Heraklion (Iraklio voor de Grieken)

Swipe

Hannibal en de hippies van Matala

In het district Heraklion bevinden zich nog twee belangrijke opgravingen: het paleis van Festos en de antieke stad Gortis. Vanuit de Kretenzische hoofdstad Heraklion is laatstgenoemde de eerste die u tegenkomt. U volgt een klein stukje de kustweg richting Rethymnon en neemt na ongeveer 25 km de afslag naar Agia Varvara dat op circa 45 km afstand van de hoofdstad ligt. U rijdt door de vlakte van Messara, een groot wijnbouwgebied. Na het dorpje Agia Deka (genoemd naar tien heiligen die hier gedood werden tijdens de Romeinse tijd) ziet u de in 1880 opgegraven ruïnes van het oude Gortis of Gortyna.

Het odeon

 In 69 v.Chr. bombardeerden de Romeinen Gortis die toen hoofdstad van Kreta was en zetten er enkele imposante bouwwerken neer. Het bekendste is het odeon, een gedeeltelijk herbouwd theater. Op een van de muren zijn in twaalf stenen platen de stadswetten van de oude stad gebeiteld. Gortis is verder nog bekend omdat de legendarische Hannibal er een tijdje verbleven heeft. Op het terrein bevindt zich ook nog de ruïne van de Agios Titoskerk uit de 6de eeuw n.Chr., gebouwd ter ere van de eerste bisschop van Kreta Titus, aangesteld door de apostel Paulus.

Superdeluxe paleis

Nog verder het zuiden van Kreta in ligt Festos, de tweede belangrijkste stad van Kreta tijdens de Minoïsche tijd. Hier bevond zich het superdeluxe paleis van de broer van koning Minos, de mythische figuur Radamanthys. De bezoeker van deze overblijfselen moet wel over een grote fantasie beschikken om iets van de resten te kunnen maken. Het is zeker niet zo fraai gereconstrueerd als Knossos. Een paar kilometer verderop zijn in Agia Triada overblijfselen te zien van een koninklijke villa. Veel van de vondsten die daar zijn gedaan, zijn overgebracht naar het Archeologisch Museum in Heraklion, de hoofdstad van Kreta.

De badplaatsen Matala, Komos en Kalamaki

Niet zo heel ver van Festos en Agia Triada liggen twee badplaatsen met mooie stranden. Het zijn Komos en Kalamaki. Onder Kalamaki ligt de bekende en zeer drukke toeristische badplaats Matala dat in de oudheid diende als haven van Festos en Gortis. Vooral het strand dat aan weerszijden door rotsen met holen erin is omringd, is beroemd. In de holen werden graven gevonden uit de Grieks-Romeinse en Byzantijnse tijd. In de jaren zestig vestigden hippies zich in de holen en het dorp werd een waar hippiecentrum. Nu is het niet meer toegestaan om in de holen te komen.

10 prachtige bestemmingen in Hannibal en de hippies van Matala en Kreta