Grüss Gott in Tirol


Swipe

Grüss Gott in Tirol


Wie over het Inntal spreekt, spreekt over Tirol. Wie over Tirol spreekt heeft het over bergen, groene dalen en tientallen, zo niet honderden, ski-oorden. Tirol is een provincie die altijd een bezoek waard is, ongeacht het seizoen. De hoofdstad Innsbruck met z’n prachtige centrum, de glasstad Rattenberg, de plaats Wattens waar het wereldberoemde Swarovski kristal vandaan komt. Tientallen bergtoppen reiken hoger dan 3.000 meter, je kunt uren dwalen door ongerepte natuurgebieden in de beroemdste dalen van Oostenrijk: Wipptal, Stubaital, Zillertal en Ötztal, allemaal gebieden die druk worden bezocht. Tirol is zonder twijfel de meest toeristische provincie van Oostenrijk (men zegt zelfs een van de bekendste vakantiegebieden ter wereld), maar desondanks vindt de rustzoeker er zonder moeite, in elk jaargetijde, een plaats naar zijn keuze.

Aan het begin van onze jaartelling, om precies te zijn in het jaar 15 v.Chr. veroverden de Romeinen het gebied op de Kelten en stichtten onder andere het kasteel Veldidena op de plaats waar zich nu het klooster Wilten nabij Innsbruck bevindt. Het kruispunt van wegen van noord naar zuid en van oost naar west is dus in feite in die tijd al tot stand gekomen. In de 8e eeuw kwam Tirol onder Frankisch bestuur.

Tirol is lange tijd groter geweest, Zuid-Tirol in Italië behoorde vanaf het begin tot de provincie. De naam kwam voor het eerst voor in de 12e eeuw toen graaf Meinhard II een kasteel bouwde nabij Merano dat de naam Tyrolia kreeg. De Habsburgse vorst Maximiliaan I veroverde het gebied in 1363 en de Habsburgers zouden over de provincie heersen tot na de Eerste Wereldoorlog, Zuid-Tirol kwam in 1919 bij Italië. De Tirolers hebben een grote reputatie als het gaat om hun vrijheidsdrang, menigmaal werd geprobeerd om onafhankelijkheid te verwerven.

Tirol anders ingedeeld
We kennen de landstreken van Tirol het beste door de aanduiding met namen van dalen of gebergten zoals het Brixental of het Karwendelgebergte. In een aantal gevallen wordt een ander onderscheid gemaakt waarbij de herkomst van de bevolking een belangrijke rol speelt. Mocht je met namen geconfronteerd worden die je niet zoveel zeggen, dan vind je onderstaand een andere indeling van Tirol, een indeling die veelal door de Tirolers zelf gebruikt wordt.

Ausserfern ligt in het uiterste noordwesten van Tirol met plaatsen als Reutte, Leermoos en Vils. Ook het Lechtal ligt in dit gebied. Van oorsprong komen de bewoners uit Duitsland, lange tijd stond het onder bestuur van de bisschop van Augsburg.

Het Oberland is, anders dan de naam zou doen vermoeden, niet het gebied ten noorden van het Inntal, sterker nog het ligt maar voor een klein gedeelte aan de Inn en wel daar waar deze Oostenrijk binnenkomt. Oberland ligt onder Ausserfern met Landeck en Imst als de grootste plaatsen, maar ook bekende dorpen als Nauders en Serfaus behoren ertoe. De belangrijkste dalen worden gevormd door het Kaunertal, het Ötztal en het Pitztal.

Het (vroegere) district Innsbruck omvat aanmerkelijk meer dan de Tiroolse hoofdstad. Het gebied strekte zich uit vanaf het Oberland in het westen tot het Unterland in het oosten en van de Duitse grens in het noorden tot de grens met Italië in het zuiden. Behalve de stad Innsbruck, werden in dit verband ook Zirl en Seefeld, Matrei am Brenner en Sellrain tot Innsbruck gerekend. De belangrijkste dalen zijn het Wipptal, het Sellraintal en het Gschnitztal.

Het Unterland sluit aan bij Innsbruck en loopt aan alle kanten door tot de grenzen van het Salzburgerland. Schwaz, Kufstein en Kitzbühel zijn de belangrijkste plaatsen, het Zillertal en het Brixental behoren tot de bekendste dalen.

Het Inntal
De Inn wordt algemeen aangemerkt als een zijrivier van de Donau en uiteindelijk mondt de rivier ook uit in de Donau maar is geen echte zijrivier in de betekenis van het woord. De Inn splitst als het ware Tirol in twee stukken. De rivier ontspringt in de Grätische Alpen in het Zwitserse kanton Graubünden, komt Oostenrijk binnen nabij Nauders en verlaat het land weer nabij Kufstein, om na 510 kilometer uiteindelijk in het Duitse Passau in de Donau uit te monden. Met het Inntal als uitgangspunt reizen we door Tirol van west naar oost.

10 prachtige bestemmingen in Grüss Gott in Tirol
 en Tirol en Vorarlberg