Haut-Limousin

Swipe

Mortemark

Het dorpje Mortemart (600 inwoners) is één van de honderd mooiste dorpen van Frankrijk, un des 100 plus beaux villages de France. Eeuwenoude straatjes en evenoude gebouwen bepalen het aangezicht van dit dorpje. Centraal op het marktpleintje staat een 18de-eeuwse markthal (Halle). Deze open ruimte is gebouwd van kastanjehout.

Château des Ducs

In het kasteel van de familie Montespan werd een meisje geboren dat op latere leeftijd de favoriet van Lodewijk XIV werd. U kunt de binnenplaats van het kasteel opwandelen. Op de eerste verdieping van het kasteel zijn wisselende exposities.

Château des Ducs de Mortemar geopend: juli-aug. dgls. 14-19 u., toegang gratis.

Kloosterkerk

Een ander bezienswaardig gebouw is de kloosterkerk van het voormalige Convent (klooster) des Carmes en het Convent des Augustins. De kloosters werden in 1330 gesticht door kardinaal Pierre Gauvain. Oorspronkelijk diende de kerk alleen als kapel voor het klooster van de augustijnen. In de kerk staat een 17de-eeuws marmeren retabel dat de gehele achterwand van de kloosterkerk bedekt. De 15de-eeuwse koorstoelen zijn verfraaid met velerlei uit hout gesneden figuren. Andere bezienswaardigheden zijn een beeld van Maria met kind en een schilderij uit de 14de eeuw.

Wandeling

Vanuit Mortemart kunt u een 20 km lange wandeling maken die is uitgezet met gele markeringen. De wandeling door de groene omgeving van het dorp en een stukje Monts de Blond duurt vijf à zes uur. Vertrekpunt wandeling: voorbij de kloosterkerk, 100 m rechts van de ingang.

Toeristen-informatiekantoor: in het kasteel.

10 prachtige bestemmingen in Mortemark en Dordogne en Lot