Heraklion (Iraklio voor de Grieken)

Swipe

Paleis van Knossos

Overal op Kreta zijn resten te vinden uit de Minoïsche tijd. Al deze opgravingen en opgravinkjes zijn in heel Kreta duidelijk aangeven met borden (bruin met witte letters), maar meestal rest niet meer dan wat stenen. De beroemdste Minoïsche opgraving is het Paleis van Knossos op zo’n 5,5 km van de Kretenzische hoofdstad Heraklion.

Belangrijkste stad op Kreta

Knossos was in de Minoïsche tijd de belangrijkste stad op Kreta. Er gaan bussen naar de opgraving. Als u met een (huur)auto gaat, zult u op de route talloze particuliere parkings tegenkomen waar het betaald parkeren is. Het parkeerterrein vlak voor de opgraving is echter gratis. De opgraving is zeer groot en in de zomermaanden kan de temperatuur er aardig hoog oplopen. Schaduwrijke plekjes zijn er vrijwel nergens te vinden.Bij de kassa zijn boekjes te krijgen met plattegronden. Ook kan een bezoek met een kundige gids geregeld worden.

Koning Minos

Het eerste paleis van Knossos verrees omstreeks 2000 v.Chr. Toen dit in ongeveer 1700 v.Chr. verwoest werd door een aardbeving, werd er onmiddellijk een nieuw paleis gebouwd dat zoniet nog mooier en luxueuzer was dan het eerste. Rond ongeveer 1450 v.Chr. werd dit paleis ook verwoest, waarschijnlijk door de grote vulkaanuitbarsting op Santorini. Het paleis behoorde toe aan koning Minos, maar eigenlijk weet niemand of deze figuur echt bestaan heeft. Het kan ook zijn dat het woord Minos ‘koning' betekende en er dus meer ‘Minossen' waren.

Sir Arthur John Evans

De resten van het paleis werden in de 19de eeuw blootgelegd door de Brit Sir Arthur John Evans, van wie bij de ingang naar het paleis een bronzen borstbeeld staat. In 1900 kocht hij het terrein op en werkte ruim dertig jaar aan de opgravingen die hij uit eigen zak financierde. Naar eigen fantasie reconstrueerde hij ook een gedeelte van het paleis. Dit kwam hem op veel kritiek van archeologen te staan, maar het maakt het Knossos van nu wel een stuk interessanter en kleurrijker voor de leek.

Bekende dolfijnen

Evans ontdekte dat de Minoërs hun tijd ver vooruit waren. In het verblijf van de koning werd onder meer een toilet met afvoer gevonden en er waren badkamers met ligbaden. Ook de oudste weg van Europa werd blootgelegd en een theater. Er zijn eveneens mooie fresco’s te zien, die door Evans kleurrijk zijn gerestaureerd op basis van een heel klein fragment. De vrouwen in blauw bijvoorbeeld, de bekende dolfijnen, de stier en nog veel meer.

Labyrint 

Hoogtepunten in Knossos zijn het Centrale hof, de Troonzaal met de 4000 jaar oude gipsen troon van koning Minos, het theater, de Zaal van het Schaakspel en de magazijnen met de reusachtige aardewerken kruiken. Ook de koninklijke vertrekken zijn erg de moeite waard. Hier ontdekte Evans de 'moderne' sanitaire voorzieningen. Het labyrintachtige bouwwerk dat waarschijnlijk uit meerdere verdiepingen bestond, speelt een grote rol in de Griekse mythologie. Een labyrint onder het paleis zou het onderkomen zijn geweest van de Minotaurus, een monster dat half stier half mens was. Ieder jaar werden zeven jongens en zeven maagden uit Athene het doolhof ingestuurd om te worden verslonden door het beest. Theseus doodde het dier met hulp van een van de dochters van koning Minos, Ariadne.

10 prachtige bestemmingen in Paleis van Knossos en Kreta