Halifax

Swipe

Zuid van downtown

Hoofdstad Halifax van de Canadese provincie Nova Scotia heeft buiten de waterkant en het centrum ook nog diverse bezienswaardige zaken die verspreid in de stad liggen maar nog wel binnen de stadsgrenzen. Sommige kunnen vanuit het stadscentrum lopend worden bekeken, voor andere is het makkelijker de auto te pakken of met een riksja mee te gaan. Op deze pagina een aantal interessante punten aan de zuidkant van downtown.

Old Burying Ground

Tussen St. Matthew’s Church en St. Mary’s Cathedral is op de hoek van Barrington Street en Spring Garden Road de begraafplaats Old Burying Ground. Dit was het eerste kerkhof van Halifax, aangelegd in 1749. Nu is het een nationaal historisch monument en een park dat als een soort openluchtmuseum fungeert over belangwekkende lieden uit de historie van de stad. De oudste nog aanwezige grafsteen is van John Connor, de eerste veerman van Halifax Harbour, overleden in 1754. Het kerkhofpark is toegankelijk van begin juni tot eind september.

Point Pleasant Park

Halifax gaat prat op zijn parken. De meeste zijn kleinere wandel- en speelgebieden in de wijken. Aan het zuidelijke eind van de stad is echter verreweg het grootste te vinden: Point Pleasant Park. Het wordt aan drie kanten omsloten door water van de Halifax Harbour en de North West Arm. De gemeente Halifax huurt het sinds 1866 voor 1 shilling per jaar van de Britse overheid die officieel nog altijd eigenaresse is van dit 75 hectare grote terrein. Het contract loopt tot het jaar 2865. De hoofdtoegang is aan Point Pleasant Drive. Er lopen enkele wandelroutes door het park, onder andere langs de kust en door bosrijke stukken. Ook komen die langs de Prince of Wales Tower en Fort Ogilvie.

Prince of Wales Tower

De Prince of Wales Tower in het Point Pleasant Park is een verstevigde ronde toren van het type Martello. Soldaten konden er worden gehuisvest en materieel werd er opgeslagen voor de verdediging van het gebied. Hij is in 1797 gebouwd in opdracht van prins Edward en genoemd naar diens oudste broer. Binnen zijn tegenwoordig exposities te zien over de historie en het militaire belang van dit soort torens. Open van begin juli tot begin september.

Fort Ogilvie

Het Fort Ogilvie in het Point Pleasant Park is tegenwoordig eigenlijk een verzameling ruïnes. Ze doen dienst als openluchttheater. Onder de noemer ‘Shakespeare by the Sea’ worden er in de zomer stukken van Shakespeare en andere toneelschrijvers gebracht.

Cathedral of All Saints

Op de hoek van 5732 College Street en Tower Road is de anglicaanse bisschopskerk Cathedral Church of All Saints het bezichtigen waard. Dit gebouw wordt geroemd om de glas-in-loodramen en het beeldhouwwerk aan preekstoel en koor. Het is relatief modern-gotisch en in 1910 in gebruik genomen. Parochianen verzorgen van half mei tot eind augustus op werkdagen rondleidingen.

Museum of Natural History

Van bijen tot dinosaurussen zijn te bekijken in het Museum of Natural History. Dat staat schuin tegenover de Public Gardens aan de zuidkant van Bell Road. De ingang is aan 1747 Summer Street. De exposities concentreren zich rond de thema’s planten, geologie en dieren. De plantencollectie telt meer dan zestigduizend exemplaren en voorwerpen, het aantal items op het gebied van dieren is meer dan driehonderdduizend. Een kwart omvat spullen die op sterk water worden bewaard en daarnaast zijn er skeletten, opgezette dieren en levend ‘materiaal’, waaronder insecten, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren. Er is een bijenkorf achter glas en in de zomer is de vlindertuin Butterfly Pavilion open. In de sectie over geologie zijn meer dan dertigduizend voorwerpen als mineralen, gesteenten en fossielen. Daarbij zijn ook enkele in Nova Scotia gevonden meteorieten. Dit museum huisvest verder onder andere het skelet van een mastodont dat bij Milford is gevonden, ten noorden van Halifax. Van deze prehistorische reuzenolifant is een replica gemaakt die bij Stewiacke is te zien (zie daarover de pagina over het noordstuk van Highway 2 in Nova Scotia).

10 prachtige bestemmingen in Zuid van downtown en Oost-Canada