Halifax

Swipe

Waterfront Zuid

Van het centrum van hoofdstad Halifax van de Canadese provincie Nova Scotia langs Halifax Harbour naar het zuiden wordt het toeristische waterfront voortgezet tot aan de aanlegsteigers van cruiseschepen en het museum Pier 21. Op deze pagina de interesantste bezienswaardigheden aan dit stuk.

Keith’s Brewery

Volgens eigen zeggen Noord-Amerika’s oudste, nog in bedrijf zijnde bierbrouwerij is Alexander Keith’s Brewery en die staat in Halifax aan 1496 Lower Water Street. Het bedrijf werd in 1820 opgezet in het woonhuis van de familie Keith. In 1834 kwam er een massief natuurstenen en granieten bedrijfscomplex voor in de plaats en daar worden nog altijd allerlei soorten bier gebrouwen. Er kan met een rondleiding worden gekeken: van begin november tot eind april op vrijdag, zaterdag en zondag, de rest van het jaar iedere dag vanaf 12:00 uur. Een huiskamer uit de tijd van mijnheer Keith werd gereconstrueerd en daarin is nu een informatiecentrum met museumpje.

Bishop Street

De buurt waar Keith's brouwerij staat, gelegen tussen Bishop Street, Hollis Street en Salter Street, was de locatie waar in de tweede helft van de negentiende eeuw Halifax’ rijkste inwoners woonden. Vooral in Bishop Street zijn veel kenmerken uit die tijd bewaard gebleven.

Pieren 20 en 21

Aan het zuidelijke eind van de wandelpromenade langs het waterfront is Pier 20. Dat is de belangrijkste aanlegplaats voor cruiseschepen. Die liggen er nog al eens, vooral in de zomermaanden. Pieren zijn in dit geval kades voorzien van opslagloodsen; ze steken hier niet het water in. Direct naast Pier 20 is Pier 21. Oorspronkelijk was dit een grote loods met een aanlegkade. Schepen vanuit Europa meerden hier af om vele duizenden immigranten aan land te zetten. In het gebouw waren zalen waar zij douaneformaliteiten moesten vervullen, een oppervlakkig medisch onderzoek kregen en konden wachten op vervoer naar hun doelen elders in Canada. Tussen 1928 en 1971 kwamen hier meer dan een miljoen landverhuizers, vijftigduizend oorlogsbruidjes, hun 22.000 tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa verwekte kinderen en honderdduizend vluchtelingen aan. Bovendien vertrok hier vandaan gedurende de Tweede Wereldoorlog bijna een half miljoen soldaten naar Europa om tegen de Duitse bezetters ten strijde te trekken.

Museum of Immigration Pier 21

Pier 21 is de laatst overgebleven immigrantenloods van Canada en nu het Canadian Museum of Immigration at Pier 21, een nationaal historisch monument aan 1055 Marginal Road. Er zijn zalen met vitrines en exposities over emigreren naar Canada, de schepen waarmee al die mensen naar het westen kwamen, de drijfveren om te gaan emigreren, getuigenissen van immigranten en andere zaken. Onder die immigranten waren, zo blijkt uit een van de panelen, 185.664 mensen afkomstig uit Nederland en dat is bijna de helft van alle naar Canada geëmigreerde Nederlanders. De Nederlandse regering heeft ter herinnering daaraan een plaquette in de hal van het museum geplaatst. Verder is er een uitgebreid archief waarin velen naar uit het oog verloren familieleden komen zoeken. Het museum is van begin mei tot eind oktober alle dagen open, daarna niet op feestdagen, zondagen en maandagen, in april niet op zondag.

10 prachtige bestemmingen in Waterfront Zuid en Oost-Canada