Haut-Limousin

Swipe

Kastelen rondom Châlus

Kasteel Châlus-Chabrol

Boven het stadje Châlus troont het kasteel Châlus-Chabrol. Het kasteel werd in de 11de eeuw gebouwd en in de 12de en 17de eeuw versterkt en vergroot. Vanuit het kasteel controleerde men de vallei van de Tardoire. Het kasteel Châlus-Chabrol vormde het schouwtoneel voor een belangrijke historische gebeurtenis: de dood van Richard Leeuwenhart. De burggraaf (vicomte) van Limoges kwam in het bezit van een goudschat, bestaande uit 9 gouden kegels en bollen. Deze goudschat verborg hij in het kasteel Châlus-Chabrol. Helaas voor hem kwam het bericht van de schat bij Richard Leeuwenhart terecht, de koning van Engeland en de toenmalige heerser over West-Frankrijk. Toen deze in 1199 zijn aandeel in de schat kwam opeisen, bleef de kasteelpoort voor hem gesloten. Natuurlijk nam Richard daar geen genoegen mee en hij begon het beleg van het kasteel. Tijdens het beleg werd hij in de schouder getroffen door een pijl uit een kruisboog. Enkele dagen later stierf hij op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van deze verwonding. De woedende belegeraars brachten vervolgens alle verdedigers van het kasteel om het leven; de kruisboogschutter die verantwoordelijk was voor de dood van de Engelse koning werd levend gevild.

Kasteel Châlus-Chabrol geopend: juli-15 sept. dgls. 10-12 u. en 14-18 u.; april-juni zon- en feestdagen 14-18 u. (rondleidingen).

Château de Brie

Ten westen van Châlus ligt bij het dorp Champagnac-la-Rivière het kasteel van Brie uit 1500. Het kasteel bestaat uit een breed, vierkant middenstuk met aan de flanken enkele torens. De verschillende verdiepingen in het gebouw zijn bereikbaar met een brede granieten trap in de stijl van de gotiek. Ook de rest van het kasteel ademt de sfeer van de flamboyante gotiek met een vleugje renaissance. Veel van de meubelen zijn in de stijl van Lodewijk XVI. Het kasteel wordt bewoond door de familie Pierre du Manoir de Juaye en is dus alleen op zon- en feestdagen van binnen te bezichtigen.

Château de Brie geopend: april-sept. zon- en feestdagen 14-19 u.

Château de Montbrun

Op een afstand van 7 km ten westen van Châlus ligt bij het plaatsje Dournazac het kasteel van Montbrun. Het 12de-eeuwse verdedigingswerk is omgeven door een brede slotgracht en was zo moeilijk in te nemen dat zelfs Richard Leeuwenhart zijn belegering moest opgeven. De vierkante hoofdtoren die hoog boven het verdedigingswerk uit steekt stamt nog uit deze roerige periode. De ronde hoektorens en het hoofdgebouw werden in de 15de eeuw gebouwd door Pierre de Montbrun, de toenmalige bisschop van Limoges. Helaas viel het gebouw meerdere malen ter prooi aan de vlammen, de laatste keer in 1917. Het verdedigingswerk vond men echter belangrijk genoeg om het steeds weer op te bouwen en te restaureren. In de zomermaanden voert men 's avonds een klank- en lichtspel op.

Château de Montbrun geopend: dgls. 10-12 u. en 14-18 u.

10 prachtige bestemmingen in Kastelen rondom Châlus en Dordogne en Lot