Guatemala Ciudad

Swipe

Wandeling 3: zone 4 en 5

Deze relatief kleine zone ziet er op de stadsplattegrond heel anders uit vanwege het diagonale stratenpatroon; de straten hebben ook andere namen: ze worden, behalve de echte verkeersaders, ‘Vías’ en ‘Rutas’ genoemd. Deze wijk is eigenlijk het vervolg van het Centro Cívico van zone 1, die door een spoorlijn gescheiden wordt van zone 4. De belangrijkste straat in deze wijk is de 6 Avenida; daar bevindt zich, net voorbij de spoorlijn, het Centro Commercial de la zona 4, een kantorencomplex met een winkelcentrum. Ten oosten hiervan ligt een sportcomplex met de ietwat overdreven naam Ciudad Olímpica, dat een stadion en diverse andere sportfaciliteiten bevat; het ligt voor een deel in zone 5. In Guatemala is men gek op sport, vooral op voetbal en honkbal, wat in de kranten duidelijk zichtbaar is, aangezien die er vele pagina’s aan besteden.

Zone 4 heeft twee gezichten: overdag is het een keurige, moderne zakenwijk terwijl ‘s avonds en ‘s nachts het leven verdergaat in stripteasebars en nachtclubs.

De wandeling begint bij het Conquistador Sheraton Hotel, het duurste hotel in de stad, aan de Vía 5. Sla rechtsaf de Vía 5 in en vervolgens linksaf de Ruta 6. Je passeert de Capilla Yurrita (Yurrita kapel), die ook wel de Nuestra Señora de las Angustias wordt genoemd. Deze kerk is zeer opvallend vanwege de vreemde, bijna sprookjesachtige, Russisch aandoende architectuur met gedraaide zuilen en traliewerk. Het was eerst een privé-kapel van een rijke filantroop, die deze kapel in 1928 liet bouwen. Het interieur is net zo overdadig als de rest van de kerk met vergulde en bewerkte altaren. Geopend: di. t/m zo. van 8.00-12.00 en van 16.00-18.00 uur.

Een stukje verder naar het zuiden aan de 7 Avenida bij de kruising met de Via 8 bevinden zich twee winkel- en kantorencomplexen: El Patio en El Triángulo met enige cafés en restaurants.

Vervolg de Ruta 6 en steek de 10 Avenida, vanaf hier de Avenida La Reforma, over, dan kom je bij de Jardín Botánico op de hoek van 1 Calle net in zone 10. De tuin geeft een beeld van de enorme verscheidenheid aan planten en bomen die in Guatemala voorkomen en die je op reis zeker zult tegenkomen. Helaas zijn alle naambordjes in ‘t Latijn en Spaans. Ook al ben je niet zo’n bloemenliefhebber, de tuin is een heerlijke rustige plek in de drukke stad. Geopend: ma. t/m vr. van 8.00-15.00 uur, za van 9.00 - 12.00 uur. De entree bevindt zich in het gebouw aan de Avenida La Reforma.

Hier bevindt zich ook het kleine Museo de Historia Natural (museum van de natuurlijke historie) van de Universiteit van San Carlos. De voorwerpen zijn, net als in het natuurhistorisch museum in het Aurorapark, voornamelijk opgezette dieren. Geopend: ma. t/m vr. van 8.00-15.00 uur. Met bus 2 of 14 kun je weer naar zone 1 teruggaan. Je kan ook langs de Avenida La Reforma één blok naar het zuiden lopen en vervolgens rechtsaf de Calle 1 inslaan. Bij het volgende blok sla je linksaf de 7 Avenida in en dan sta je oog in oog met de Torre del Reformador (toren van de hervormer) die de 7 Avenida bij de 2 Calle overspant; hier begint zone 9. Deze toren is door Ubico in de jaren dertig van de 20e eeuw gebouwd ter ere van Justo Rufino Barrios, die in Guatemala tussen 1870 en 1880 regeerde. Het is een oriënteringspunt in de stad geworden, omdat je hem vanuit bijna elke plaats kunt zien. Ieder jaar wordt op 30 juni de klok in de top geluid ter herdenking van de liberale overwinning in de revolutie van 1870.

Volg de 2 Calle vier blokken in westelijke richting en sla rechtsaf de 4 Avenida in; na één blok bereik je de Terminal (busstation) waar alleen tweedeklasbussen te vinden zijn, die naar alle uithoeken van het land gaan. De eersteklasbussen hebben hun eigen busstations verspreid over de stad (zie Praktische informatie Guatemala Ciudad, blz. 135). Er worden twee nieuwe grote busstations aan de rand van de stad gebouwd.

De terminal is een enorm groot, rommelig en onoverzichtelijk terrein waar zich ook de Mercado Terminal bevindt. Let hier goed op je spullen en vermijd het busstation in de avonduren! Het vinden van een bus is hier erg moeilijk, maar de mensen zijn zeer behulpzaam. Tussen de bussen lopen vele straatventers rond. Op sommige plaatsen zie je zeer vervuilde bedelaars van wie de aanblik nogal schokkend is. Bezoek dit busstation alleen als het echt noodzakelijk is.

Aan de verschillende klederdrachten kun je zien dat de indianen van heinde en ver komen om op de Mercado hun producten aan de man te brengen. Het marktgebouw bestaat uit twee verdiepingen waar je bloemen, groenten, kruiden, lederwaren, manden, tropische vogels en nog veel meer kunt vinden. De buurt rond het busstation is armoedig en de meeste producten kun je ook in de Mercado Central vinden. Vanaf de Avenida 4 gaan diverse bussen terug naar zone 1. Bussen die naar het busstation gaan, dragen ‘Terminal’ als aanduiding.

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Wandeling 3: zone 4 en 5 en Guatemala