Het beste van Gran Canaria

Swipe

Het beste van Gran Canaria

Las Palmas

Las Palmas is een echte Spaanse metropool: druk, lawaaiig en lelijk aan de randen maar met een beeldschoon oud centrum en genoeg allure om je een paar dagen te vermaken. Hoogtepunten zijn de architectuur in de historische wijken Vegueta en Triana en het mondaine stadsstrand Las Canteras, de Canarische Copacabana.

Cenobio de Valerón en Cueva Pintada

Er zijn weinig plekken op de Canarische Eilanden te vinden waar de sporen van de prehistorische eilandbewoners zo goed bewaard zijn gebleven als in deze grotten.

Vallei van Agaete

Het best bewaarde geheim van Gran Canaria ligt in het noordwesten van het eiland. Dankzij het vele natuurschoon, de vriendelijke bevolking en de rust die er heerst een heel plezierige plek voor wandelaars en rustzoekers.

De Cumbre

Het centrale bergland toont Gran Canaria op zijn mooist. Twee herkenbare rotsformaties duiken steeds op aan de horizon: Roque Nublo en Roque Bentaiga, heilige plaatsen voor de oorspronkelijke bevolking van het eiland. Vanuit de bergen lopen vele diep uitgesneden barrancos naar de kust. In het voorjaar zijn de hellingen van deze ravijnen bedekt met bloemen en allerlei tinten groen.

Tamadaba

Het grootste beschermde natuutgebied van Gran Canaria is met zijn mysterieuze dennenwoud, grote hoogteverschillen en bijzondere vogels een boeiend paradijsje voor wandelaars.

Teror

De bedrijvige ‘stad van de balkons’ is het belangrijkste bedevaartsoord van Gran Canaria. In de basiliek krijgt een bijzonder Madonnabeeld uit de middeleeuwen het hele jaar maar vooral tijdens het Fiesta de la Virgen del Pino veel aandacht. Iedere zondag is er in Teror bovendien een gezellige grote markt waar mensen van het hele eiland op afkomen.

Agüimes en Ingenio

In de zusterstadjes Agüimes en Ingenio bleven eeuwenoude tradities en gebruiken langer bewaard dan elders op het eiland. De mooie historische centra zijn nog niet aangetast door lelijke nieuwbouw en hebben veel sfeer.

Barranco de Guayadeque

De mooiste vallei van Gran Canaria was ooit een vruchtbare rivierbedding. Nu is het er schitterend groen en na een flinke regenbui stromen er links en rechts watervalletjes van de metershoge rotswanden. Maak er een wandeling of volg de weg dwars door de barranco en geniet aan het eind van de route van een maaltijd in een grotrestaurant met uitzicht.

Duinen van Maspalomas

Duinen van MaspalomasDe schitterende, uitgestrekte zandduinen achter het strand van Maspalomas maken deel uit van een beschermd gebied. Ze zijn op hun mooist bij zonsondergang.

Puerto de Mogán

Deze mooie samenspraak van vissersdorp, jachthaven en charmant vakantieoord vormt een wereld van verschil met de andere badplaatsen. Het beste bewijs dat toeristische ontwikkeling ook harmonieus kan verlopen.

Gran Canaria in één dag?

Gran Canaria is met een omtrek van ruim 200 km niet heel groot. De kustlijn is bijna helemaal met de auto te volgen en in principe is het mogelijk om in één dag het hele eiland rond te rijden. Een beetje gekkenwerk is het wel want er is dan niet veel gelegenheid om onderweg uit te stappen en iets te bekijken. Wil je het er toch op wagen, vertrek dan vroeg.

Kom je vanaf de zuidkust, rijd dan in de richting van de wijzers van de klok, dan kun je in geval van tijdnood het laatste stuk over de snelweg doen. Voor meer variatie is het leuker om voor een deel de kust te volgen en vervolgens het centrale berggebied over te steken. Regel daar dan een overnachting in een van de traditionele bergdorpen zodat er tijd is om de berglucht op te snuiven.

10 prachtige bestemmingen in Het beste van Gran Canaria en Gran Canaria