Grensoverschrijdende safari’s

Swipe

Grensoverschrijdende safari’s

Safarireizen naar oostelijk Afrika zijn geweldig populair. Het is dan ook geen wonder dat er een ruime keuze voorhanden is in bestemmingen naar de meest favoriete safarigebieden van Kenia en Tanzania. In een groot aantal gevallen is het zelfs mogelijk om een reis te boeken die u in de mooiste parken van beide landen brengt. Het gaat dan om een bezoek aan parken in het zuiden van Kenia, gecombineerd met die in het noorden van Tanzania. Een uitstekend idee voor mensen die een zo breed mogelijk beeld willen hebben van het dieren-, planten- en vogelleven. Om de ‘grensgevallen’ een beetje op weg te helpen in hun keuze is het wellicht zinvol om eens wat voorbeelden te noemen van die combinatiemogelijkheden.

De Keniaanse parken die daarvoor in aanmerking komen liggen ruwweg ten zuiden van Nairobi, of westelijk van Mombasa, het Tanzaniaanse deel van de reis zal zich afspelen vanuit de stad Arusha of Moshi.

In Kenia zal in veel gevallen een bezoek gebracht worden aan het Tsavo N.P., het Amboseli N.P. en het Masai Mara N.R.. Dit laatste park vormt één geheel met het Serengeti N.P. in Tanzania, met de beroemde ‘kopjes’, waarvan enkele met geheimzinnige rotstekeningen.

Behalve het Serengeti N.P. in Tanzania wordt u zonder twijfel naar het Ngorongoro W.R. gebracht. Afdalen in deze wereldberoemde krater is een van de indrukwekkendste belevenissen die liefhebbers van het wildleven kan overkomen. Zonder Ngorongoro bezocht te hebben Tanzania verlaten is een misser van de eerste orde. Helaas wordt er nog te weinig aandacht besteed aan het Arusha N.P., waarschijnlijk een van de meest ondergewaardeerde parken in Oost-Afrika. Velen bezoeken wel het Mt. Kilimanjaro N.P., ook heel mooi, maar voor anderen dan bergbeklimmers beslist niet te prefereren boven een van de andere parken als het om wild en gevogelte gaat. Vanuit Arusha vormen ook het Tarangire N.P. en het Lake Manyara N.P. niet te versmaden bestemmingen.

Elk park heeft zijn eigen bijzonderheden en zijn eigen aantrekkelijkheden maar dat is heel persoonlijk. Een goede oriëntatie is daarom van groot belang. Bovendien maakt de voorbereiding van zo’n, voor veel mensen toch zeer kostbare, reis onlosmakelijk deel uit van de reis zelf. Voorpret is ook vakantiepret en duurt veelal aanmerkelijk langer.

Aan het einde van een safari is een weekje ‘uitblazen’ geen verkeerde gedachte. U kunt bijvoorbeeld nog een weekje rust nemen aan de fraaie stranden nabij Mombasa, van waaruit dan ook nog korte bezoeken gebracht kunnen worden aan Shimba Hills N.R. of aan een van de in de Indische Oceaan gelegen natuurgebieden. Mombasa aan het einde van de toer is voor zonzoekers verreweg te prefereren boven steden als Moshi of Arusha. Wilt u iets geheel anders, vlieg dan vanuit Arusha naar Zanzibar en laat u daar verrassen. Degene die graag een stad bezoekt zal Nairobi het beste als eindbestemming kunnen kiezen. Overigens, Mombasa mag dan als stad niet zoveel te bieden hebben, u vindt langs de kust meer cultuur dan in Nairobi of een der andere steden.

Voor bergbeklimmers die beide landen willen aandoen ligt de keuze voor de hand: Mt. Kenya in Kenia en Mt. Kilimanjaro in Tanzania. De verstandige touroperator last een weekje rust tussen die twee beklimmingen in. Temeer daar beide tochten ook gemaakt worden door de wat minder ervaren klimmers. Dat is, vooropgesteld dat men over een uitstekende conditie beschikt, echter goed mogelijk.

Degene die onafhankelijk, dus buiten de door touroperators samengestelde pakketten, een bezoek brengt aan het gebied, heeft een ruimere keuze, maar zal vaak (veel) duurder uit zijn. Laat u in elk geval niet verleiden tot het aanvaarden van goedkope aanbiedingen. Ga ter plaatse uitsluitend in zee met een gerenommeerde touroperator, ook al zullen de ‘flycatchers’ van Arusha of de ‘plastic boys’ van Mombasa u willen doen geloven dat er geen betere touroperator te vinden is dan degene die zij vertegenwoordigen. Neem de tijd voor voorbereidingen, stelt u zich in verbinding met de ministeries van toerisme of met vertegenwoordigende organisaties.

