Helsinki

Swipe

Geschiedenis

Helsinki (Helsingfors) werd door de Zweedse koning Gustaaf Vasa in 1550 gesticht aan de monding van de Vantaanjoki om in de handel op de Baltische Zee de concurrentie aan te gaan met de havenstad Tallin. Helsingfors bleef nog eeuwen een klein handelsstadje, in de schaduw van de toenmalige hoofdstad Turku. Pas toen de Zweden in 1748 op enkele eilandjes voor de kust de vesting Sveaborg (Suomenlinna) bouwden om de groeiende dreiging van Rusland tegen te gaan, kreeg de stad enige betekenis.

Nadat de Russen begin 19e eeuw de heerschappij over Finland hadden veroverd, maakten zij Helsinki tot hoofdstad van het Groothertogdom Finland. De stad begon aan een enorme groei en onder leiding van architect C.L. Engel werd een nieuw centrum gebouwd in neoklassieke stijl rondom het statige Senaatsplein. De stad moest de kracht en grootsheid van Rusland en de tsaar uitstralen en kreeg grote boulevards, pleinen, parlementsgebouwen en kerken.

Na de Finse onafhankelijkheid in 1917 groeide de stad verder en in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw ontstonden er ruim opgezette moderne buitenwijken rond de hoofdstad. In het jaar 2000 was Helsinki 'culturele hoofdstad' van Europa, in 2007 was het gaststad voor het Eurovisie Songfestival en in 2012 was Helsinki 'Wereld design hoofdstad'.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Geschiedenis en Finland