Haut-Périgord

Swipe

Witte Périgord

Chancelade

Abdij van Chancelande

De abdij van Chancelade werd in de 12de eeuw gesticht door augustijnermonniken. Zij waren niet de eerste bewoners van deze plek op de oever van de rivier de Beauronne: in 1889 vond men het skelet van een man uit het Magdaleniën, de laatste periode uit de oude steentijd Paleolithicum). Hij staat bekend als de man van Chancelade.

Het klooster viel tijdens de Honderdjarige Oorlog in handen van de Engelsen die er soldaten in huisvesten. Tijdens de Godsdienstoorlogen werd de abdij zwaar beschadigd door de hugenoten. Na restauratiewerkzaamheden in de 17de eeuw namen de monniken weer bezit van de gebouwen. Zij bleven daar tot de Franse Revolutie. U kunt de kerk, de kapel en de woon- en werkvertrekken van het klooster bezichtigen. De vierkante toren van de kerk stamt nog uit de 12de eeuw. De wanden zijn verfraaid met 13de- en 14de-eeuwse fresco's.

Abdij van Chancelade en Musée d'Art Sacré geopend: juli-15 sept. dgls. 14-19 u.; 's avonds is er een klank- en lichtspel bij het klooster.

Abdij van Merlande

Op 7 km ten noordwesten van Chancelade stichtten de monniken van Chancelade in de 12de eeuw nog een ander klooster: het klooster van Merlande. Van deze abdij zijn slechts het huis van de prior en de Kapel Gonaguet bewaard gebleven. De zuilen in de romaanse kapel worden bekroond met fraai gebeeldhouwde kapitelen.

Abdij van Merlande geopend: dgls. 9-12 u. en 14-18 u.

Vergt

Aardbeienteelt

Vergt ligt midden in een streek waar men aardbeien kweekt op ijzerhoudende zandgrond. Iedere vrijdag (half april-okt.) is er in Vergt de Grand Marché du Cadran, een regionale markt die in heel Frankrijk bekendheid geniet om de goede kwaliteit aardbeien die men hier verkoopt.

Rondom Vergt liggen andere plattelandsgemeenten die een bezoek waard zijn, zoals Bourrou, Creyssenac, Pissot, Lacropte, St.-Mayme de Pereyrol en Cendrieu. Er zijn relatief veel eenden- en ganzenfokkerijen.

Het meer Neu Font

Ten zuidwesten van Vergt ligt het Lac du Neu Font (Neuffont) waar u op het zandstrand kunt genieten van de zon en de aanblik van het meer. Informatie centre de Loisirs de Neufont (gemeentehuis Vergt). Le Pere Noé. Ten noorden van Vergt ligt een boerderij met veel honden en andere boerderijdieren. Een bezoek is vooral geschikt voor kinderen.

Boerderij le Pere Noé geopend: juli-aug. vr. en zo. vanaf 15 u.

Toeristen-informatiekantoor: in het gemeentehuis.

Antonne-et-Trigonant

Château les Bories

Op 11 km ten noordoosten van Périgueux ligt het dorp Antonne-et-Trigonant met het Château Les Bories. Het kasteel werd in 1497 in de stijl van de renaissance gebouwd op de oever van de Isle om de zojuist gehuwde Jean Saint-Astier en Jeanne d'Hautefort te huisvesten. In 1604 legden zijn nakomelingen de laatste hand aan het gebouw. Nadat in 1892 de gehele familie Saint-Astier was uitgestorven werd het gebouw gerenoveerd. In het kasteel staat meubilair in de stijl van Lodewijk XIII; de gotische keuken uit de 15de eeuw is een van de fraaiste in Frankrijk.

Château les Bories geopend: juli-sept. dgls. 10-12 u. en 14-18.30 u.

Hautefort

Château de Hautefort

Op 40 km ten oosten van Périgueux ligt het dorp Hautefort met het gelijknamige kasteel. Het Château de Hautefort is een van de mooiste en bekendste van Frankrijk. De natuurlijke verhoging waarop het kasteel staat, stond al in de Romeinse tijd eeuw bekend om zijn defensieve mogelijkheden. Vandaar dat de plek een lange geschiedenis kent. In een van de voorgangers van het huidige kasteel werd in de 12de eeuw de beroemde troubadour Bertran de Born geboren. Hij werd door Dante genoemd in de Divina Commedia. In 1588 versterkte men het gebouw om weerstand te kunnen bieden aan de Godsdienstoorlogen. In de 17de eeuw kreeg de architect Nicolas Rambourg opdracht van de markies van Hautefort om het kasteel te herbouwen. Het resultaat is een prachtig kasteel in de stijlen van de renaissance en het classicisme, omgeven met een unieke Franse tuin en een Engelse landschapstuin (in totaal 40 ha). In een van de twee ronde hoektorens kunt u het museum Eugène le Roy vinden. De auteur Eugène le Roy (1836-1907) werd in dit kasteel geboren; hij schreef de roman Jacquou le Croquant. Andere bezienswaardigheden in het kasteel zijn een 17de-eeuwse kapel, Vlaamse wandtapijten en antiek meubilair. In 1968 werd een groot deel van het kasteel door brand verwoest, waarna het door de huidige eigenaresse, mevr. Durosoy, werd gerestaureerd.

Château de Hautefort geopend: juni-15 sept. dgls. 9-12 u. en 14-19 u.; mrt.-mei en 16 sept.-15 nov. dgls. 9.45-12 u. en 14-18 u.; 16 nov.-febr. zo. en feestd. 14-18 u.; de rondleiding duurt 45 min.

10 prachtige bestemmingen in Witte Périgord en Dordogne en Lot