Guatemala Ciudad

Swipe

Wandeling 1: De oude binnenstad en het Centro Cívico (zone 1)

De eerste stadswandeling begint bij het Parque Central, het centrum van de oude binnenstad in zone 1. In iedere Guatemalaanse stad bestaat het centrum uit een plein, het Parque Central, dat meestal een soort park is met bomen en banken. In de koloniale tijd werd het plein omringd door het paleis van de kapitein-generaal waar in 1821 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Ook stonden er andere overheidsgebouwen en op het plein zelf werd markt gehouden. Tijdens de aardbeving van 1917 werden al deze gebouwen vernietigd en werd het plein in neoklassieke stijl herbouwd.

De 6 Avenida, de belangrijkste winkelstraat in dit gebied, deelt het plein in tweeën: de westelijke helft bestaat uit het Parque Centenario met een muziekkoepel, terwijl de oostelijke helft Plaza Mayor of Plaza de Armas heet en een fontein in het midden heeft. Het is een aangename plaats met veel banken en vooral op zondag is het er heel gezellig vanwege de kleurrijke textielmarkt die er dan gehouden wordt. De Plaza de Armas werd recentelijk gerestaureerd en onder het plein bevindt zich een garage voor regeringsbeambten. Het Parque del Centenario werd eveneens gerenoveerd.

Aan de noordkant van het plein staat het Palacio Nacional (het nationale paleis) waar vroeger de regering van Guatemala zetelde. Dit paleis werd van 1939 tot 1943 gebouwd onder supervisie van de dictator Jorge Ubico, die de voltooiing van het gebouw nog net meemaakte aangezien hij in het jaar erop ten val werd gebracht. De architectuur wordt gekenmerkt door een mengelmoes van stijlen: Spaans-Moorse elementen worden gecombineerd met klassieke en gotische decoraties. De façade is opgetrokken uit lichtgroen vulkanisch gesteente en de gebrandschilderde ramen hebben de koloniale periode als thema. De geschiedenis van Guatemala van de Popol Vuh tot en met de onafhankelijkheid wordt afgebeeld op een aantal muurschilderingen die gemaakt zijn door Alfredo Gálvez Suárez en zich boven de twee trappen bevinden. Zelfs Don Quichote heeft in dit realistische kunstwerk een plaatsje gekregen. Het bouwwerk telt meerdere verdiepingen en heeft vele prachtige patio’s. Het paleis wordt bewaakt door militairen en dat werkt niet bepaald uitnodigend. Toch moet je je niet bezwaard voelen om naar binnen te gaan. Het is tenslotte nu alleen nog maar een historisch museum.

De Sala de Recepción (de ontvangstzaal) bevindt zich op de tweede verdieping en is de moeite van een bezoekje waard. Deze prachtige zaal die met houten panelen is bekleed en grote kroonluchters heeft, wordt alleen bij bijzondere gelegenheden gebruikt. Op gebrandschilderde ramen staan scènes uit de indiaanse en koloniale geschiedenis van Guatemala. Een opgezette quetzal, de vogel die het symbool is van de Guatemalaanse vrijheid en onafhankelijkheid, maakt deel uit van de wapenschilden achter de rij vlaggen, maar je moet wel goed kijken om hem te ontdekken. Je kunt het paleis alleen via een rondleiding in het Engels of Spaans bezoeken. Adres: 6 Calle/6 Avenida, zone 1. Geopend ma. t/m vr. van 9.00-16.30 uur.

Achter het paleis aan de 7a Avenida 4-30 bevindt zich het pas gerestaureerde Exploración Cultural de Guatemala waar tijdelijke exposities gehouden worden zoals van de inmiddels overleden fotograaf Diego Molina. Openingstijden: ma. tot zo. van 8.30 tot 19.00 uur; entree Q1.

Als je het paleis verlaat, steek dan het plein schuin over naar links. Daar ligt aan de oostkant van het Parque Central de Catedral Metropolitana die tussen 1782 en 1815 gebouwd werd. De kerk heeft een kaal interieur met 16 altaren waarvan een paar met blad-goud bedekt zijn. Vele relikwieën en heiligenbeelden komen uit de kathedraal van Antigua, de oude hoofdstad, toen in 1776 de nieuwe hoofdstad werd gesticht. In de derde kapel van rechts staat een mooi ruimtelijk vormgegeven beeld van San Sebastián, dat in de 18e eeuw gemaakt is door Juan de Dios Chavez. De klokkentorens en de koepels van de kerk werden er later aan toegevoegd. Adres: 7 Avenida/7 Calle, zone 1. Geopend dagelijks van 8.00 -13.00 en 15.00-19. 00 uur. Diensten: 8.00/12.00/16.30 uur.

