Herzegovina

Swipe

Tomislavgrad (Duvno)

De stad vernoemd naar de Kroatische koning Tomislav heette vroeger Duvno. Hij ligt aan de rand van de karstvlakte Duvanjsko polje. De Illyrische stam Delmatae bewoonde al duizend jaar voor het begin van onze jaartelling deze streek. Door Duvanjsko polje liep ook de belangrijke verkeersader van Solana (Solin, bij Split) naar Servitium (Gradiška). Begin twintigste eeuw werden plaveiselresten van deze straatweg ontdekt. Bovendien staan op meerdere plekken stecci. In Tomislavgrad zelf is alleen het franciscanenklooster in het centrum interessant.

Het stuwmeer Buško jezero barst van de vis. De enorme watervlakte is ook geschikt voor waterskiën, zeilen, roeien en kanoën, maar voorzieningen daarvoor zijn nog nauwelijks ontwikkeld. Op de oevers kun je kamperen en het hele gebied is vrij van landmijnen.

Blindinje

Vanuit Tomislavgrad loopt een weg naar het zuidoosten, die bij het dorpje Lipa natuurpark Blindinje inloopt en uiteindelijk uitkomt in Jablanica. Bij het meer van Blindinje komt de weg vanuit Pošusje daarop uit. Dat meer ontstond doordat een gletsjer zich terugtrok na de laatste ijstijd. Het ligt uitnodigend tussen de bergen, maar is te ondiep om in te zwemmen. Dezelfde gletsjer die het meer deed ontstaan heeft een groot dal uitgeslepen tussen de bergen Cvrsnica en Vran. Vooral in het voorjaar staat die op ongeveer 1200 meter hoogte gelegen vallei vol met prachtige bloemen. Ook zijn er veel sporen van menselijke bewoning, zoals stecci, resten van Illyrische graven en Romeinse wegen. Binnen de grenzen van het natuurpark liggen geen mijnen en er zijn goed gemarkeerde wandelroutes.

Kupres

De hoogste stad van Bosnië-Herzegovina ligt zeker vijf maanden per jaar in sneeuw. Dat maakt Kupres een geliefd skioord. De pistes zijn niet zo spectaculair als in Jahorina of Bjelašnica, maar het gebied is rustig en onaangetast, wat skiën tot een fantastische ervaring maakt. Er zijn vier skiliften en in totaal dertien kilometer piste. Uitgangspunt is Hotel Adria Ski.

Maar Kupres heeft meer te bieden dan wintersport alleen. Zelfs een autorit over de eindeloze kale hoogvlakte van Kupreško polje is al indrukwekkend. De totale leegte beleef je helemaal als je er met de fiets of te voet doorheen trekt. In de omgeving zijn overal bergmeertjes, waarvan Kukavicko jezero de grootste is. Veel bewoners van Kupres houden schapen. De kaas en het lamsvlees dat er vandaan komt is in heel Bosnië bekend.

Daarnaast is het stadje bekend om de vele Bosnisch-Kroatische tradities die er in stand worden gehouden. Op de eerste zondag van mei is er een fokloremanifestatie waaraan paardenraces en een maaicompetitie verbonden zijn. Bij dat laatste evenement gaat het erom wie als eerste met een traditionele zeis een bepaald oppervlak gras gekortwiekt heeft. Verder zijn er opvoeringen van volksdansen en eeuwenoude liederen, zoals de Ganga en de Becerac.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Tomislavgrad (Duvno) en Bosnië en Herzegovina