Halifax

Swipe

Granville Mall

In Hollis Street in hoofdstad Halifax van de Canadese provincie Nova Scotia bevindt zich in een complex van gerestaureerde panden het winkelcentrum Granville Mall. Dat zit tussen Hollis Street, Duke Street en Granville Street. Naar eigen zeggen zijn hier de fraaiste voorbeelden te zien van Victoriaanse gevels met Italiaanse invloeden. Daar achter zitten winkels, hotels, pubs en de kunstacademie Nova Scotia College of Art and Design. Die zijn verbonden door van bogen voorziene wandelgangen. In de eerste helft van de twintigste eeuw waren dat steegjes waar het druk was met karren die koopwaren uit alle hoeken van de wereld kwamen brengen.

Anna Leonowens Gallery

In de Granville Mall is de Anna Leonowens Gallery. Het adres is 1891 Granville Street. Deze kunstgalerie maakt deel uit van het Nova Scotia College of Art and Design. Er zijn vooral moderne kunst en kunstzinnige installaties te zien van studenten, docenten en gasten. De naam verwijst naar een van de oprichters van de kunstacademie, Anna Leonowens. Zij was gouvernante en onderwijzeres bij de koning van Siam (het tegenwoordige Thailand), bekend van de musical en de film The King and I. Na haar verblijf in Azië en vervolgens in de VS woonde ze vanaf 1876 meer dan twintig jaar in Halifax voor ze naar Montréal trok, waar ze uiteindelijk overleed en werd begraven. De galerie is op zondagen, maandagen en feestdagen dicht.

Micmac Heritage Gallery

Er is nog een tweede kunstgalerie in de Granville Mall: MicMac Heritage Gallery. Hier ligt de aandacht alleen bij cultuur en hedendaagse kunstuitingen van inheemse volkeren in heel Canada. Er zijn zowel tentoonstellingen als verkoopactiviteiten, niet alleen op het gebied van kunst maar ook van handvaardigheidsproducten als leren jassen en jacks, mocassins, mukluks, wanten, rieten manden, mandjes van de pennen van boomstekelvarkens, maskers en sieraden. Deze galerie is gevestigd aan 1903 Barrington Street.

10 prachtige bestemmingen in Granville Mall en Oost-Canada