Er zijn tal van verbindingen tussen beide landen. Als u bovengenoemde steden als uitgangspunt kiest reist u zonder problemen per bus van de ene plaats naar de andere. De verbinding tussen Nairobi en Arusha is daarbij het eenvoudigst, er vertrekken elke dag diverse bussen vanuit beide steden. Vanuit Mombasa kunt u Moshi en Arusha per trein bereiken. Een trein brengt u vanuit beide steden ook naar het aan de oceaan gelegen Tanga of Dar es Salaam (vanwaar u kunt oversteken naar Zanzibar). Er is ook een rechtstreekse vlucht tussen Mombasa en Nairobi naar dit exotische eiland. Lokaal vervoer is overal mogelijk, maar het gebruikmaken van minibusjes is voor veel mensen niet echt een alternatief, doorgaans gerelateerd aan de rijstijl van de bestuurders van deze vervoermiddelen.

U kunt als u voldoende tijd (en geld!) heeft een fantastische rondreis maken tussen Nairobi en Mombasa via Tanzania, vrijwel zonder de parken en reservaten te verlaten. Dat kan met openbaar vervoer, waarbij u er rekening mee moet houden dat u deels bent aangewezen op minibusjes, of met een eigen auto. Kies dan voor een 4WD als u deze ter plaatse huurt en zorg ervoor dat de verzekering in orde is in beide landen. Informeer ook welk visum u voor de landen nodig heeft, er zijn namelijk tekenen die erop wijzen dat de visumplicht op termijn zal veranderen of zal worden afgeschaft voor toeristen met de Belgische of de Nederlandse nationaliteit.

Vanuit Nairobi rijdt u via Ngong Hills naar de C12 die u in zuidwestelijke richting naar het Masai Mara N.R. voert. Waarschijnlijk kunt u in het park de grens niet overschrijden, u rijdt dan vanuit de Keekorok Lodge in westelijke richting waar u bij Little Governors aansluiting vindt op de C13. U rijdt verder in westelijke richting naar Lolgorien en Migori, waar u de A1 bereikt en u gaat deze naar het zuiden volgen. U passeert de grens met Tanzania nabij Nyabikaye richting Tarime en Mwanza. In Tanzania rijdt u op de B6. U volgt deze weg ongeveer 160 kilometer waarna u linksaf het Serengeti N.P. in kunt rijden, richting Seronera. (Hier zou u ook uitgekomen zijn als u vanuit Masai Mara N.R. de grens had kunnen overschrijden.)

Vanuit Serengeti N.P. kunt u naadloos naar het Ngorongoro W.R. rijden. Om de krater te kunnen bezoeken zult u waarschijnlijk ter plaatse gebruik moeten maken van de diensten van een touroperator. Via Lake Manyara N.P. bereikt u Arusha, waar u zonder twijfel even wilt uitblazen. U verlaat Arusha via de A104 in noordelijke richting om via het Arusha N.P. en het Mt. Kilimanjaro N.P. naar Moshi te rijden. U passeert hier weer de grens in oostelijke richting nabij Himo en u bevindt zich weer op Keniaans grondgebied. Weg A123 brengt u via Taveta naar het Tsavo (west) N.P.. U zou nu rechtdoor kunnen gaan om via de Taita Hills naar Voi te rijden. U kunt van hieruit naar de A109 die zowel in noordelijke als in zuidelijke richting door (langs) het Tsavo (oost) N.P. voert.

Kiest u voor het noorden dan eindigt u in Nairobi, gaat u zuidwaarts dan eindigt u in Mombasa. De totale lengte van deze rit bedraagt ongeveer 1250 kilometer als u in Mombasa wilt eindigen en 1350 kilometer als u voor Nairobi kiest. Doordat niet altijd alle wegen toegankelijk of begaanbaar zijn, dient u rekening te houden met een afwijking van ten minste 100 kilometer. Daarnaast moet u rekening houden met extra kilometers als gevolg van het rondrijden door de parken en reservaten. Hoewel u op tal van plaatsen kunt overnachten is het bespreken van een overnachting als u in een der lodges in de parken wilt verblijven aan te bevelen.

10 prachtige bestemmingen in Grensoverschrijdende safari’s en Kenia