Halifax

Swipe

Op en rond de vestingheuvel

Een goed begin voor een rondtocht door hoofdstad Halifax van de Canadese province Nova Scotia zijn het toeristenbureau International Visitor Centre aan 1595 Barrington Street en de Citadel op de vestingheuvel. Het toeristenbureau staat op de hoek van Sackville Street en die loopt omhoog naar de heuvel van de Citadel. Er is op video- en computerschermen allerlei informatie te bekijken over Halifax en Nova Scotia. Ook zijn er tal van folders en brochures verkrijgbaar en kun je er een rondrit door de stad of een excursie naar elders boeken.

Citadel

De heuvel met de vesting ligt midden in het centrum van de stad en wordt Citadel Hill genoemd. Het fort daar bovenop heet Halifax Citadel National Historic Site, is gerestaureerd, is een nationaal historisch monument en is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad. Vanaf de muren en bastions heb je een goede kijk op de benedenstad en de daarachter liggende baai met de havens, al bederven enkele hoge kantorentorens helaas delen van dat uitzicht. Heuvel en vesting zijn vanaf het Visitor Centre in Sackville Street omhoog. Van die kant af passeer je de Old Town Clock. Deze kleine toren was een geschenk van prins Edward, de vader van de Britse koningin Victoria en staat even voor de hoofdpoort van de vesting.

Museum in de muren

Het Citadel-complex bestaat uit een brede aarden omwalling die aan de buiten- en de binnenkant is omgeven door stevige muren. Daar tussen zitten verblijven voor de soldaten en hun eventuele families, opslagplaatsen, eetgelegenheden en keukens. Enkele van die ruimtes zijn in oorspronkelijke staat ingericht. Andere zijn samengevoegd tot een museum over de Citadel. Onder meer is er een grote maquette van het complex en is een audiovisuele presentatie over de vesting te bekijken. Op het middenterrein staat een groot gebouw, de Cavalier Building, waarin vroeger officierenkamers waren en nu enkele musea zitten met wapens, uniformen en vitrines over de twee wereldoorlogen van de twintigste eeuw.

Vol leven

Tegenwoordig bruist het fort gedurende de zomer van het leven. Dan paraderen lieden alsof ze leden van het 78ste Highland Regiment zijn, compleet met historische kostuums. Drum- en doedelzakbands zijn eveneens present en soldatenvrouwen geven uitleg over het leven in zo’n vesting meer dan tweehonderd jaar geleden. Kanon- en geweerdemonstraties worden verzorgd door naspelers van de Royal Artillery. De gebouwen en museumruimtes zijn open van begin mei tot eind oktober. De rest van het jaar kun je de Citadel wel in, maar dan blijft een bezoek beperkt tot de wallen en de binnenplaats.

Internationale Taptoe

Vanaf de Citadel Hill naar beneden links is op de hoek van Brunswick Street en George Street het Halifax Metro Centre met daar achter het World Trade & Convention Centre. Het Halifax Metro Centre is de locatie waar ieder jaar begin juli de Nova Scotia International Tattoo plaatsvindt. Meer dan tweeduizend musici, dansers, gymnasten, koorzangers en toneelspelers verzorgen er dan gedurende tien dagen shows. Er doen zowel militaire als burgerkorpsen uit Canada en daarbuiten aan mee. Vaak behoort ook een Nederlands militair muziekkorps tot de deelnemers. Het evenement wordt ’s ?werelds grootste jaarlijkse overdekte show genoemd.

10 prachtige bestemmingen in Op en rond de vestingheuvel en Oost-Canada