die ook door deze meester zijn gemaakt; opvallend zijn de aanbidding door Cas par, met een beker in de hand, en Melchior, die naar de ster wijst. Een andere schildering beeldt Sint-Nicolaas, Sint Catharina (met wiel) en kerkpatroon Sint-Desiderius uit. De belangrijkste schilderingen zijn echter in de kerk zelf. De kunstwerken op de gehele noordelijke muur zijn van de Meester van Waltensburg. Te zien zijn episodes uit het lijdensverhaal van Jezus van Nazareth, zoals de slapende apostelen op de Olijfberg. De overige wanden en het koor zijn later (1450) door andere schilders versierd. Tijdens de Hervorming werden de schilderingen met een dikke kalklaag bedekt. Restauraties in 1932 en 1968 brachten de fresco's weer te voorschijn.

Omgeving Waltensburg

Buiten Waltensburg verwijzen bordjes naar de ruïnes van het middeleeuwse kasteel Jörgenberg, waarvan een hoge toren nog overeind staat en dat vroeger een van de belangrijkste sterktes van de regio was. Een voetpad door het bos leidt naar de overblijfselen van het kasteel.

Ca. 200 m boven Waltensburg ligt het dorpje Andiast.

Breil

Meer naar het westen ligt op 1300 m hoogte het bergdorp Breil (Duits: Brigels), waar een kerk uit 1486 op bijzondere wijze in 1963 is vergroot en gemoderniseerd.

De naam van het dorp dook voor het eerst op in het testament van bisschop Tello van Chur in 765. In die oorkonde vermaakte de bisschop een grote hofstede in Brigilo aan het klooster van Disentis.

Buiten het dorp

Hoog tegen de helling van de berg Pèz d'Artgas staat de pelgrimskapel St. Sievi (van Sint-Eusebius), met fresco's en een gotisch altaar van Ivo Striegel. Vanaf deze kapel voert een aantrekkelijk wandelpad het Frisaldal in. Het St. Martinkerkje, eveneens buiten het dorp en op een heuvel, heeft een laatgotisch vleugelaltaar uit 1518.

Wildreservaat

Om de grote aantallen steenbokken, gemzen, reeën en alpenmarmotten in het Frisaldal te beschermen heeft het gebied de status van wildreservaat.

Verbindingen

Bus: Waltensburg heeft busverbindingen met het treinstation Waltensburg en met Andiast, Breil, Dardin en Tavasana. Breil heeft busverbindingen met Tavasana.

Trein: stations Waltensburg en Tavanasa (gemeente Breil) zijn halteplaatsen aan de spoorlijn ChurAndermatt.

Wandelpad: van Breil naar Waltensburg over de Falla Lenn, via de hellingen van de Pèz d'Artgas en de Fuortga naar de Alp Dado. Vandaar loopt u omlaag naar Andiast of Waltensburg.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Waltensburg en Zwitserland