Helsinki

Swipe

Commercieel centrum en Kamppi

Aan de westkant van de Esplanadi ligt de Mannerheimintie, de hoofdverkeersader van Helsinki. Aan de oostkant van deze brede boulevard ligt het in nationaal-romantische stijl gebouwde Centraal Station van Helsinki en staat het ruiterstandbeeld van generaal Mannerheim. Tegenover het station ligt het Ateneum Kunstmuseum met nationale Finse kunstverzameling en internationale kunst van 18e eeuw tot 1960. Dit belangrijke kunstmuseum toont werk van beroemde Finse schilders als Axeli Gallén-Kallela, Helene Schjerfbeck, Pekka Halonen, Albert Edelfelt en Eero Järnefelt.

Aan de andere (west-)kant van de Mannerheimintie bevindt zich het moderne Kamppicentrum met busstation voor de langeafstandsbussen en bussen naar Espoo, parkeergarage, bioscopen, uitgaanscentra en winkels. Achter het Kamppicentrum ligt het Tennis Palace Art Museum, een kunstmuseum in een gerenoveerde vroegere tennishal, onderdeel van een cultuurcentrum met expositieruimtes en een bioscoop; vooral hedendaagse Finse en internationale kunst.

Voor een mooi panorama loont het om 's middags of 's avonds een cocktail te drinken in de nabijgelegen Ateljébar van hotel Torni, 'toren', aan de Yrjönkatu 26. Vanaf de 12e verdieping van dit hoogste gebouw van Helsinki heeft men een schitterend panorama over de stad. In dezelfde buurt ligt ook het Amos Anderson kunstmuseum, het grootste Finse kunstmuseum in privébezit. Een grote collectie hedendaagse en moderne Finse kunst, in de voormalige woning van kunstverzamelaar Amos Anderson.

Langs de Mannerheimintie ligt een aantal van Helsinki's belangrijkste musea. Allereerst het Kiasma Museum voor moderne kunst. Een strak modern gebouw, in 1993 door de New Yorkse architect Steven Holl ontworpen. Het Kiasma is een grote publiekstrekker geworden en volgt de laatste trends in de beeldende kunst. Het Kiasma toont kunst van Finse en buitenlandse kunstenaars, vooral uit de Noordse landen, de Baltische staten en Rusland.

Verder langs de Mannerheimintie ziet u het pompeuze Parlementsgebouw. Het is aan te raden uw tocht langs de Mannerheimintie even te onderbreken en linksaf te slaan naar de Temppeliaukkio Kirkko, enkele straten hier vandaan. Deze Rotskerk werd gebouwd in 1969 door de architecten Timo en Tuomo Suomalainen en is uitgehakt (met explosieven) in het graniet van de heuvel. De aldus ontstane ruimte is overspannen door een dak van glas en staal, waardoor een fascinerend spel van licht en schaduw is ontstaan. De kerk kan dagelijks worden bezichtigd en er worden regelmatig concerten gegeven.

Terug bij de Mannerheimintie ziet u iets verder links het kasteelachtige Nationaal Museum over de Finse geschiedenis van prehistorie tot heden. In de hal van het museum kunt u enkele beroemde fresco's zien van Akseli Gallén-Kallela. Er tegenover ligt Villa Hakasalmi, onderdeel van het Helsinki Stadsmuseum over 450 jaar geschiedenis van de stad.

10 prachtige bestemmingen in Commercieel centrum en Kamppi en Finland