Links van de kathedraal staat het Palacio del Arzobispo (paleis van de aartsbisschop) dat gebouwd is van witte steen en dat prachtige massieve houten deuren met koperbeslag heeft. Dit is een van de weinige koloniale gebouwen in Guatemala Ciudad.

Aan de westzijde van het plein tegenover de kathedraal bevindt zich de Biblioteca Nacional (nationale bibliotheek), waar aan de achterkant het Archivo General de Centro América te vinden is. De ingang van het archief vind je in de 4 Avenida. Het in 1846 gestichte archief bevat alle belangrijke manuscripten uit de koloniale en andere periodes van de Guatemalaanse geschiedenis; slechts éénvijfde van de manuscripten is voor onderzoek toegankelijk. De bibliotheek en het archief zijn gehuisvest in een massief rechthoekig gebouw waarvan de trap bij de hoofdingang versierd is met een modern beeldhouwwerk in reliëf.

De zuidzijde van het plein wordt ingenomen door het Portal del Comercio, een arcadegalerij met vele winkels en stalletjes. Van hieruit loop je de 8 Calle in naar de moderne Mercado Central (centrale markt) die achter de kathedraal ligt. Deze kwam in de plaats van de oude markt, die tijdens de aardbeving van 1976 verwoest werd. De markt bestaat uit een modern betonnen gebouw met een verdieping op straatniveau en verscheidene verdiepingen onder de grond. Op de verdieping op straatniveau vind je veel toeristische artikelen maar ook traditionele textiel, zilveren sieraden, manden, potten en pannen, leerproducten etc. Op de andere verdiepingen vind je eettentjes en vlees, fruit, groente, kruiden, meubels etc. Je kunt er aardig afdingen vooral als je meerdere stuks van iets koopt. Bijna alle verkopers op de Mercado Central hebben hier vaste plaatsen, zij kopen hun spullen van de mensen van het platteland of van tussenpersonen. Het is er dus iets duurder dan in de dorpen zelf. Er zijn verscheidene uitgangen waarvan een aantal tegen sluitingstijd dichtgaat. Adres: 8 Avenida/8 Calle, zone 1. Geopend ma. t/m za. van 6.00-18.00 uur en zo. van 9.00-12.00 uur.

Volg vanaf de markt de 8 Calle twee blokken oostwaarts en sla rechtsaf de 9 Avenida in. Halverwege het tweede blok bevindt zich aan de rechterkant het Nationale Congres met het parlement en even verderop het oude koloniale gebouw van de San Carlos Universiteit, waarvan de campus zich nu in zone 12 bevindt.

Op de hoek van de 9 Calle vind je het Museo Nacional de Historia (museum van de nationale geschiedenis), waar je objecten en grote opgeblazen reproducties van de bekende fotograaf Edward Muybridge kunt zien die een beeld geven van het 19e-eeuwse Guatemala. Adres: 9 Avenida en 9 Calle 9-70. Geopend: di. t/m vr. van 10.00-16.00 en za. en zo. van 9.00-12.00 en van 14.00-16.00 uur. Entree: ongeveer Q10.

Sla aan het eind van dit blok linksaf de 10 Calle in en direct rechtsaf zodat je in de 10 Avenida komt. In deze straat staat de San Miguel Capuchinas met aardige beeldhouwwerken en rijk vergulde retabels (achterstuk van een altaar meestal gebeeldhouwd of beschilderd). De buitenkant is nieuw en wit als gevolg van restauratie na aardbevingen. Geopend: ma. t/m za. van 8.00-12.00 en van 16.00-19.00 uur. Zo. van 9.00-12.00 en van 19.00-20.00 uur.

Even verderop bevindt zich het Museo Nacional de Artes e Industrias Populares (nationaal museum van volkskunst en nijverheid) dat in een leuk klein koloniaal huis gevestigd is en volkskunst tentoonstelt. In dit intieme museumpje kun je fraaie maskers, muziekinstrumenten en naïeve schilderkunst bewonderen. Helaas is het museum de laatste jaren wat verwaarloosd. Adres: 10 Avenida 10-72. Geopend: di. t/m vr. van 9.00-16.00 uur en za. en zo. van 10.00-12.00 en van 14.00-16.00 uur. Entree: Q10.

