Herzegovina

Swipe

Neum

De Bosnische kust is hemelsbreed nog geen zes kilometer lang, maar door het grillige landschap zijn het over de weg meer dan twintig kilometer. Neum ligt aan een beschutte baai, waardoor de heldere Adriatische Zee zo glad als een spiegel is. Het is geen parel aan de kust, zoals Dubrovnik, Trogir en andere Kroatische plaatjes. Grauwe flatgebouwen geven de badplaats een wat troosteloze indruk. Anderzijds heerst er niet de opgefokte toeristensfeer, waarvan in Kroatië soms sprake is. Wie voor weinig geld en tussen de Bosniërs van de Adriatische Zee wil genieten is in Neum op de goede plek.

De geschiedenis van de Bosnische corridor naar de zee gaat langer terug dan de akkoorden van Dayton. Tot de vrede van Karlowitz in 1699 hoorde het stadje bij de republiek Dubrovnik, die het aan de toen in Bosnië heersende Osmanen overdroegen. Op die manier schiepen ze een buffer met de Venetiërs, die het grootste deel van Dalmatië in handen hadden. Toen het bestuur van Bosnië in 1878 aan de dubbelmonarchie werd overgedragen, hoorde daar ook de korte kuststrook bij. Ook in het naoorlogse Joegoslavië hoorde Neum, dat toen nog een onbeduidend dorp was, tot de deelrepubliek Bosnië. De badplaats ontwikkelde zich in de jaren zeventig, toen partijfunctionarissen er hun vakantievilla’s lieten bouwen. Dat leverde overigens enige fraude- en corruptieschandalen op. Sinds de onafhankelijkheid van Bosnië-Herzegovina is Neum voor veel Bosniërs het enige betaalbare alternatief aan de Adriatische kust.

De grote hotels verhuren vaak ook boten en bieden arrangementen voor rondvaarten, duiken, parasailen, waterskiën en jetskiën aan. Deze activiteiten zijn duidelijk goedkoper dan in Kroatië. Bij de kerk Gospa od zdravlja worden schilderijen tentoongesteld. In het binnenland ligt het plaatsje Hutovo, waar de ruïne van het Hadži-beg fort ligt. Ook niet ver van Neum liggen het natuurpark Hutovo Blato, het pelgrimsoord Medugorje, Mostar, Stolac, Pocitelj en de Kroatische plaatsen Dubrovnik en Korcula. Wie vanuit Bosnië snel in Neum wil komen, doet er goed aan de route via Kroatië te nemen, want de weg door de corridor is smal en bochtig.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Neum en Bosnië en Herzegovina