Helsinki

Swipe

Historisch stadscentrum

Het Senaatsplein en haar omgeving vormt het historische hart van Helsinki en werd aangelegd tijdens de Russische heerschappij over Finland. Veel stadstours beginnen hier hun excursie. De gebouwen en het plein zijn een duidelijke architectonische eenheid, en werden alle na een grote brand in 1816 aangelegd in de periode 1820-1850, ontworpen door de architect Engel. Het grote rechthoekige plein doet streng aan met zijn neoclassicistische gebouwen, kathedraal en brede boulevards.

De van veraf zichtbare helderwitte Domkerk of Tuomiokirkko is allesoverheersend en het symbool van Helsinki geworden. De trappen bij de Dom zijn voor velen een favoriete plek om in het zonnetje te zitten en uit te kijken over de menigte beneden op het plein. Het interieur van de kerk valt enigszins tegen in vergelijking met zijn schitterende uiterlijk.

De belangrijkste gebouwen rondom het plein zijn het Regeringsgebouw en de Universiteitsgebouwen. In een zijstraat van het plein bevindt zich het Helsinki Citymuseum met o.a. films over de geschiedenis van Helsinki. Ten zuiden van het Senaatsplein ligt aan de oostelijke haven de Kauppatori, de vismarkt. Het is altijd druk op deze bedrijvige markt waar werkelijk van alles wordt aangeboden. Probeer eens de groene peultjes of een verse vismaaltijd. Verse vis kan direct bij de vissersbootjes worden gekocht. Ten zuiden van het marktplein ligt de recentelijk gerestaureerde markthal, Kauppahalli. Het is een ideale plek om Finse specialiteiten te kopen om mee naar huis te nemen (zondags gesloten). Vanaf de kades bij de markt vertrekken excursieboten en veerpontjes in alle richtingen (ferries naar Suomenlinna, de dierentuin, Porvoo en cruiseschepen naar Tallinn).

Vlakbij ziet u in de wijk Katajanokka de Uspenskikathedraal, de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Finland. Deze kathedraal in Russische stijl met uivormige torens herinnert aan de nabijheid van grote broer Rusland. De kathedraal werd door architect Aleksej Gornostajev gebouwd tussen 1862 en 1868 toen Finland deel uitmaakte van het Russische Rijk.

Vanaf de Kauppatori bereikt u het moderne stadscentrum van Helsinki via het Esplanadi park, een langgerekt park met aan weerszijden straten (Pohjoisesplanadi, de Noordboulevard en Etelaesplanadi, Zuidboulevard) met beroemde winkels en restaurants. Het park is van oudsher de meest centrale plek van de stad en het is er altijd druk met jongeren, muzikanten en straatartiesten. Op Pohjoisesplanadi 19 kunt u het Helsinki Tourist Office bezoeken voor informatie, de Helsinki Card of een stadsplattegrond. In het midden van het park staat een standbeeld van de dichter J.L.Runeberg, de schrijver van het Finse volkslied. Op de hoek van de Esplanadi met de Aleksanterinkatu ligt de Academic bookshop. Dit door Alvar Aalto gebouwde pand huisvest de grootste boekwinkel van Finland met drie verdiepingen en een restaurant. Aan de andere kant van de straat ziet u het grootste warenhuis van Scandinavië, Stockmann, dat een heel gebouwenblok beslaat. Boven in het luxe warenhuis is een uitstekend café-restaurant.

10 prachtige bestemmingen in Historisch stadscentrum en Finland