Je volgt nu de 10 Avenida tot het eind van het blok in zuidelijke richting. Vervolgens sla je linksaf de 11 Calle in; aan het einde van de straat stuit je op de Santo Domingo, de eerste kerk van de dominicaanse orde. Carlos IV van Spanje had na de aardbeving in Antigua bepaald dat er geen grote en hoge bouwwerken gebouwd mochten worden. Voor de dominicanen werd een uitzondering gemaakt; ze bouwden een kerk met een grote koepel. Het verticale komt in de façade van de kerk sterk naar voren en de twee klokkentorens steken er maar weinig bovenuit; één ervan bevat de eerste openbare klok van Guatemala Ciudad. Boven het portaal bevindt zich het wapen van de dominicaanse orde. Na de aardbeving van 1917 werd de kerk herbouwd en opgetrokken in gele en roomkleurige pleister. Het interieur herbergt enige belangrijke kunstschatten zoals de ‘Virgen del Rosario’ die in 1933 tot ‘Koningin van Guatemala’ uitgeroepen werd. Zij draagt een zilveren met juwelen bezette kroon. Aan de Santo Domingo kun je goed zien hoe een kerk er in de koloniale tijd uitgezien moet hebben. Adres: 12 Avenida/ 12 Calle. Geopend: elke dag van 6.00-13.00 en van 15.00-20.00 uur.

<class="image-right">Loop weer terug de 11 Calle in en sla na het derde blok linksaf, zodat je in de 9 Avenida komt die je drie blokken in zuidelijke richting volgt. Aan de linkerkant bevindt zich het Teatro Abril dat recentelijk heropend is na een uitgebreide restauratie. Het werd in 1915 door de ondernemer Julio Abril Valdez gebouwd in een soort neoklassieke stijl. Het interieur heeft marmeren vloeren en lambrizeringen van mahoniehout. Er staan kopieën van Europese beeldhouwwerken.

Het postkantoor in neokoloniale stijlNa het bezoek aan dit bijzondere theater loop je twee blokken terug en sla je linksaf de 12 Calle in die je drie blokken tot de 6 Avenida volgt. Je passeert het imposante lichtroze neokoloniale postkantoor (Correos y telegrafos) dat in de jaren veertig van de 20e eeuw gebouwd werd en een Moorse barokboog heeft die de 12 Calle overspant. Geopend: van ma. t/m vr. van 8.30-17.00 uur en za. van 8.30-13.00 uur. Hier vlakbij vind je TELGUA, de nationale telefoon- en telegraafmaatschappij, waar je met het buitenland kunt bellen en waarvandaan je internationale telegrammen kunt versturen. Het bellen is een dure aangelegenheid en het kan lang duren voordat je aan de beurt bent.

Sla linksaf de 6 Avenida in; deze straat is het winkelhart van de stad en je vindt er ook vele kantoren, hotels, restaurants en bioscopen vooral in de buurt van het Parque Central. Het is een hectische straat met veel drukte en verkeer. De zijstraten maken een armoedige en vervallen indruk met veel door de luchtvervuiling zwartgeblakerde gebouwen en afval op straat. Veel bedrijven zijn al uit het centrum vertrokken en straatventers hebben hun plaats ingenomen.

Als je de 6 Avenida in zuidelijke richting volgt, komt je bij de San Francisco kerk op de hoek van de 13 Calle. Deze kerk is gebouwd in Italiaanse neoclasssicistische stijl. De bouw begon in 1780, maar door aardbevingen werd de kerk pas in 1851 voltooid. Om de aardschokken beter op te vangen, werd de mortel iin plaats van met water aangemengd met eiwit, koemelk en suikerrietsiroop. De kerk heeft een licht interieur door de grote koepel met vensters, maar maakt een wat vervallen indruk. Opvallend is een schilderij dat ‘De martelaren van Gorcum’ heet en waarop een aantal opgehangen geestelijken te zien is. In de kerk is het Museo Francisco Vásquez gevestigd waar je schilderijen uit de 18e en 19e eeuw kunt bewonderen. Geopend: di. t/m za. van 9.00-12.00 en van 14.00-18.00 uur, op zo. van 15.00-18.00 uur.

