Het centrale gebergte, wereld van vulkanen

Swipe

Tejeda

De ‘hoofdstad’ van Gran Canaria's berggebied is een fraai dorp, gelegen op een hoogte van 1000 meter. Het ligt op een kraterrand te midden van een spectaculair landschap met op de achtergrond de karakteristieke vormen van de Roque Nubo en Roque Bentaiga. De Spaanse schrijver Unamuno noemde het landschap van deze streek treffend ‘De versteende storm’.

In Tejeda staan eind januari of begin februari de amandelbomen in bloei. De roze en witte bloemen kleuren alles heel mooi en brengen iedereen in voorjaarsstemming. Ondanks de schoonheid van de omgeving trekt de bevolking langzamerhand weg omdat de landbouw niet genoeg meer opbrengt. Wie is gebleven vond werk in het toerisme want het magnifieke uitzicht en de bijzondere ligging van Tejada trekken veel dagjesmensen. Zij komen ook voor de lekkere amandelcake en andere specialiteiten.

Tejeda heeft een paar bescheiden bezienswaardigheden zoals het Abraham Cárdenes-museum met werk van de gewaardeerde Canarische beeldhouwer, een etnografisch museum en een museum gewijd aan medicinale planten.

De indrukwekkende omgeving van Tejeda leent zich voor het maken van korte en langere wandelingen. Routes lopen vaak over caminos reales, de eeuwenoude paden die al door de Guanchen gebruikt werden. In de omgeving zijn veel overblijfselen van hun cultuur gevonden, zoals rotsgraven.

Roque Nublo

Al van verre is het silhouet te zien van Roque Nublo, een heilige plek voor de Guanchen en een bekend symbool van Gran Canaria. Deze basalten monoliet lijkt je overal te volgen. Op een hoogte van 1813 meter boven de zeespiegel rijst de Roque (zelf zeventig meter hoog) met zijn kenmerkende contouren prominent op in het landschap. De harde rots is wat overbleef van een vier miljoen jaar oude vulkaan terwijl het zachtere steen eromheen weg erodeerde.

Verschillende voetpaden lopen naar de ‘wolkenrots’, de kortste is een goed aangegeven wandelroute van circa 45 minuten. Het begin van deze populaire route is niet moeilijk te vinden want er staan altijd auto’s en tourbussen geparkeerd. Laat dit je er vooral niet van weerhouden te gaan wandelen want het landschap rond de Roque is van een betoverende schoonheid, met allerlei vreemdgevormde rotsblokken, pilaren, schaduwen en vergezichten. Je waant je even in een andere dimensie, in een verhaal van Tolkien.

Roque Nublo maakt deel uit van een beschermd gebied waar nog veel meer wandelpaden langs bijzondere flora en fauna lopen.

Roque Bentaiga

Aan het laatste deel van de weg van San Bartolomé naar Tejeda ligt de afslag naar Roque Bentaiga. Net als Roque Nublo was Bentaiga een heilige plek voor de Guanchen, een opslagplaats voor graan en een toevluchtsoord na de komst van de Spanjaarden. Voor hen was het een almogarén, een religieus centrum waar ze offers brachten en baden tot hun goden. Petroglyfen en andere bewerkingen van de rotswanden getuigen van deze tijd en het altaar waar geiten werden geofferd staat er ook nog.

Twee kilometer achter de berg ligt de grote, door mensenhanden gemaakte koningsgrot Cueva del Rey waar de Guanchenkoningen bijeenkomsten hielden. Via een kronkelweg bereik je het kleine informatiecentrum Centro de Interpretación de Bentaiga waar de historie van Bentaiga en Roque Nublo uit de doeken wordt gedaan. Er zijn voorwerpen te zien die recentelijk in deze contreien gevonden zijn en er wordt informatie gegeven over flora en fauna. Vraag bij de kassa naar de Engelstalige handleiding als je de Spaanse bijschriften niet kunt volgen.

Achter het informatiecentrum gaat een stenen trap omhoog naar de Bentaiga-rots. Je kunt zelfs helemaal naar de top van berg (1404 m) lopen maar het laatste deel vereist nogal wat klim- en klauterwerk. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Pico de las Nieves

De hoogste berg van Gran Canaria (1949 m) ligt op het geografische middelpunt van het eiland, ook in zo’n majestueus, ruig en winderig landschap, vijftien kilometer ten zuidoosten van Cruz de Tejeda. De top is militair terrein en gesloten voor publiek maar een eindje onder de top is een mirador vanwaar je zowel Las Palmas als de duinen van Maspalomas ziet liggen.

Onderaan de berg ligt Pozo de las Nieves, dat letterlijk ‘Bron van sneeuw’ betekent. Lang geleden verzamelden de mensen er ’s?winters sneeuw uit de bergen om te gebruikten bij medische ingrepen. Het mooiste zicht op de Roque Nublo heb je vanaf de oevers van het stuwmeer Presa de los Hornos, tussen Pico de las Nieves en Ayacata. Desgewenst kun je daar de auto parkeren, naar het meer afdalen en er helemaal omheen wandelen. Dit neemt wel een paar uur in beslag.

Cruz de Tejeda

Een wat je zou kunnen omschrijven als ‘heftige’ weg vanwege de ontelbare haarspeldbochten, brengt je van Tejeda naar Cruz de Tejeda, een bewerkt stenen kruis uitgehouwen in de rotsen op de hoogste bergpas van het eiland (1490 m). Eenzaam is het kruis zeker niet want het wordt omgeven door souvenirkraampjes, fruitverkopers, barretjes en dergelijke. Het is er bijna altijd druk maar het uitzicht op de diepe vulkanische depressies en hoogste toppen van het bergland is overwelidgend. De Roque Nublo en Roque Bentaiga lijken vlakbij en op heldere dagen is de top van El Teide op Tenerife te zien. Aan de andere kant zie je Pico de las Nieves. Eigenlijk komt deze plek pas volledig tot zijn recht rond zonsondergang, wanneer je in alle rust kunt genieten van de stilte en het imponerende uitzicht. Daarna word je met een beetje geluk al snel omgeven door een koepel met een kraakheldere, bijna onwerkelijke sterrenhemel.

Het centrale gebergte, wereld van vulkanen

10 prachtige bestemmingen in Tejeda en Gran Canaria