Guatemala Ciudad

Swipe

Wandeling 2: Ten oosten van het centrum (zone 2)

Ten noordoosten van het Parque Central ligt aan de 11 Avenida en 5 Calle de Nuestra Señora de la Merced, die je kunt bereiken door de 6 Avenida twee blokken naar het noorden te volgen en daarna de 5 Calle, waar veel stoffenwinkels te vinden zijn, zes blokken in oostelijke richting. De kerk dateert uit 1813 en heeft een fraaie koepel met goudbruin mozaïek; de barokke buitenkant met neoclassicistische zuilen is na de aardbevingen van 1917 en 1976 uitgebreid gerestaureerd. Het interieur herbergt vele kunstschatten: beeldhouwwerken, schilderijen en juwelen, die alle uit de kerk met dezelfde naam in Antigua komen. Deze schatten en heiligenbeelden zijn in een indrukwekkende processie van Antigua naar Guatemala Ciudad gebracht. In de zesde kapel rechts staat een beroemd beeld van Jesús Nazareno, dat in 1665 in deze kerk geplaatst werd en tot op de dag van vandaag door gelovigen bijzonder vereerd wordt. Dit beeld werd in vele bidprocessies meegedragen, bijvoorbeeld in 1717 toen een vulkaanuitbarsting had plaatsgevonden, evenals in 1976 bij de laatste aardbeving. De eerste kapel rechts is gewijd aan San Judas en hier zijn opvallend veel gelovigen te vinden.

Het grootste schilderij van Guatemala uit de koloniale periode hangt hier: ‘De apotheose van de mercedariërorde’ waarvan de maker onbekend is. Na de aardbeving in 1917 werden de beide klokkentorens van deze kerk verwijderd. Geopend: elke dag van 6.00-12.30 en van 15.00-19.00 uur.

Ten slotte is er nog de op een heuvel liggende Ermita del Carmen aan de 12 Avenida bij de 2 Calle. Volg de 11 Avenida naar het noorden tot de 3 Calle, sla rechtsaf en vervolgens de tweede straat linksaf zodat je in de 12 Avenida beland bent. Een aantal blokken noordwaarts staat de Ermita del Carmen in de oudste wijk van de stad: de Barrio de la Parroquia, die ontstaan is uit het indiaanse dorp La Ermita. De kerk werd in 1620 gebouwd en verwoest tijdens de aardbeving van 1917. Daarna werd deze herbouwd en weer beschadigd tijdens de aardbeving van 1976. Deze eenvoudige witte kerk heeft een korte, ronde klokkentoren. De ingang bestaat uit een prachtig bewerkte houten deur en het interieur bevat een verguld altaar. Geopend: ma. t/m za. van 6.00-12.00 en van 15.00 -18.00 uur. Zo. van 6.00-12.30 en van 15.00-18.00 uur. Vanaf de top van de Cerro del Carmen heb je uitzicht op het noordelijke deel van de stad met vrij nieuwe wijken en, als het helder weer is, is ook een aantal vulkanen zichtbaar. De buurt eromheen maakt een wat vervallen indruk, maar staat vanwege zijn geschiedenis in hoog aanzien bij de inwoners van de stad. Ten oosten van deze heuvel ligtde wijk La Candelaría waar in 1899 Miguel Angel Asturias geboren werd. In de 13 Avenida Norte staat zijn geboortehuis en op de kruising van de Avenida San José en de 3 Calle staat een gedenkteken ter ere van deze Nobelprijswinnaar.

Met bus 2, die stopt aan de noordoostkant van het park waarin de kerk ligt, kun je terug naar de oostkant van zone 1.

Het is echter de moeite waard om de stad nog meer in noordelijke richting te verkennen, waarbij je in zone 2, een oude villa-achtige woonwijk terechtkomt. Hier kun je in het Minerva-park de reliëfkaart van Guatemala bezichtigen. Deze topografische kaart is 1800 m2 groot en de verticale schaal is vijfmaal de horizontale schaal, zodat op een enigszins overdreven, maar heel duidelijke manier de topografie van Guatemala getoond wordt. Vooral het bergachtige aspect is goed zichtbaar. Er is 10 jaar onderzoek aan voorafgegaan, voordat de kaart in 1905 kon worden gerealiseerd. Vanuit twee uitzichttorens krijg je een goed overzicht over het hele land. Geopend: dagelijks van 8.00-17.00 uur. De entree bedraagt Q2. Adres: Final de la Avenida Simeón Cañas, Hipódromo del Norte, zone 2.

Het park is genoemd naar een grote tempel die opgedragen was aan de Griekse godin Minerva en die in opdracht van president Manuel Estrada Cabrera, een groot liefhebber van de Griekse cultuur, werd gebouwd. In 1953 werd de tempel afgebroken. Het gebied rond het park was vroeger bekend als de Hipódromo del Norte in verband met de paardenrennen die hier plaatsvonden. Je kunt nu rustig en aangenaam in het park vertoeven, dat aan drie kanten door cañons wordt omgeven waardoor het uitzicht prachtig is. Je kunt dit park bereiken met bus 1 die je langs de 5 Avenida in zone 1 kunt oppikken, blijf zitten tot de eindhalte!

Familiereizen

Familiereis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur; de kleurrijke inwoners; de oude koloniale gebouwen en de Maya...

v.a. 2648.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Wandeling 2: Ten oosten van het centrum (zone 2) en Guatemala