Helsinki

Swipe

De eilandarchipel van Helsinki

De stad Helsinki ligt als een schiereiland in zee en wordt aan alle kanten omgeven door eilandjes en scheren. Een aantal eilanden rond het stadscentrum is gemakkelijk te bereiken via bruggen of korte veerpontjes. Op warme zomerdagen is het een goed idee om een van de eilandjes te bezoeken om even uit te rusten van de drukte van de stad en om een duik te nemen in het schone zeewater. Wie echt even helemaal in de natuur wil zijn kan het beste een boot of een kajak huren, om te peddelen tussen de vele kleine recreatie- en natuureilandjes ten zuiden en ten oosten van het centrum. De camping Rastila op Vuosaari/Nordsjö en het Vuosaari paddling center zijn prima uitgangspunten voor kajaktochten. De organisatie Natura Viva organiseert 's zomers dagelijks gegidste kajaktochten van 3 uur (avond van tevoren opgeven). Zeekajaks zijn ook te huur bij het Vuosaari paddling center op camping Rastila of bij Hotel Rantapuisto, Ramsinniementie 14, 00980 Helsinki, 9050-3768585, www.seakayakfinland.com. Met de wijzers van de klok mee worden onderstaand de interessantste en per ferry of brug bereikbare eilandjes beschreven (het eiland Suomenlinna is al eerder beschreven).

Korkeasaari

Fraai gelegen op het eiland Korkeasaari vindt u de Helsinki Zoo, met zowel inheemse als exotische dieren. Korkeasaari is met de auto te bereiken aan de oostkant van de stad, of ieder half uur per veerpont vanaf de Kauppatori in het centrum van Helsinki.

Luoto / Klippan

Vanaf de Olympiaterminal (voor zeeschepen) gaat een veerpont naar dit vlak voor de kust gelegen eilandje met een jachthaven en een uitstekend restaurant.

Pihlajasaari

Vanaf café Carusel (ten westen van het Kaivopuistopark) vertrekken de veerponten naar het grote recreatie-eiland Pihlajasaari. Op het eiland zijn enkele strandjes, een naturistenstrand, café en een zomerrestaurant. Wie een stille kampeerplek zoekt op een steenworp van Helsinki kan overnachten op de eenvoudige camping van Pihlajasaari.

Seurasaari

Het Seurasaari Openluchtmuseum (Seurasaaren Ulkomuseo) is gelegen op een parkachtig eiland, dat men bereikt over een fraaie houten voetgangersbrug. Het museumpark vierde in 2009 haar honderdjarig bestaan. Uit verschillende delen van Finland zijn in totaal 87 historische houten gebouwen en een kerk uit Karuna verzameld uit de 18e eeuw tot heden. Er is een museumcafé in een historische boerderij en buiten het museumgedeelte zijn enkele zwemstranden en een zomerrestaurant. Het eiland bereikt u met bus 24 vanuit het centrum. Voor het museumgedeelte van het eiland wordt toegang geheven; de picknickplaatsen en zwemstranden aan de oostkant zijn vrij toegankelijk.

Een bezoek aan Seurasaari is goed te combineren met een bezoek aan het vlakbij gelegen Helsinki Art Museum Meilahti, een museum met wisselende exposities hedendaagse kunst en de bij de ingang van het eiland gelegen Villa Tamminiementie, een ouden houten villa met antiek interieur en kunstexposities, omringd door een romantische theetuin. Halverwege Seurasaari en het centrum van Helsinki ligt langs de Mechelininkatu het Sibeliuspark met Sibeliusmonument, een favoriete plek voor veel toeristen.

10 prachtige bestemmingen in De eilandarchipel van Helsinki en Finland