Het Caribische gebied

Swipe

Excursies vanuit Lívingston

Mooie, tropische ‘Bounty-stranden’ zijn er in de buurt van Lívingston niet, behalve bij Hotel Tucán Dugú dat een aangelegd strand heeft. De rommelige huisjes van Lívingston strekken zich een heel eind langs de kust uit, zodat je een stuk naar het noorden moet lopen om maagdelijke stranden te vinden. Hier ligt Punta de Cocolí waar je heerlijk kunt zwemmen en zonnen.

Ongeveer 6 km ten noordwesten van Lívingston bevinden zich de Siete Altares (Zeven Altaren). Hier vormt een junglerivier zeven kleine watervallen, voordat zij uitmondt in zee. De tropische omgeving is hier prachtig en je kunt in de poelen heerlijk zwemmen. Vooral tijdens het regenseizoen is een bezoek aan deze plek de moeite waard. Ga hier echter niet alleen naartoe! In de buurt stroomt een jungle-rivier, de Cocolí, zodat je er met een cayuco kunt komen. Het beste is om deze excursie met een lokale gids te maken.

De Garífuna Jungle Trip kun je boeken bij Hotel Ríos Tropicales voor Q65 p.p. Een goede gids is Eddie die je meeneemt naar de kerk, de begraafplaats, een dorpje en de jungle langs de zee. Uiteindelijk beland je na vier uur lopen bij Siete Altares, waar je Q5 entree moet betalen. Er wordt met een sandwich en een drankje geluncht bij Hotel Ecológico Salvador Gaviota. Je kunt dan nog gaan zwemmen en relaxen. Op de terugweg wordt een taxi ingeschakeld. Alles bij elkaar duurt de excursie zo’n zes uur. Eddie doorspekt zijn verhaal met de plaatselijke roddels zodat je een goed idee krijgt van deze kleine Garífuna gemeenschap, waarvan velen geëmigreerd zijn naar onder andere de Verenigde Staten.

Verder in noordwestelijke richting bevindt zich een strand bij de monding van Río Blanco waar vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Even verderop ligt de Playa Quehueche met twee hotels: Hotel Seaguilan en Hotel El Chiringuito waar je in bungalows heerlijk een paar dagen kunt relaxen. Je kunt er met een cayuco naartoe varen.

Het is zeer de moeite waard om een boottocht op de Río Dulce en El Golfete (een verbreding van de Río Dulce) te maken vanwege de schitterende tropische natuur. De natuur is fantastisch; je ziet palmen, bromelia’s, lianen, mangroven, urupa’s (soort beo), pelikanen en witte reigers. De jungle heeft alle schakeringen groen. Op sommige plaatsen is het water zwavelhoudend. Langs de Río Dulce staan enige huisjes van Kekchí-Indianen met een paar akkertjes met maïs, maar verder is de omgeving volkomen natuurlijk. Smalle zijrivieren vormen jungle-kanalen en als je daar met de cayuco langzaam doorheen glijdt, zie je slangen en apen wegschieten. Er zijn diverse eilandjes die vol met vogels zitten. Het getij komt en gaat en verandert de rivier. Helaas zijn de excursies tegenwoordig met een motorboot waardoor je veel minder dieren ziet.

Op de noordelijke oever van El Golfete is de Biotopo Chocón Machacas, een reservaat dat ingesteld is om de zeekoe te beschermen. Dit zoogdier dat wel een ton kan wegen, zul je waarschijnlijk niet te zien krijgen, omdat het erg schuw is en veel onder water blijft. Met een roeiboot heb je meer kans het te zien. Je kunt in dit ruim 7 ha grote reservaat een uitgezet wandelingetje maken en er is een kleine tentoonstelling van opgezette dieren en dieren op sterk water, die in het reservaat leven. Een klein, zielig, tam aapje, wiens moeder doodgeschoten is, valt ook nog te bewonderen. Voorbij El Golfete liggen enkele eilanden en de rivier stroomt hier traag. Aan de oever in de buurt van de brug bij El Relleno staan een paar luxe- en eenvoudige hotels, vele vakantiehuizen van rijke Guatemalanen en er is een haventje.

Een lokaal inheems initiatief is het Centro Cultural Maya Qeqchi dat gesticht is door 19 Qeqchi-families. Dit collectief runt het Hotel Restaurant Qana Itzam, www.culturalmayalagunitaguatemala.com, waar 12 een- en tweepersoonskamers zijn. Ook worden er diverse culturele activiteiten georganiseerd.

Ten noordoosten van Lívingston aan de overkant van de Bahía de Amatique ligt op de punt van het schiereiland Punta de Manabique vlak bij het vissersdorpje Estero Lagarto een Caribisch paradijsje genaamd Pirate’s Point. De naam verwijst naar het feit dat in de 18e eeuw deze plaats een toevluchtsoord voor piraten was. Hier vind je goede stranden gecombineerd met een rijke tropische flora en fauna. Je kunt hier snorkelen, surfen en boottochten maken of lekker uitrusten. Er zijn hutten aan het strand met daken van palmbladeren ($4 p.p.) en er is een restaurant met maaltijden tussen $2-6. Deze plaats is alleen bereikbaar met een boot vanuit Puerto Barrios of Lívingston. Vanuit Lívingston duurt de tocht 1 uur en de huur van de boot bedraagt $25-30 voor meerdere personen. Vanuit Puerto Barrios kun je met een dagexcursieboot in het weekend meevaren naar Punta Manabique (informatie bij Empresa Portuaria) of je gaat mee met een vissersboot die vanaf het huis van Doña Licha naast de Rancho Africano Cantina vertrekt.

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Excursies vanuit Lívingston en Guatemala