Het Balkangebergte (Stara Planina)

Swipe

Arbanasi

Op slechts 4 kilometer ten noordwesten van Veliko Târnovo ligt Arbanasi, een museumdorp dat over het algemeen in combinatie met Veliko Târnovo bezocht wordt. Het is waarschijnlijk gesticht door Albanezen die voor de Turken op de vlucht waren na een mislukte opstand tegen hen in de 15e eeuw. De huidige inzichten wijzen echter op de wederopbouw van een oude Slavische nederzetting. Hoe het ook zij, Arbanasi is een stadje om te bezoeken, vooral vanwege het feit dat het een middelpunt vormt van talrijke kloosters die in dit gedeelte van het land te vinden zijn.

Omdat de kloosters in een wijdere omgeving liggen is de omschrijving daarvan opgenomen na de beschrijving van Veliko Târnovo. Behalve de kloosters zijn er echter nog wel enkele bezienswaardigheden in Arbanasi die uw aandacht verdienen. Het gaat daarbij in hoofdzaak om museumhuizen, voormalige huizen van rijke kooplieden. Want Arbanasi was ooit een rijke en welvarende stad met kooplieden die hun producten, in hoofdzaak wol en leder, tot in Perzië en Rusland verkochten.

Om die reden was Arbanasi dan ook regelmatig het doelwit van plunderaars en delen van de stad zijn diverse malen platgebrand of op andere wijze verwoest. De huizen die er nu nog staan worden geleidelijk aan gerestaureerd en van moderne gemakken voorzien en de huizen die niet als monument zijn aangemerkt staan ter beschikking van de rustzoekende vakantiegangers.

Konstantsaliev huis

Een van de musea, het Konstantsaliev huis, wordt tot de fraaiste van de stad gerekend en het is dan ook ingericht als etnografisch museum. U kunt hier zien in welke weelde de kooplui leefden, maar het geeft ook een goed beeld van de in die tijd gebezigde architectuur.

Sommige huizen zijn bijna ingericht als vestingen en vrijwel alle huizen waarin de kooplui woonden hebben een klein, vrijwel onzichtbaar poortje dat als vluchtweg kon worden gebruikt als onverlaten erin slaagden om, ondanks de aangebrachte versterkingen, het huis binnen te dringen. Achter het huis bevindt zich een ander pronkstuk van het stadje, de in 1786 gebouwde Kokona fontein. In de kerken die zich binnen de poorten van het dorp bevinden, maar liefst vijf in getal, bevinden zich tal van kunstschatten. Elke kerk bevat kleurrijke fresco’s, de meeste uit de 16e en 17e eeuw, maar ook de muurschilderingen zijn over het algemeen fraai gerestaureerd. Veel restauraties werden noodzakelijk na de aardbeving van 1913 die veel schade in het dorp aanrichtte en die bijvoorbeeld de Sv. Dimitârkerk vrijwel verwoestte.

Sv. Rozhdestvo Hristovokerk

De meest opvallende kerk is de Sv. Rozhdestvo Hristovokerk, Christus Geboortekerk. Behalve dat de indeling van de kerk buitengewoon zichtbaar is gebleven met voorportalen en ruimten voor mannen en vrouwen, zijn op zeer kunstzinnige wijze in meer dan 3200 afbeeldingen, de bijbelse en kerkgeschiedenis in beeld gebracht. Hoewel de namen van de schilders onbekend gebleven zijn is het vrijwel zeker dat het om werken van lokale meesters gaat. Ze zijn echter zo goed dat er een aantal is overgenomen door de schilder Zahari Zograf die ze als voorbeeld gebruikte voor schilderingen in kloosters van onder andere Bachkovo en Preobrazhenski.

In de kerk, die door de al eerdergenoemde aardbeving behoorlijk werd beschadigd bevindt zich ook de oudst bekende afbeelding van het levenswiel. Een ronde schildering geeft de jaargetijden aan, de sterrenbeelden het verloop van het menselijk leven vanaf de geboorte via de machtigste periode van zijn bestaan tot aan zijn dood. U zult de afbeelding in vele kerken en kloosters aantreffen, vele grote meesters hebben het op hun eigen wijze weergegeven, steeds vanuit dezelfde gedachte.

Paleis

Arbanasi heeft ook een paleis binnen zijn poorten, zij het buiten het museumdorp. Het paleis werd voltooid in 1976 en het werd gebouwd in opdracht van de toenmalige president Zhivkov voor representatieve doeleinden. Het werd echter in hoofdzaak gebruikt door de minister van Cultuur, zijn dochter Lyudmila. Vanaf het terras heeft men een schitterend uitzicht over de omgeving. Uiteraard is het paleis niet meer als zodanig in gebruik, men heeft er een vijfsterrenhotel van gemaakt. 

10 prachtige bestemmingen in Arbanasi en Bulgarije