Het Departement Lot

Swipe

Assier

Château d'Assier

Op 16 km ten noordwesten van Figeac ligt het dorp Assier. Hier liet Jacques de Genouilhac (1465-1545), bijgenaamd de Galiot, een fraai renaissancekasteel bouwen dat wel wat lijkt op het kasteel Hautefort in de Haut-Périgord. Als opperbevelhebber (kapitein-generaal) van de koninklijke artillerie onder het bewind van onder meer Lodewijk XI en Frans I maakte hij faam in Italië. Van het toenmalige 16de-eeuwse renaissancekasteel heeft slechts de westelijke vleugel de tand des tijds overleeft. De man was een liefhebber van beeldhouwkunst, zoals te zien is aan de rijk bewerkte friezen met afbeeldingen van krijgsgewoel.

Château d'Assier geopend: juli-aug. dgls. 9.30-18.30 u.; april-juni en sept. wo.-ma. 9-12 u. en 14-18.30 u.; okt.-mrt. wo.-ma. 10-12 u. en 14-17 u.

Sint-Petruskerk

Zijn voorliefde voor beeldhouwkunst komt ook tot uiting in de aankleding van de Sint-Petruskerk. De gotische kerk werd op last van Galiot gebouwd; hier wilde hij begraven worden. De belangrijkste gebeurtenissen uit zijn leven liet hij in een 100 m lange fries beeldhouwen. Het geeft een goed beeld van het militaire leven in de 16de eeuw. In de kerk staat de tombe met het lichaam van Galiot. Een liggend beeld van hem siert de deksel.

Toeristen-informatiekantoor: Place de l'Église.

10 prachtige bestemmingen in Assier en Dordogne en Lot