Helsinki

Swipe

Helsinki

De Finse hoofdstad Helsinki vormt voor veel toeristen de eerste kennismaking met Finland. Met meer dan 450 jaar historie en 580.000 inwoners is het de meest kosmopolitische stad van het land. Helsinki wijkt qua uiterlijk enigszins af van de andere Scandinavische hoofdsteden, en kan worden gekenschetst als een ontmoeting tussen oost en west. Helsinki lijkt met zijn neoclassicistische Senaatsplein en orthodoxe Uspenskikathedraal soms op Sint Petersburg of Moskou, en dat is niet verwonderlijk, want de stad was meer dan honderd jaar in Russische handen. Maar Helsinki is vooral een westerse stad, bekend om zijn Fins design, moderne architectuur van Alvar Aalto en de hoogwaardige technologie van Nokia.

Helsinki is een uitgestrekte, maar overzichtelijke stad. De meeste bezienswaardigheden liggen in het centrum en zijn gemakkelijk te voet bereikbaar. Hoewel minder groots dan Stockholm of Kopenhagen is Helsinki een levendige bruisende stad en is zij in korte tijd een belangrijke internationale toeristenbestemming geworden. Er zijn tal van interessante musea, ultramoderne gebouwen, straten met designwinkels, galeries en warenhuizen.

Helsinki, een 'blauwe' en een 'groene' stad

Een derde van het grondgebied bestaat uit parken en bos en Helsinki's centrum is gebouwd op een schiereiland, aan drie kanten omgeven door de Oostzee met zijn eilandenarchipel. De agglomeratie Groot-Helsinki telt ongeveer 100 kilometer kustlijn en 300 eilanden. De havens, veerboten, strandparken en eilandjes geven deze 'dochter van de Oostzee' een aangename maritieme sfeer. Op de vier eilanden rond het centrum beleeft u de natuur en krijgt u een indruk van de geschiedenis van de stad. Op het eilandje Korkeasaari, ten noordoosten van het centrum, bevindt zich Helsinki's dierentuin. Ten zuiden van het centrum ligt vestingeiland Suomenlinna, een cultuurhistorisch monument en heerlijk wandelgebied. Dan volgt Pihlajasaari, een recreatie-eiland met strandjes en restaurants, en ten slotte herleeft het verleden op Seurasaari met zijn openluchtmuseum.

Bezienswaardigheden

Het centrum van Helsinki is compact en ligt op een schiereiland, aan drie kanten omgeven door de zee. Het Senaatsplein en omgeving vormt het historische stadscentrum. Verder wordt de Kauppatorimarkt en het aansluitende Esplanadipark door de bewoners van Helsinki gezien als de meest centrale locatie; de plaats om te 'zien en gezien te worden'. Ten noordwesten van de Esplanadiboulevard ligt het commercieel centrum van de stad met centraal station, Kamppi uitgaanscentrum en een groot aantal musea. Helsinki heeft een enorm aanbod aan musea, in totaal zo'n 80, vooral op het gebied van kunst en cultuur. Van de overige stadswijken zijn vooral de omgeving van het Töölönmeer, het populaire Kaivopuistopark en de designwijk Punavuori en deeilandarchipel voor de kust van Helsinki interessant. De historische vesting Suomenlinna, gebouwd op vier eilandjes is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Helsinki.

Highlights

Geschiedenis

Senaatsplein, Uspenskikathedraal en Domkerk

Vestingeiland Suomenlinna

Openluchtmuseum Seurasaari

Musea 'Top 4'

Kiasma Museum voor moderne kunst

Ateneum Kunstmuseum

Nationaal museum van Finland

Designmuseum

Natuur en parken

Kaivopuisto park

Eilandjes Pihlajasaari, Korkeasaari en Seurasaari

Botanische Tuin en Helsinki Wintertuin

Excursies, overig

Designwijk Punavuori

Lunch in de historische markthal Kauppahalli

Boottrip naar de Estse hoofdstad Tallinn

10 prachtige bestemmingen in Helsinki en Finland