Het oosten

Swipe

Santa Lucía

In het binnenland van Gran Canaria liggen de witte huisjes van Santa Lucía, verspreid in een dal met palmbomen. Hoog op een heuvel staat de parochiekerk uit 1898. Deze is bekroond met een witte koepel en doet vanuit de verte een beetje aan een moskee denken. Veel van de inwoners van dit stadje werken aan de kust in het toerisme, anderen houden zich als vanouds bezig met de tomatenteelt op de hellingen van de vruchtbare vallei. Het is een van de belangrijkste tomatenregio’s van de Canarische archipel.

Ten zuiden van Santa Lucía, aan de weg naar Vecindario passeer je een uitkijkpunt en Fortaleza Grande, een rotsformatie met de contouren van een vesting. Hier hielden Guanchenkrijgers zich schuil na de Spaanse invasie. Toen de strijd in 1483 verloren bleek wierpen sommige krijgers zich van de rotsen, liever dat dan overgave aan de Spanjaarden. Er is een klein museum gevestigd in een namaakfort met torens en kantelen: Museo del Castillo de la Fortaleza. De collectie is een allegaartje van gebruiksvoorwerpen van de Guanchen, skeletten en prehistorische mummies, wapens, een Romeinse kruik uit de 3e eeuw en schilderijen van hedendaagse Canarische kunstenaars. Dagelijks geopend.

Ten zuiden van Santa Lucía ligt een aantrekkelijk wandelgebied rond het gehucht Casas Blancas en bij het grote stuwmeer Embalse de Tirajana.

10 prachtige bestemmingen in Santa Lucía en Gran Canaria