Het centrale gebergte, wereld van vulkanen

Swipe

Fataga

Het noorden van Gran Canaria staat bekend als groenste deel van het eiland maar de zuidelijke barrancos kunnen er ook wat van. Volg bijvoorbeeld de weg door de schitterende Barranco de Fataga en al na een paar minuten ben je omgeven door een zee van cactussen en vetplanten. Hogerop krijgen deze gezelschap van hoge palmbomen en bamboestruiken. Te midden van al dat groen ligt het rustige bergdorp Fataga, sprookjesachtig tussen wuivende palmen en citrusbomen.

Fataga wedijvert met Santa Lucía en Temisas om de titel ‘Mooiste bergdorp van Gran Canaria’, en dat op nog geen twintig kilometer van Playa del Inglés. Loop achter de kerk het sfeervolle centrum in over de smalle keienstraatjes langs huizen in traditionele Canarische stijl. Ze hebben schuine daken met gebogen rode dakpannen en wanden van zwart lavasteen dat voor een deel zichtbaar is tussen de witkalk. Houten ramen en deuren, mooie balkonnetjes, kortom, het is een lust voor het oog. Hier en daar loopt een trapje naar een plat dak met uitzicht op de vallei.

Goed te zien is hoe dit dorp gebruikmaakt van het water uit een hogergelegen bron; het water stroomt in goten door sommige straten. Bij de bakker zijn Fataga-broodjes met hun specifieke vorm te koop. Ook aan restaurantjes en gezellige bars ontbreekt het niet in Fataga.

Mundo Aborigen

Dit openluchtmusuem aan de weg naar Fataga geeft een natuurgetrouwe weergave van een Guanchendorp, compleet met levende veestapel, wateraanvoer en taferelen met menselijke figuren. Het geeft een aardig beeld van het leven van de prehistorische eilandbewoners, van hun middelen van bestaan en van hun religie. Op drukke dagen zijn er demonstraties in het amfitheater waarbij te zien is dat de Guanchen trefzeker stenen konden gooien en met behulp van een poolsstok over diepe kloven sprongen. Er is geen schaduw in het park en de rotsige paden waarover dikke hagedissen heen en weer schieten zijn niet geschikt voor rolstoelen of buggy’s maar de sfeer is goed getroffen en het uitzicht op de groene heuvels en de duinen van Maspalomas is fenomenaal. Geopend 10 - 18 uur; Tel: 928 172 295; www.mundoaborigen.com. 

Kamelenboerderij

Verderop langs de GC-60 passeer je voordat je Fatage bereikt eerst een uitkijkpunt waarna het gehucht Arteara opdoemt, bekend vanwege het Camel Safari Park La Baranda, Tel: 927 798 680. Het is mogelijk om een ritje te maken op een van de kamelen door een oase, mocht je dat nog niet in de Dunas de Maspalomas gedaan hebben.

Het centrale gebergte, wereld van vulkanen

10 prachtige bestemmingen in Fataga en Gran Canaria