Halifax

Swipe

Aan en bij de Grand Parade

Ten oosten van het wereldhandelscentrum en de vestingheuvel ben je midden in het centrum van hoofdstad Halifax van de Canadese provincie Nova Scotia. Daar zijn Argyle Street en de Grand Parade. Dat was vroeger een terrein waar militaire parades werden gehouden. Nu is het een park dat wordt begrensd door het stadhuis aan de noordzijde en St. Paul’s Anglican Church aan de zuidkant. In het midden staat een monument waarmee strijders en gevallenen worden geëerd die Nova Scotia en Canada in oorlogen hebben gediend.

City Hall

In City Hall (het stadhuis aan 1841 Argyle Street) zetelt het gemeentebestuur van Halifax-Dartmouth. Het gebouw is Victoriaans en dateert uit 1888. Nu is het een nationaal historisch monument. De publieke ruimtes zijn tijdens kantooruren te bekijken.

St. Paul’s Church

Tegenover City Hall op de Grand Parade staat aan 1749 Argyle Street volgens eigen zeggen het oudste gebouw van Halifax, St. Paul’s Church. Deze is al in 1750 in gebruik genomen en behoort daarmee tot de oudste protestantse/anglicaanse kerken in Canada. Het oorspronkelijke houten bouwwerk staat nog altijd overeind; het is een nationaal historisch monument. Onder St. Paul’s is een grafkelder waarin de resten liggen van tal van hoogwaardige en illustere Britse kolonisten. In het gebouw zelf is een stuk hout te zien dat is overgebleven van de scheepsexplosie van 1917 (zie bij het Maritime Museum op de pagina over het waterfront van Halifax). Op enkele panelen zijn gebeurtenissen uit de historie van de kerk toegelicht. Open op werkdagen.

Dalhousie Costume Museum

Achter St. Paul’s Church is op de hoek van 1685 Argyle Street en Prince Street het Dalhousie Costume Museum. Dit zit in Carleton House, een van de oudste woonhuizen van Halifax, en is onderdeel van Dalhousie University. Er worden kostuums tentoongesteld die zijn vervaardigd door studenten van het Dalhousie Theatre Department. De ontwerpen herinneren aan Halifax’ eerste inwoners. Ook zijn er historische voorwerpen die met kleding te maken hebben. De kostuumopleiding van de Dalhousie-universiteit is de enige in Canada.

Centre for Craft & Design

Handvaardigheidsproducten uit de hele provincie Nova Scotia zijn te zien in de Mary E. Black Gallery van het Centre for Craft & Design aan 1683 Barrington Street, eveneens op de hoek van Prince Street. Ook zijn er diverse werkplaatsen waar je met een beetje geluk lieden aan het werk kunt zien, onder andere op het gebied van weven, hout bewerken en metaal bewerken. Artistieke voortbrengselen van kunstenaars worden er eveneens tentoongesteld. Gesloten op zondagen.

Province House

Schuin tegenover het Centre for Craft & Design aan de andere kant van Prince Street staat aan 1726 Hollis Street het Province House. Hier vergadert het provinciale parlement van Nova Scotia. Het betreft Canada’s oudste volksvertegenwoordiging waaraan regeerders verantwoording over hun activiteiten moesten afleggen. Al in 1758 verkreeg Nova Scotia de eerste regering met zelfbeschikkingsrecht buiten Groot-Brittannië. Echter pas in 1819 kreeg deze een eigen onderkomen en dat is dit Province House. Het is in Georgian-stijl opgetrokken en door schrijver Charles Dickens in 1842 een juweeltje genoemd dat wat leek op het Londense Westminster maar dan door de verkeerde kant van een verrekijker bekeken. Binnen zijn ruimtes in negentiende-eeuwse decors gehandhaafd. Open op werkdagen, in juli en augustus ook in de weekends.

Art Gallery of Nova Scotia

Een grote collectie hedendaagse, moderne en historische kunst is te bekijken in het provinciale kunstmuseum Art Gallery of Nova Scotia. Dat staat aan 1723 Hollis Street tegenover het Province House, en is gehuisvest in een aantal gerenoveerde historische panden op de hoek van George Street. Er zijn 35 zalen met onder andere schilderijen van Canadese kunstenaars, over scheepvaart en met Europese meesters. Ook zijn galerieën gewijd aan Inuit- en First Nations-kunst, keramiek en volkskunst. Het museum bestaat al sinds 1908, maar heeft pas in 1988 definitieve eigen huisvesting gevonden in het huidige gebouw, het vroegere Dominion Building dat onder meer heeft dienstgedaan als postkantoor, douanekantoor, politiehoofdkwartier en rechtbank. Op zondagmiddag en dagelijks in juli en augustus zijn er rondleidingen.

10 prachtige bestemmingen in Aan en bij de Grand Parade en Oost-Canada