Halifax

Swipe

York Redoubt en Sambro

Er moet even een stukje voor worden gereden langs de zuidkust van de North West Arm van Halifax Harbour, maar even buiten hoofdstad Halifax van de Canadese provincie Nova Scotia bevindt zich ongeveer recht tegenover McNabs Island de vesting York Redoubt. En nog even wat verder kom je bij de kust aan de Atlantische Oceaan en het dorp Sambro. Beide zijn bezienswaardige locaties.

 

 

York Redoubt

De vesting York Redoubt was ooit onderdeel van het Halifax Defence Complex, een geheel van forten en geschutstellingen dat in oorlogstijden voor de verdediging van de stad moest zorgen. Als een van de weinige is dit fort overeind gebleven en te bezichtigen. Het is in 1793 in gebruik genomen, maar heeft nooit echt in actie hoeven te komen. Wel speelde het een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om Duitse onderzeeërs weg te houden werd van hier naar McNabs Island een kabel met een stalen net in het water gehangen waarmee de baai effectief voor onderwaterverkeer was afgesloten. Bovendien werd in die donkere tijd hier vandaan de bewaking van het westelijke deel van de Atlantische Oceaan gecoördineerd.

 

Rotspunt

Het York Redoubt-complex ligt aan Purcell’s Cove Road/Route 253 bij de monding van de baai Halifax Harbour, boven op een steile, vooruitstekende rotspunt. Er zijn tunnels en ondergrondse ruimtes met exposities over het Halifax Defence Complex en de specifieke capaciteiten van dit fort. Veel aandacht is er voor de Duitse duikboten die hier tot vlak onder de kust zijn gesignaleerd. Het is iedere dag toegankelijk van 08:00 tot 17:00 uur, in voor- en najaar tot 18:00 uur, in de zomermaanden tot 20:00 uur. Er wordt geen entree geheven.

 

 

Sambro

Route 253 gaat over in Route 349 en deze komt uit in het dorp Sambro, aan de Atlantische kust.

Pennant Point

In dit dorp start een wandel- en fietsroute naar het Pennant Point Provincial Park, een tocht van 8,5 kilometer door veenachtig gebied, over granieten rotsen en door bospercelen. Eindpunt is de landtong Pennant Point die de branding van de Atlantische Oceaan insteekt. De toegang tot dit park is aan Highway 349 ten westen van Sambro. Open van half mei tot begin oktober.

Sambro Island

Sambro’s haventje is de vertrekplaats voor bootexcursies naar Sambro Island. Dat ligt voor de zuidpunt van Halifax Harbour en is een granieten eilandje. Naar verluidt staat daar de oudste nog functionerende vuurtoren van Noord-Amerika, gebouwd in 1758. Het hart van het bouwwerk bestaat nog altijd uit de oorspronkelijk gebruikte stenen. Wel is er een houten jasje omheen gekomen om het metselwerk te beschermen tegen het zoute water van de oceaan. De toren is 25 meter hoog en niet toegankelijk maar kan wel van buiten bekeken worden tijdens een bootexcursie. Gevaren wordt tussen begin april en eind november. Informatie daarover is verkrijgbaar bij het regionale toeristenbureau in Halifax, tel. +1-902-490-5946.

Scheepswrakken

Verder worden vanuit Sambro duikexcursies gemaakt naar scheepswrakken. Ondanks vuurtorens liggen er diverse niet ver uit de kust op de bodem van de oceaan. Diepzeevissen en het kijken naar walvissen zijn eveneens mogelijk. Ook hierover kun je terecht bij het toeristenbureau in Halifax.

10 prachtige bestemmingen in York Redoubt en Sambro en Oost-Canada