Herzegovina

Swipe

Međugorje

De afgelopen kwart eeuw hebben meer dan 25 miljoen pelgrims Medugorje bezocht. Het behoort tot de grootste katholieke bedevaartsoorden van Europa. Voor normale toeristen is er echter weinig te zien in het stadje. Enorme splinternieuwe hotels en souvenirwinkels bepalen het stadsbeeld. Het epicentrum van het oord, de Kerk van St.-Jacobus, stamt uit 1969.

Op 24 juni 1981 zou de Maagd Maria verschenen zijn aan zes jonge katholieken en tot hen gesproken hebben. Sindsdien beweren velen dat ze de Heilige Maagd ook gezien hebben. Binnen de katholieke wereld is veel discussie over de echtheid van de visioenen. Daarom is het bedevaartsoord niet officieel door de paus erkend.

Na een flinke klim, die velen blootsvoets afleggen, bereikt u de plek van de openbaring. Drie houten kruisen markeren de plaats waar de jongeren Maria zouden hebben gezien. Boven op de berg Križevac troont sinds 1934 een tien meter hoog kruis. Vanaf daar heeft u ook een prachtig uitzicht op de vlakte van Herzegovina.

Ljubuški

De eeuwenoude nederzetting Ljubuški ligt midden tussen de wijngaarden. Bijna drie kilometer ten zuidwesten van het stadje staat het franciscanenklooster Humac, dat ook een museum herbergt. Daar is de oudste inscriptie van Bosnië tentoongesteld: de Humawka ploca. In de steen staat een tiende-eeuwse tekst gegraveerd in glagolitische letters, het schrift verbonden met het Oud-Kerk-Slavisch en voorloper van het cyrillisch schrift. Ook heeft het museum een collectie artefacten uit de Romeinse tijd, waaronder wapens, grafstenen en juwelen.

De Kravica waterval in de Trebizatrivier is een ware attractie. Met 25 meter is hij niet eens zo gek hoog, maar spectaculair is dat het water zich over een breedte van 100 meter in de diepte stort. Het meer onderaan de waterval is een heerlijke plek om te zwemmen en op de oevers wordt veel gepicknickt. Je zou er ook wel een tentje kunnen opzetten. De waterval ligt een kilometer of acht van Ljubuški bij een zijweggetje van de hoofdweg naar Capljina, dat vlak voor het dorp Studenci naar rechts gaat.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Međugorje en Bosnië en Herzegovina