Helsinki

Swipe

Kaivopuisto en designwijk Punavuoro

Ten zuiden van de vismarkt (Kauppatori) ligt de interessante stadswijk Punavuoro met het Kaivopuistopark. Het beste loopt u via de Eteläranta naar het zuiden, en gaat aan het eind het park in op de heuvel met de sterrenwacht, Tähtitorninvuori. Daal aan de andere kant af en loop via de Ullankatu naar het grote stadspark op een heuvel aan de zuidkant van Helsinki, het Kaivopuisto, letterlijk Fonteinpark. Een heerlijke plek om te zonnen en te genieten van het uitzicht op de eilandjes voor de kust.

Links van het park ligt de ambassadewijk met jugendstil villa's, de Cygnaeus galerie, het oudste kunstmuseum van Finland met vooral 19e-eeuwse kunst uit de Finse 'Gouden Eeuw', en het Mannerheimmuseum ter ere van Baron Mannerheim, Maarschalk van Finland in de periode rond de Eerste Wereldoorlog. Het huis is ingericht als museum over het leven van Mannerheim in relatie tot de moderne Finse geschiedenis.

In het park ligt het gerenommeerde restaurant Kaivohuone, in de 19e eeuw al een vermaard kuuroord. Vanaf de zuidkant van het park heeft men mooi uitzicht op zee en de vestingeilandjes van Suomenlinna. Langs de kade is het druk met joggers en skaters en er zijn speciale wasplaatsen in zee waar tapijten kunnen worden gewassen, een bezigheid die u overal in Finland kunt aantreffen. Bij de boulevard langs zee kunt u links iets drinken op het populaire terras van café Ursula, of in oostelijke richting doorlopen naar café Carusel, 1 km verder. Hier vertrekt ook het pontje naar het eiland Pihlajasaari met zwemstrandjes en restaurant.

Wanneer u via de Kapiteeninkatu de binnenstad weer inloopt komt u in de wijk Punavuori en de straat Korkeavuorenkatu met kledingwinkels, galeries en designwinkels. Het Designmuseum is een van de oudste musea van Scandinavië uit 1873 en toont klassiekers van het Finse design. Achter het Designmuseum ligt het Finse Architectuurmuseum met schaalmodellen, tekeningen en foto's. Wie op zoek is naar meer adresjes van mode en designzaken kan nog ronddwalen in de straten ten westen hiervan, vooral de Frederinkatu, Korkeavuorenkatu, en Uudenmaankatu. Het beste vraagt u ernaar bij het Designmuseum. Vanaf het Designmuseum kunt u met tram 10 terug naar het station en de Esplanadi.

Een eind buiten de wijk Punavuoro (ca 1,5 km naar het westen) vindt men in het westelijke havengebied de verbouwde kabelfabriek Kaapelitehdas met expositieruimten en drie musea, waaronder het Fins Fotomuseum.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kaivopuisto en designwijk Punavuoro en Finland