Het Balkangebergte (Stara Planina)

Swipe

Teteven

Omgeven door hoge bergen ligt Teteven, een klein plaatsje waarvan de grote schrijver Ivan Vazov beweerde dat hij nog nooit in zo’n betoverende plaats verbleef. Teteven moet u op zaterdagmorgen bezoeken als de plaatselijke markt haar kramen opslaat en leveranciers uit de verre omgeving hun waren uitstallen. Niet alleen leveranciers, ook inwoners van omliggende dorpen bezoeken de markt en dat maakt het gebeuren zo kleurrijk. Veel van de bezoekers zijn pomaken, Turkse Bulgaren. U herkent ze gemakkelijk, behalve dat ze kleurrijk gekleed zijn, dragen de vrouwen pofbroeken.

Wandelen rondom Teteven

Teteven is zeer aantrekkelijk om als uitvalsbasis te dienen voor natuurliefhebbers en bergwandelaars. Hoewel er op de plaats waar de stad nu ligt al Thraciërs gewoond moeten hebben, er is weinig tot niets bekend over de oude geschiedenis van de stad. De naam verschijnt voor het eerst in de kronieken in de 15e eeuw, het was toen onbetekenend maar het zou zich ontwikkelen tot een welvarend stadje waar meer dan 12.000 mensen woonden. Welvaart had een niet te stuiten aantrekkingskracht voor de Turken en in 1801 vielen ze de stad dan ook binnen, plunderden het, vermoordden de helft van de bevolking en brandden het plat.

Stedelijk  museum Teteven (Teteven History Museum)

De huizen in Teteven, en dat is vooral goed zichtbaar op het centrale plein, zijn geverfd in pasteltinten. In het stedelijk museum, gevestigd aan hetzelfde plein, kunt u een indruk krijgen van het leven en werken van de lokale bevolking in het verleden. Ook daar valt de kleurrijkheid van de vroegere kleding van de inwoners op, evenals trouwens de kleden die met de hand werden geweven. In de stad zijn nog wel mensen te vinden die zelf weven en als u daarin geïnteresseerd bent kunt u betrekkelijk goedkoop een prachtig stuk werk bemachtigen. De lokale toeristenorganisatie helpt u aan de adressen.


Sv. Ilija klooster

Vreemd genoeg werd het Sv. Ilija klooster gespaard. Het ligt even boven het stadscentrum en u kunt er fraai houtsnijwerk, de specialiteit van de handwerksmensen uit Teteven bewonderen.

10 prachtige bestemmingen in Teteven en Bulgarije