Het Balkangebergte (Stara Planina)

Swipe

Shumen

Veel mensen kiezen Shumen als uitgangspunt voor hun tochten in het Balkangebergte. Het is een middelgrote stad met tal van voorzieningen en tegelijkertijd een provincieplaats die nooit grootscheepse allures kreeg. Het is zonder twijfel de grootste stad waarin zoveel sporen uit de middeleeuwen terug te vinden zijn. U zult daarvoor belangrijke aanwijzingen kunnen vinden in het historisch museum waarin tevens wordt aangetoond dat de geschiedenis van de stad aanmerkelijk verder teruggaat. Er zijn bronzen voorwerpen aan de oppervlakte gekomen die erop wijzen dat er op deze plaats al meer dan 6000 jaar mensen wonen.

Ook de Thraciërs lieten er vele sporen na.

Tombul Dzhamiya moskee

De Tombul Dzhamiya moskee van Shumen is een van de bekendste bouwwerken in de stad en laat zien dat hier in vroeger dagen veel Turken hebben gewoond, ook na de tijd van de Turkse overheersing. De moskee werd in 1744 gebouwd en bepaalt met de geweldige koepel en de fraaie minaret voor een belangrijk deel de skyline van de stad.

Bezisten

De overdekte markt, bezisten, is ook al zo’n Turks erfgoed waar u zeker een kijkje moet gaan nemen. Shumen telt diverse fraai aangelegde parken en in vele oude panden, vaak op uiterst knappe wijze gerestaureerd, zijn huismuseums en kunstgaleries ondergebracht.

Monument ‘1300 jaar Bulgarije’ 

Een van de bekendste strijders voor een vrij Bulgarije, Georgi Dimitrov, werd in 1877 in Shumen geboren en mede daarom werd juist in Shumen het monument ‘1300 jaar Bulgarije’ opgericht. Het monument, uiteraard onthuld in 1981, is een van de trekpleisters van de stad. Het werd in twee jaar vervaardigd onder leiding van de beeldhouwer Krum Damjanov. Veel mensen vinden het monstrueus, anderen raken er niet op uitgekeken, want, monstrueus of niet, de beeldhouwers hebben heel veel van de historie van het land zichtbaar gemaakt. U kunt het niet missen, op kilometers afstand is het met het blote oog zichtbaar.

Er zijn twee manieren om er te komen: met de auto tot op ongeveer 500 meter bij het monument, of te voet via de 1300 treden tellende trap die vanuit het centrum van Shumen rechtstreeks naar het monument voert. Het beeld toont de historie van Bulgarije via Asparuh die als de grondlegger van Bulgarije wordt gezien, oude tsaren (ook khans genoemd), zoals Krum (803-814), Omurtag (815-831) en Boris I (852-889) en natuurlijk ontbreken de monniken Cyrillus en Methodius niet, evenmin als Simeon I (in Bulgarije ook wel Simeon de Grote genoemd). De moderne tijd wordt in een enorm mozaïek weergegeven. Om u een indruk te geven van de omvang van het monument: de leeuwenkop die het hoogste punt van het monument siert en uitziet over de stad weegt alleen al 1000 ton.

Shumensko Pivo Bier

Zoals in zovele steden wordt ook in Shumen een lokaal bier gebrouwen: Shumensko Pivo, niet te versmaden!

10 prachtige bestemmingen in Shumen en Bulgarije