Herzegovina

Swipe

Stolac

Aan de voet van de berg Hrgund ligt Stolac. Door het stadje stroomt de heldere beek Bregava, die bij Capljina in de Neretva uitkomt. In de omgeving van dit stadje zijn de resten van eeuwenoude beschavingen gevonden. De rijke geschiedenis van Stolac bracht veel schrijvers, kunstenaars en politici voort.

In de grotten rondom Stolac leefden zeker 12.000 jaar geleden al mensen. De Illyrische stam Daorsi stichtte in het nabijgelegen Ošanici hun hoofdstad, die tot het begin van onze jaartelling standhield tegen de Romeinen. In de middeleeuwen had eerst de familie Miloradovic het in Stolac voor het zeggen, later nam hertog Stjepan Vukcic de macht over. Rond deze tijd werd vermoedelijk ook de burcht op een heuvel midden in de stad gebouwd. Voor de latere machthebbers was deze burcht van bijzonder strategisch belang.

De Osmanen namen in 1471 de stad in. Zij bouwden het fort uit tot een van de grootste vestingen van Herzegovina. De muren waren twee meter dik en rondom stonden dertien wachttorens. Binnen de muren bouwden de Turken moskeeën, waterputten en woonhuizen. De Oostenrijkers veranderden de aanblik van de burcht nog enigszins, maar bouwden vooral in het lager gelegen deel van de stad. Zowel in de Tweede Wereldoorlog als in de laatste oorlog werd Stolac zwaar beschadigd. Nu is de stad gespleten in een Bosnjaks en een Kroatisch deel, hoewel de grens niet zo zichtbaar is als in Mostar. In 2004 haalde Stolac de krantenkoppen, omdat de Macedonische president Boris Trajkovski er bij een vliegongeluk het leven verloor.

De indrukwekkende katholieke Kerk van Petrus en Paulus werd rond 1500 gebouwd. Alle moskeeën en de Servisch-orthodoxe kerk zijn in de oorlog vernietigd. Drie bruggen uit de Osmaanse tijd steken de Bregava over – de Inat Cuprija, Podradska Cuprija en Begovska Cuprija. Het riviertje is kristalhelder en ideaal om te zwemmen of te vissen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn buiten de stad zelf.

Radimlje

Als u op één plek in Bosnië-Herzegovina stecci wilt bekijken en daarvoor niet te veel moeite wilt doen, gaat u dan naar Radimlje. De necropolis ligt direct aan de weg van Mostar naar Stolac. Er staan 133 rijk gedecoreerde stenen uit de vijftiende en zestiende eeuw, waarmee Radimlje de grootste vindplaats van stecci in het land is. Wie de stenen een voor een gaat bekijken ontdekt de verscheidenheid aan motieven. Er zijn bloemen- en plantenmotieven, zwaarden, peilen en bogen, maar ook vechtende mannenfiguren afgebeeld. Op sommige stecci staan teksten gegraveerd. Daardoor weten we dat in Radimlje ook de adellijke familie Hraben Mileradovic begraven ligt. Behalve de rechthoekige platen staan er ook kruisvormige stenen en sarcofagen op de necropolis.

Daorson

De Illyrische stam Daorsi leefde waarschijnlijk al sinds 2000 v. Chr in het huidige Herzegovina. Hun hoofdstad Daorson is de oudste menselijke nederzetting die in Bosnië-Herzegovina is gevonden. De stad was al de hele bronstijd, van de zeventiende tot de achtste eeuw voor Christus, permanent bewoond. Uit archeologische vondsten blijkt dat de stam daarna door de hellenistische cultuur beïn-vloed is geweest. In de laatste twee eeuwen voor Christus vochten ze bijna continu tegen de Delmatae, de stam die Dalmatië zijn naam gaf. In 44 of 43 v. Chr. viel Daorson na een massale aanval van de Delmatae. Het fort is daarna niet meer door andere machthebbers gebruikt.

Op een karstplateau boven het gehucht Ošanici, drie kilometer ten noordwesten van Stolac staan nog altijd resten van de dikke vestingmuur van de acropolis, die in de vierde eeuw voor Christus gebouwd is. In een lager gelegen gedeelte zijn resten gevonden van woonhuizen en werkplaatsen. Aan het eind van de negentiende eeuw ontdekten archeologen de nederzetting, die in 2002 tot nationaal monument is uitgeroepen. Informeer bij de lokale bevolking als u op zoek wilt gaan naar dit verborgen wondertje.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Stolac en Bosnië en Herzegovina