Helsinki

Swipe

Suomenlinna

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Helsinki is de vesting Suomenlinna, gebouwd op vier eilandjes, een kilometer uit de kust. Men waant er zich er terug in de tijd, en heeft prachtige vergezichten op de zee en de stad Helsinki. Een rondwandeling over de vestingeilanden met zijn musea, kunstgaleries, cafés en restaurants is geschikt voor een halve dag, maar historisch geïnteresseerden kunnen zich er met gemak een hele dag vermaken. Veerboten naar Suomenlinna vertrekken vanaf het marktplein Kauppatori. Er varen ook veerboten naar het bezoekerscentrum en de Koningspoort op de zuidpunt van de vesting.

De vesting Suomenlinna werd oorspronkelijk gebouwd ter verdediging van het Finse buitengewest van het Zweedse koninkrijk. In 1748 werd onder leiding van commandant Ehrensvärd begonnen met de bouw van de vesting, destijds Sveaborg geheten. Sveaborg groeide uit tot een grote vesting op vier aparte eilandjes met acht kilometer vestingmuren. Binnen de muren groeide een garnizoensstad met woongebouwen, een scheepswerf en een marinebasis. Destijds was het naastgelegen Helsinki nog een klein havenplaatsje, en was Sveaborg een belangrijke stad met enkele duizenden inwoners. In 1808, na een Russische aanval op Finland, kwam de vesting in Russische handen (en werd omgedoopt tot -Viapori). De Russen breidden het fort uit met barakken en een ziekenhuis, en Helsinki werd de hoofdstad van Finland. Na de Krimoorlog, waarbij de vesting zwaar beschadigd raakte door Engels-Franse bombardementen, werd het versterkt met extra aarden wallen en grote kanonnen.

Bij de Finse onafhankelijkheid in 1918 ging de vesting in Finse handen over en werd hij omgedoopt in Suomenlinna (vesting van Finland). Tot 1973 was het een Finse marinebasis en garnizoensstad. Tegenwoordig zijn er musea, parken en restaurants en bezoeken jaarlijks meer dan 650.000 toeristen de vesting, die als historisch monument is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De veerboot legt aan op het eiland Iso Mustasaari, bij de kade en de voormalige kazernegebouwen. Deze herbergen de Suomenlinna brouwerij en restaurant, en een kunstgalerie. Op Iso Mustasaari bevinden zich diverse bezienswaardigheden, zoals de kerk, die tevens dienst deed als vuurtoren, het Poppen- en speelgoedmuseum (nukke- ja lelumuseo, met café) en het Finse oorlogsmuseum.

Centraal punt van Suomenlinna is de brug tussen de eilandjes Iso Mustasaari en Susisaari. Hier bevindt zich in een gerenoveerd pakhuis het Suomenlinna bezoekerscentrum en het Suomenlinna Museum. Het museum heeft een expositie over de bouw van de vesting, de vloot, het dagelijkse leven op de eilandjes vroeger en nu, en u kunt er een audiovisuele show bijwonen. Aan de overkant van de brug ligt restaurant Chapman, met terras op de binnenplaats.

Over Susisaari kunt u een mooie rondwandeling maken (met de klok mee) langs diverse bezienswaardigheden. Aan de kade ligt de Vesikko onderzeeër, die dienst deed in de Tweede Wereldoorlog. Voorbij een volgende baai ligt het Artilleriemuseum in een oud kruitpakhuis. Op de zuidpunt van Susisaari staat de Kuninkaanportti of Koningspoort (met restaurant Walhalla, met terras en bar). De pier bij deze Koningspoort is 's avonds tussen 18 en 19 uur een geliefde plek om de reusachtige veerboten van de Siljaline en Vikingline langs te zien varen, wanneer ze zich langzaam door de smalle zeestraat bewegen. De Koningspoort is een van de zwaarst verdedigde delen van de vesting, met dikke vestingmuren, ondergrondse gangen en doorgangen. Vanaf hier volgt u een prachtig wandelpad over de vestingwal langs de rotskust. U kijkt uit over open zee, en de rotsstrandjes nodigen uit tot een duik in het water of een picknick. In een park staat de houten villa van Café Piper, een geliefde uitzichtplek. Een lang roze gebouw huisvest het Nordic Institute for Contemporary Art. Via het droogdok van Suomenlinna keert u terug naar het bezoekerscentrum. Onderweg kunt u nog een bezoek brengen aan het Ehrensvärd Museum, in de voormalige residentie van de commandant.

10 prachtige bestemmingen in Suomenlinna en Finland