Als je de 6 Avenida nog een blok verder volgt, komt je bij het Parque Concordia dat officieel Parque Gómez Carillo heet en tussen de 14 en 15 Calle ligt. Hier zijn vele schoenpoetsers en straatventers te vinden. Dit plein wordt gerenoveerd en er wordt een parkeergarage onder aangelegd. Op de hoek van dit plein aan de 14 Calle bevindt zich het hoofdkwartier van de Policía Nacional dat gehuisvest is in een voormalig franciscaans klooster. Dit strenge vestingachtige gebouw is opgetrokken in renaissancestijl.

Volg de 6 Avenida nog twee blokken in zuidelijke richting tot de 18 Calle waar je linksaf slaat. Door deze 18 Calle die verbreed is, scheuren bussen en het is er nogal chaotisch met vele stalletjes en straathandelaren. Wees op je hoede voor tasjesdieven! Als je de 18 Calle zes blokken naar links volgt, kom je bij het station dat op de hoek van 10 Avenida staat en in Caribische stijl gebouwd is.

De 18 Calle vormt de grens van de oude binnenstad met het Centro Cívico, een moderne wijk met veel ministeries, gemeentelijke instellingen en kantoren. Deze bouwwerken zijn vaak gedecoreerd met muurschilderingen en beeldhouwwerken van Guatemalaanse kunstenaars. Aan de 10 Avenida ligt het Museo del Ferrocarril op de plek waar het voormalige station gevestigd was. In 1996 werd dit station door een miraculeuze brand verwoest. Je ziet hier nu stoomlocomotieven, oude treinaccessoires vergezeld van foto’s en er zijn zelfs een paar antieke auto’s. Geopend ma. t/m vr. van 9.00 - 17.00 uur en za. van 10.00 - 17.00 uur. De entree is gratis. Via de 9 Avenida in zuidelijke richting bereik je de Municipalidad (gemeentehuis) waarin je een grote geometrische muurschildering van Carlos Mérida aantreft die ‘Het mestiezenras van Guatemala’ heet. Net als in de Maya-tijd probeert men hier architectuur met sculpturen en muurschilderingen te integreren tot één geheel dat een imposante werking heeft. Hier vlakbij staat het hoofdgebouw van de Banco de Guatemala: Oficinas Centrales 7a Avenida 22-01, zone 1, Centro Cívico. Geopend: van ma. t/m do. 8.30-14.00 uur, vr. van 8.30-14.30 uur. Er is een filiaal op het vliegveld La Aurora, 2e nivel Terminal Aerea, zone 13. Geopend: van ma. t/m vr. van 7.30-18.30 uur. Je kunt hier geld en travellercheques wisselen. Wat meer naar rechts aan de 7 Avenida staat het gebouw van INGUAT (Instituto Guatemalteco de Turismo), het nationale verkeersbureau. Je kunt hier op de eerste verdieping kaarten en brochures verkrijgen, alsmede diverse soorten informatie. Adres: 7 Avenida 1-17, Centro Cívico, 9311333, j 314416. Geopend: ma. t/m vr. van 8.00-16.00 uur en za. van 8.00-13.00 uur.

Loop nu terug naar de 22 Calle, sla links af en daarna rechtsaf, zodat je in de 6 Avenida belandt waar het Teatro Nacional Miguel Angel Asturias te vinden is. Het gebouw stamt uit 1978 en heeft de merkwaardige vorm van een schip. Het park eromheen bevat de resten van het San José fort, een oud verdedigingsbouwwerk dat op het Centro Cívico uitkijkt en waarvan men een openluchttheater heeft gemaakt. Er is ook een klein wapenmuseum dat geopend is van ma. t/m vr. van 9.00-16.00 uur. Als het weer het toelaat, heb je een mooi uitzicht op de stad en de vulkaan Pacaya. Het fort is helaas vaak gesloten.

Beneden het fort liggen de markthallen waar indiaanse vrouwen uit San Juan Sacatepéquez hun bloemen verkopen.

U zou via de 5 Avenida helemaal naar het Parque Central terug kunnen lopen. Deze straat is bezaaid met kraampjes van textielhandelaren en andere straatkooplieden.

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Wandeling 1: De oude binnenstad en het Centro Cívico (zone 1) en Guatemala