Guatemala Ciudad

Swipe

Stadsoriëntatie

Begin jaren vijftig van de 20e eeuw werd in Guatemala Ciudad en andere steden in het land een zonesysteem voor de wijken en een nummersysteem voor de straten ingevoerd. Op het eerste gezicht lijkt het erg ingewikkeld, maar het is een logisch systeem. De stad is ingedeeld in 19 zones (wijken). Als bezoeker heb je voornamelijk te maken met zone 1 (het oude centrum), zone 2 (een oude woonwijk), zone 4, 9 en 10 (moderne wijken met hotels) en zone 13 (een wijk met een park, musea en het vliegveld). De meeste winkels, kantoren van ondernemingen, openbare gebouwen en hotels vind je langs de noordzuidas van de Avenidas 6 en 7 in de zones 1, 4 en 9. In het centrum (zone 1) bevindt zich een aantal bezienswaardigheden zoals het paleis, de kathedraal en de markt die je in één dagdeel kunt bezichtigen. Musea zijn vooral te vinden in zone 10 en 13.

Er zijn in Guatemala Ciudad twee soorten straten: de Avenidas (lanen), die breder zijn en van noord naar zuid lopen, en Calles (straten), die smaller zijn en van west naar oost lopen. Zij vormen samen de cuadros (blokken). De grote, belangrijke straten zoals de Avenida Reforma dragen nog namen.

De 6 en de 8 Avenida voeren het verkeer van het centrum naar het vliegveld, terwijl de 7 Avenida het verkeer in omgekeerde richting leidt. De 10 Avenida gaat over in de Avenida Reforma die als de hoofdstraat van zone 10 gezien kan worden.

Als je de plaats moet bepalen van een adres, dan kijk je eerst naar het zonenummer. Dezelfde straatnummers worden in verschillende zones herhaald. Stel dat het adres is: Calle 10 5-48, zone 4 dan betekent dit het volgende: het is de 10e straat bij de 5e avenue en het huisnummer is 48 in zone 4. Sommige straten hebben het achtervoegsel A, bijvoorbeeld 6 Avenida A, dat wil zeggen een klein straatje dat parallel aan de 6e Avenida loopt tussen Avenida 6 en 7.

Je kunt een plattegrond verkrijgen bij het toeristenbureau: Instituto Guatemalteco de Turismo (INGUAT), 7 Avenida 1-17 Centro Cívico, zone 4,  www.visitguatemala.com en het e-mailadres: [email protected].

Plattegrond Guatemala Ciudad met de verschillende zones

10 prachtige bestemmingen in Stadsoriëntatie en Guatemala