Helsinki

Swipe

Helsinki verkennen

Langeafstandsbussen, de vliegveldbus en treinen brengen de reiziger direct in het centrum van de stad. Als u met de auto komt is het mogelijk om in het centrum te parkeren (parkeergarages; grotendeels betaald parkeren), maar het is handiger om aan de rand van het centrum te parkeren bij een tram- of metrostation en per openbaar vervoer naar het centrum te reizen. Wie met de veerboot uit Duitsland aankomt bij de Vuosaari terminal aan de oostkant van de stad kan het beste bij een van de metrohaltes parkeren (gratis), bijvoorbeeld bij camping Rastila of metrostation Hakaniemi aan de rand van het centrum. De omgeving van het Olympisch stadion heeft ook veel gratis parkeerruimte; tram 3 brengt u in enkele minuten in het centrum.

Bus- en tramlijnen

De meeste bezienswaardigheden in het centrum zijn gemakkelijk te voet te bereiken. Af en toe is het handig om gebruik te maken van bus- of tramlijn om snel terug te komen op het uitgangspunt, en de rondgaande tramlijn 3 kan gebruikt worden als goedkope 'city tour', waarbij men op verschillende plaatsen kan uitstappen.

Helsinki per fiets verkennen

Ook de fiets is een handig middel om Helsinki te verkennen. Het verkeer is niet te hectisch en er is een uitgebreid net van fietspaden. De Tourist Office verstrekt een handige fietskaart van de stad met een beschrijving van drie fietsroutes: rond het centrum (17 km), langs de kust (23 km) en door de stadsparken (37 km). Een mooi initiatief was het enkele jaren geleden opgezette project met 300 groene stadsfietsen of 'city bikes', die op diverse plaatsen in het centrum staan en gratis zijn te gebruiken (u dient een borg van € 2 in het fietsenrek te doen; bij het terugzetten krijgt u die retour). Helaas was het in 2012 nauwelijks mogelijk om daar gebruik van te maken, omdat veel fietsen anders blijken te worden gebruikt. Men kan echter ook een fiets huren voor een dag.

Helsinki Card

De Helsinki Card biedt u gratis toegang tot meer dan 45 musea, het openluchtmuseum en de dierentuin en geeft recht op gratis openbaar vervoer in de hele stad (bus, metro, veerponten). U kunt een kaart kopen voor 24, 48, of 72 uur (de kaart is persoonlijk en de geldigheid van de kaart gaat in vanaf het eerste moment van gebruik). De kaart is vrijwel in ieder hotel en bij het Tourist Office verkrijgbaar.

Uitgaan, eten en drinken

Helsinki heeft bijna 1000 restaurants, in het Fins ravintola genoemd. U hebt een enorme keus van fastfood tot Michelinster, met Finse, Russische of internationale keuken. Restaurantprijzen in Helsinki liggen beduidend hoger dan in de rest van het land. Maar de meeste restaurants serveren rond lunchtijd een uitgebreid buffet, tegen aanmerkelijk voordeliger prijzen dan 's avonds. Helsinki kent veel mooie locaties om uit eten te gaan, zoals de restaurants op Suomenlinna of in het Kaivopuisto park. Volg wat veel inwoners van Helsinki op een mooie zomeravond doen, en neem een veerpont naar een van de vier eilandrestaurants vlak voor de kust (met de wijzers van de klok mee): NJK en Klippan Palace op het eiland Luoto, Särkänlinna op het eilandje Särkä, of Saari op Sirpalesaari (de eilandrestaurants zijn alleen 's zomers geopend). Heel apart is een ritje met de rode pubtram Spårakoff, die 's zomers een rondrit maakt van 40 minuten door de stad.

Winkelen

Voor winkelen zijn de belangrijkste straten de Aleksanterinkatu en de Esplanade. U vindt er enkele grote warenhuizen en winkels van de bekende Finse designmerken zoals Artek (o.a. stoelen), Pentik en Arabia (aardewerk), Iittala (glas) en Marimekko (textiel). Een winkel gespecialiseerd in Fins design is Design Forum Finland op de Erottajankatu 7. Helsinki's grootste warenhuis, Stockmann, beslaat een heel gebouwenblok en ligt tussen de Esplanade en de Aleksanterinkatu. De naastgelegen Academic Bookshop, ontworpen door Alvar Aalto, heeft een grote collectie boeken en een mooi café. Designliefhebbers mogen naast het Designmuseum, het Arabia Center, de fabriek, kunstgalerie en het oultet-centrum van de beroemde servies- en glasfabriek niet missen. Het Arabia Center heeft een permanente expositie design, kunst en gebruiksvoorwerpen uit de 130 jarige geschiedenis van de keramiek- en glasfabriek. U vindt het Arabia Center in de wijk Arabianranta, ca. 4 km ten noorden van het centrum (Hämentie 135). Leuke en niet dure spullen vindt u op de Hietalahti vlooienmarkt vlakbij de cruiseterminal van Helsinki ('s zomers dagelijks van 10-18 uur, za.-zo. tot 16 uur). In de wijk Kallio, ten noorden van het centrum, staat de Hakaniemen Kauppahalli, een markthal uit 1914. De hal heeft twee verdiepingen en men kan er levensmiddelen, leuke souvenirs en kunstnijverheid vinden.

Sauna

Wat is er heerlijker dan na een intensief dagje Helsinki te ontspannen in een typisch Finse sauna. Aanraders zijn Kotiharjunsauna, een traditionele openbare sauna uit 1928 (ten noorden van het centrum, metrostation Sörnäinen: Harjutorinkatu 1), of een uitstapje naar het 'saunaeiland' Saunasaari, dat in 15 minuten bereikbaar is per veerboot vanaf het centrum. Saunasaari heeft 4 verschillende typen sauna's en men kan er de sauna afwisselen met een duik in zee. Beide sauna's hebben aparte afdelingen voor mannen en vrouwen, en zijn ook voor groepen af te huren. Verder zijn er ook twee sauna's op camping Rastila.

10 prachtige bestemmingen in Helsinki verkennen en Finland