Haut-Limousin

Swipe

Bellac

Bellac (5500 inwoners) is de hoofdstad van de landstreek Pays des Monts de Blond, een gebied dat tien maal groter is dan het gelijknamige gebergte. Het stadje ligt aan de oever van de Vincou, een zijrivier van de Gartempe. Het water van de rivier wordt al jarenlang gebruikt door de leerlooiers die hun bedrijven aan de waterkant bouwden.

Oude binnenstad

De lange geschiedenis van Bellac weerspiegelt zich in de oude binnenstad met 15de-eeuwse huizen. Een ander bezienswaardig gebouw is het Hôtel des Barthon de Montbas uit de 16de eeuw. Tegenwoordig doet dit gebouw dienst als stadhuis (Hôtel de Ville). Nog ouder is de Notre-Damekerk met de vierkante klokketoren die in de 12de eeuw het levenslicht zag; in de 14de eeuw verbouwde men het gebedshuis. Bij de ingang kunt u een 12de-eeuws reliekschrijn met halfedelstenen en ovale sieraden van emaille vinden. In de 13de eeuw verbond men beide oevers van de Vincou door middel van een brug. Deze Pont de la Pierre ligt niet ver van de kerk verwijdert.

Festival Jean-Giraudoux

Sinds 1954 viert men ieder jaar in het begin van de maand juli het Festival van Bellac ofwel het Festival Jean-Giraudoux, vernoemd naar de toneelschrijver Jean-Giraudoux (1882-1944). In zijn roman Suzanne et le Pacifique verklaarde hij zijn liefde voor de landstreek Limousin. Zijn stand-beeld kunt u achter het stadhuis vinden. Tijdens het festival zijn er muziek-, theater- en dansuitvoeringen. Verder zijn er speciale exposities. Zijn geboortehuis in de Rue Jean Jaurés kunt u bezichtigen.

Geboortehuis Jean-Giraudoux geopend: juli-aug. dgls. 15-19 u.

Toeristen-informatiekantoor: Rue Louis Jouvet.

Informatie festival de Bellac: Place Jean de la Fontaine 5.

Verkeer: Houd tijdens spitsuren rekening met filevorming i.v.m. de vele stoplichten.

10 prachtige bestemmingen in Bellac en Dordogne en Lot