Helsinki

Swipe

Rond het Töölönmeer

Aan de westkant van het Töölönmeer staat de prachtige strakwitte Finlandia Hall, het meesterwerk van de in 1976 overleden architect Alvar Aalto, een concert- en congresgebouw. Loop ook even om het gebouw, aan de achterkant is een fraaie beelden- en bloementuin. Aan te raden is een wandeling te maken door het park langs het Töölönmeer, een heerlijk stukje natuur in de stad. Iets verder ligt het eveneens door Aalto ontworpen Operahuis. Hier voorbij steekt u de Helsinginkatu over en loopt u rechts naar de tropische plantenkas van de Helsinki Wintertuin. De tropische kas is het hele jaar open en een oase van rust (gratis toegang). Een heerlijke plek om op het terras bij te komen van een stadswandeling. De wintertuin maakt deel uit van de Botanische tuinen die zich verderop bevinden aan de oostkant van het centraal station.

Aan de noordkant van het park ligt Helsinki's Olympisch stadion dat aanvankelijk werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1940. Vanwege de oorlog werden die spelen uitgesteld tot 1954. In het stadion bevindt zich een Sportmuseum en kan men de 72 m hoge uitzichttoren beklimmen voor een panorama-uitzicht over de stad. Het Fins Sportmuseum is een modern museum over de prestaties van Finse atleten en topsporters. Veel aandacht voor de hardlooplegende Paavo Nurmi, formule-1 coureurs Mika Häkkinen en Kimi Räikkönen, skispringer Matti Nykänen, ijshockeyers Jari Kurri en Teemu Selänne en voetballer Jari Litmanen.

Ook aan de noordkant van het Töölönmeer bevindt zich het grote amusementspark Linnanmäki, met het ook voor kinderen interessante zeeaquarium Sea Life.

U kunt langs de oostkant van het Töölönmeer terugwandelen langs de wijk Linnunlaulu ('vogelzang') met zijn prachtige houten villa's. De 'Blauwe Villa' (Sininen Huvila) is ingericht als zomercafé en heeft een terras aan het water. Via de eerdergenoemde Botanische tuin komt men bij het centraal station terug.

10 prachtige bestemmingen in Rond het Töölönmeer en Finland